Povodom Međunarodnog dana starijih osoba, ogranak Jedinstvene Rusije iz Taganroga je na partijskom sajtu čestitao praznik svojim sugrađanima. Uobičajene reči zahvalnosti, s potpisom sekretara mesnog odeljenja partije Valerija Selivanova, bile su ukrašene fotografijom srećnog para u godinama, sada već pokojnog predsednika SAD Ronalda Regana i njegove supruge Nensi.

Pažnju javnosti na originalnu likovnu opremu čestitke upućene penzionerima u Taganrogu, prvi su skrenuli mesni blogeri. Zatim se vest o glupoj omašci brzo raširila po ruskom internetu. I, dok su korisnici mreže tražili odgovor na pitanje šta bi to moglo da znači, mesno odeljenje partije je zamenilo fotografiju. Umesto vedrih Reganovih, na sajtu se pojavila fotografija drugog para u godinama.

No ubrzo se pokazalo da je i zamena neuspela. Korisnik fejsbuka Aleksandar Voronkov je ustanovio da je ovoga puta za ilustraciju srećne starosti u Rusiji bila izabrana fotografija bračnog para iz Švedske, kopirana iz foto-kolekcije sajta Fotobank.

Taganroški partijski činovnici su potom i treći put obnovili svoju stranicu, ovoga puta, čestitka je ostala bez ilustracije.

 
Viktorija Makarenko – dopisnik iz Rostova na Donu, Новая Газета, 07.10.2013.

Prevod s ruskog Haim Moreno

Peščanik.net, 08.10.2013.