U deset predgrađa glavnog grada Švedske u noći između srede i četvrtka ponovo su goreli kontejneri i automobili, izlozi su razbijani a policajci zasipani kamenjem. U Husbyju su zapaljeni kulturni centar i škola, a stanica policije u Jakobsbergu je potpuno devastirana. Privedeno je osmoro osumnjičenih, većina maloletnici. Ministarka pravde Beatrice Ask govori o „veoma ozbiljnoj situaciji“.

Neredi su izbili u nedelju uveče, baš u Husbyju. Direktan povod bila je akcija policije šest dana ranije. Jedan čovek je izašao na balkon svog stana sa nožem u ruci izvikujući pretnje. U stan je ušao član specijalne jedinice policije i vatrenim oružjem ubio ovog 69-ogodišnjaka. Navodno u samoodbrani. „Megafonen“, organizacija za samopomoć optužila je policiju za rasizam: da se radilo o nekom „Karl-Eriku“ iz bogatog predgrađa pozvali bi običnog policajca, ali pošto je reč o „Ahmedu“ iz Husbyja poslali su specijalnu jedinicu koja ga je preventivno likvidirala.

Ni mediji ni političari nisu reagovali kada je Megafonen zahtevala zvaničnu istragu ovog događaja. Reakcija je usledila tek kada su u nedelju u Husbyju zapaljeni automobili. Situaciju dodatno pogoršavaju rasizam i brutalnost policije. Kada je tokom mirnih demonstracija izbilo nekoliko manjih incidenata, došle su policijske jedinice koje su blokirale centar grada. Na pozive roditelja i članova jedne lokalne humanitarne organizacije da se situacija smiri razgovorom sa mladima, policija je navodno odgovorila uvredama „pacovi“ i „crnje“. Slučajnim prolaznicima prećeno je pendrecima. Povodom ovih incidenata pokrenuta je istraga.

„Frustracija je potpuno razumljiva“, komentariše stokholmski list Aftonbladet, „Husby je poslednjih par godina prepušten sam sebi“. 83% od 12.000 stanovnika ovog predgrađa su imigrantskog porekla. Nezaposlenost je dvostruko veća od gradskog proseka, 40 odsto mladih između 19 i 24 godine starosti je bez posla ili ne pohađa školu. Prosečna zarada je 40% niža nego u ostatku Stokholma, a broj primalaca socijalne pomoći je na rekordnom nivou.

Sedam godina politike vlade desnog centra, uz četiri smanjenja poreza za dobrostojeće i rezove u javnom sektoru, najviše se osećaju u Husbyju. Zdravstveni i centar za mlade su zatvoreni, škole zapuštene. „Gori izgubljena nada“, naslovio je svoj članak levičarski časopis International. OECD je prošle nedelje objavio svoj izveštaj, prema kojem je Švedska zemlja sa najvećim porastom razlika u dohocima u poslednjih dvadeset godina među svim industrijskim zemljama zapada.

Reinhard Wolf, TAZ, štampano izdanje, 23.05.2013.


Kraj idile

Da li je Švedska još uvek zemlja idiličnih malih kuća, predusretljivih ljudi, nameštaja i prijatne bezvremene pop muzike? Da, ali je i sve više zemlja poput (gotovo) svake druge u Evropi. Zemlja sa velikom nezaposlenošću mladih, izopštavanjem i getoizacijom. Nimalo prijatne činjenice.

Neredi u stokholmskom predgrađu Husby imaju upravo ovu pozadinu. Izbili su 19. maja i kao šumski požar se proširili i na druga pregrađa glavnog grada.

I dok su turisti i dalje obilazili čuvena gradska ostrvca, jedan deo švedskog društva se prosto urušio. Brojke koje prate nemire ostavljaju bez daha: nazaposlenost među mladima 24 odsto, svaki peti mladi čovek starosti između 16 i 19 godina ne ide u školu i ne radi. Ovi takozvani NEET-ovi (not in education or training – bez obrazovanja i prakse) su tempirana bomba, koju su sada aktivirali izolacija i besperspektivnost.

Opšta situacija je poznata: Husby je socijalno žarište sa velikom imigrantskom populacijom, udaljen dvadesetak minuta metroom od centra grada. U bogatim predgrađima Lidingö i Djursholm stvari stoje potpuno drugačije: tu je nezaposlenost mladih nepoznat pojam.

Dakle, ne moramo gledati ka Grčkoj ili Londonu da bismo shvatili da su ovakve podele u društvu eksplozivne. Švedska vlada bi konačno trebalo da čuje poziv na uzbunu. Krajnje je vreme da se nešto povodom ovoga uradi i da ovim mladim ljudima omogućimo da zarade svoj hleb.

Jonas Fröberg, TAZ, štampano izdanje, 23.05.2013.

 
Izbor i prevod Miroslav Marković

Peščanik.net, 23.05.2013.