Godinama smo kada nešto nije u redu, govorili kako nema političke volje da se nešto uradi, to je važilo i za hapšenje ratnih zločinaca i za donošenje zakona koji regulišu imovinske odnose.

Sintagmu politička volja sve ređe koristimo jer više ništa ne znači. Svi kipte od obilja političke volje da urade sve što bi donelo mir u svetu, ljubav među ljudima i sačuvalo planetu. Pa šta onda nije u redu? Naravno, mnogi od tih koji kažu da imaju političku volju, lažu, a drugo, i kada imaju volju da nešto urade, za to su nesposobni. Mnogo se nakupilo, i na Andrićevom vencu i u opštinama po srpskim varošima, polupismenog i nesposobnog sveta.

Vladajuća DS se godinama hvalila da je njena prednost u odnosu na sve ostale to što za svako ministarsko mesto imaju po nekoliko sposobnih kandidata. To nikada nije bilo tačno ali sada je već bolno gledati koliko su DS-ovi kadrovi na državnim funkcijama nesposobni. Osim toga što su, bar većina njih, ili lažovi ili lopovi, a najčešće, oba.

Samo u nekoliko poslednjih dana pročitala sam nekoliko vesti koje govore o šteti koju trpimo jer nisu sposobni da donesu zakone i procedure koje će nam manje zagorčavati život. Sinoć je objavljena vest da bi zbog propusta vlade Srbije, norveški mobilni operater Telenor, mogao da bude onemogućen da radi. Onda bi Telenor mogao da tuži državu i traži odštetu od 100 miliona evra. Ovde nije u pitanju odsustvo političke volje, čik neka se kače sa Norvežanima i Telenorom, u pitanju je nesposobnost. Haos koji su stvorili ni mnogo inteligentniji od njih ne bi bili u stanju da kontrolišu, a kamoli da ga smanje.

U ovoj zemlji bi svakog jutra, pored informacija o temperaturi i vlažnosti vazduha, morali da budemo obaveštavani i o stepenu entropije u Beogradu i okolini.

Zbog procedure kasni i sanacija klizišta u nesrećnom Trgovištu, i demokratama i G17 i SPS je lakše da se sa Nikolićevim radikalima svađaju ko je poplavljenoj sirotinji obezbedio 2000 ćebadi, nego da otklone proceduralne prepreke koje sprečavaju sanaciju klizišta.

Zbog komplikovanih procedura i dugotrajnog prikupljanja potrebnih dozvola ne grade se ni nove garaže za parkiranje u Beogradu čiji su trotoari pretvoreni u parkirališta  pa oni invalidi koje od pre neki dan po zakonu moraju da zapošljavaju vlasnici firmi, do posla ne mogu da stignu jer bi invalidska kolica morali da voze po putu.

Ministar za državnu upravu, Tadićev kadar – Milan Marković, kaže da Srbija kasni sa racionalizacijom administracije jer je zakon kojim je to regulisano loš, to je rekao i kolegama u vladi ali ga nisu poslušali. Ako Srbija do kraja juna MMF-u ne pruži čvrste dokaze da će broj zaposlenih u administraciji smanjiti za 10 odsto, neće nam dozvoliti da povučemo poslednju tranšu kredita od 380 miliona evra.

Predsednik je jednom davno otišao u Grčku  i nema ga da se vrati. Turneja mu se sastojala od obilaska groblja Zejtinlik, a Papandreu je morao da ga vodi na Akropolj i da mu lično pokazuje panoramu Atine. Predsednik već tri dana gnjavi ljude kojima je zemlja u haosu, a grčkim biznismenima predlaže da ulažu u Srbiju jer ona, njegova zamišljena Srbija, pruža najbolje uslove za ulaganje. I ne samo to, nego ih je podsetio da je potpisao specijalne trgovinske sporazume sa Rusijom, Belorusijom, Turskom i mnogim drugim dalekim destinacijama, tako da budućim investitorima ne nudimo samo naše tržište nego i tržište od skoro milijardu ljudi. Zaboravni predsednik im nije spomenuo da smo po izveštaju o konkurentnosti svetskog ekonomskog foruma prošle godine bili na 85. mestu, da analiza svetske banke govori o pogoršanju poslovnog ambijenta u 2009, a u kategoriji izdavanja dozvola smo na izvrsnom 173. mestu.

Princu Sidarti je pomoglo da shvati gde živi kada je izašao iz palate i ugledao bolesne, stare i uboge, princu od Andrićevog venca ne pomaže ništa, on je odavno odlučio da laže i sebe i nas. U Španiji je u 18. veku živeo neki Kaljostro varalica, koji je tvrdio da leči i bolest i siromaštvo, voleli su ga i vlastela i narod, opevavali su ga pesnici. Na kraju je počeo da priča kako je bio omiljeni Mojsijev učenik i da ga je Sokrat lično učio da čita i piše. Kada je Kaljostro varalica preterao, dohvatila ga je inkvizicija. Sada nema inkvizicije, ali ima izbora, izaćiće i naš Kaljostro na političko tržište za godinu-dve pa ćemo videti ko će da pobedi. Nama je namenjeno da se međusobno tučemo na tzv. slobodnom tržištu kao gladijatori a gladijatorske borbe su bile i sada su, jedna vrsta javne egzekucije slabijeg.

U Sarajevu je bila i prošla konferencija o budućnosti Balkana. Jeremiću pamet još jednom nije zasmetala pa je zadovoljan konferencijom jer su evropljani ponovili ono što su morali da ponove, da je EU načelno otvorena za sve nas sa Balkana. Saznali smo i gde je ko sedeo za stolom, da je sto bio četvrtast, da se naš i kosovski ministar spoljnih poslova nisu rukovali. Jeremić je pre Sarajeva išao u Banja Luku da im poruči da su interesi i prioriteti Republike Srpske identični interesima i prioritetima Srbije. Sve bi bilo lepo kao upisano da nam sa raznih strana ne poručuju da će se ubuduće insistirati na strožijem kontrolisanju rezultata koje neka zemlja postiže u procesu pridruživanja što praktično znači da za nas u narednih nekoliko godina nema nade. Mi smo nesposobni da te kriterijume ispunimo, a stvar se dodatno komplikuje činjenicom koja postaje sve jasnija, da ćemo morati, de facto ili de jure, pre nego što uđemo u EU, da priznamo Kosovo.

Nova američka ambasadorka je pre neki dan ponovila stav svoje zemlje da je status Kosova kao nezavisne države svršena stvar. Ne pomaže što po nemačkim novinama Jeremić nariče o Kosovu kao srpskom Jerusalimu. To sadašnjim vlastima ne pomaže ni u spoljnoj ali ni u unutrašnjoj politici. Demokrate, odnosno stranke vladajuće koalicije su poražene do nogu na izborima u Kosovskoj Mitrovici i Novom Brdu. Kosovski Srbi su im pokazali da ne veruju njihovim suzama za srpskim Jerusalimom, veruju Miloševićevim, Šešeljevim i Arkanovim saradnicima iz vremena kada se na Kosovu ratovalo a onda se sprovodila asanacija terena. Srbi sa severa Kosova su u velikom broju glasali i za Koštunicu, sećaju se vremena kada im je ministar samo za njih, Slobodan Samardžić, delio novac šakom i kapom. Pomislila su naša braća sa severa Kosova da bi im Koštunica ili neki drugi oboleli od zoološkog srpstva obezbedili status trajno izdržavanih lica, samo bi se izdržavanje zvalo različito – kad se na Kosovu rodi neki Srbin, prvo dobije dečiji dodatak, pa onda školsku stipendiju, pa socijalnu pomoć, pa na kraju penziju. Nedavno smo saznali da radnici RTV Priština štrajkuju glađu, čija je redakcija privremeno izmeštena u Prokuplje. Tom prilikom smo saznali da je Prokuplje grad sa najviše novinara i kamermana po glavi stanovnika na svetu, ima ih 276. Da ne pominjem prosvetne radnike koji već celu deceniju uzimaju dve plate, jednu od mrskog UNMIK-a a drugu od voljene matice.

Na današnji dan pre 11 godina u šatoru u blizini Kumanova započeli su pregovori između Miloševićevih i NATO generala koji su rezultirali našom kapitulacijom kojoj volimo da tepamo – vojno-tehnički sporazum. I Mađari su na današnji dan, 1920. godine u dvorcu Trijanon sa silama Antante potpisali mirovni sporazum koji je rezultirao raspadom Austrougarske monarhije, a 3,5 miliona Mađara ostalo je van svoje matice. Posle kapitulacije u Kumanovu voleli smo da govorimo da bolujemo od vajmarskog sindroma, ali to izgleda nije tačno. Vajmarska Nemačka je i posle poraza ostala zemlja sa ogromnim potencijalom koje su sile pobednice gušile. Mi bolujemo od Trijanonskog sindroma, zemlja nam je poražena, rasparčana, stotine hiljada Srba je ostalo van granica matice, a ono što je ostalo od zemlje ima bedne potencijale koje samo ona, u svojoj beslovesnosti, smatra grandioznim. Što bi rekao predsednik, Srbija je poslovno, intelektualno i kulturno središte Balkana.

Ne znam o čemu će skupština sledeće raspravljati ali bi bilo dobro da neko prepiše tzv. Daningov podnesak iz 19. veka kojim je traženo da se smanji uticaj krune jer to podriva britansku imperiju. Ustavni sud se oglasio nenadležnim da odlučuje o tome da li Tadić može da obavlja i funkciju predsednika države i da bude šef vladajuće stranke, a da ne pominjemo fakultativne funkcije kao što su premijer, ministar vojske, civilne zaštite i zaštite od poplava…

Muzika u današnjoj emisiji:

Lou Reed – Take a Walk on the Wild Side

Melody Gardot – Don’t You Worry Baby

Radiohead – No Surprises

 
Emisija Peščanik, 04.06.2010.

Peščanik.net, 04.06.2010.