Istanbul 2013.

Istanbul 2013.

U Turskoj je došlo do promene. Sa 60 odsto prebrojanih glasova, jasno je da je Erdoganova AKP izgubila apsolutnu većinu, jer sada u parlament ulazi prokurdska leva HDP. U poređenju sa prošlim parlamentarnim izborima, AKP je osvojila 7% glasova manje, HDP je dobila 12%, socijaldemokratska CHP 24%, a ultranacionalisti iz MHP su nešto bolji u odnosu na prošle izbore i sada imaju 18 odsto podrške.

Odlučujući za podelu mesta u budućem parlamentu je ulazak HDP. AKP je osvojio 43%, ali mu to zbog ulaska četvrte partije neće biti dovoljno za apsolutnu većinu od 276 poslaničkih mesta. Prema do sada prebrojanim glasovima, AKP je osvojio 272 mesta u parlamentu. To i dalje ostaje najjača partija, ali posle 13 godina samostalne vladavine moraće da uđe u koaliciju. Promena ustava sa ciljem pretvaranje parlamentarnog u predsednički sistem postaje malo verovatna.

Uprkos velikim napetostima, izbori su protekli mirno. Posmatrači izveštavaju o velikoj izlaznosti od preko 80 odsto. Posle zatvaranja izbornih mesta, u većinski kurdskom Dijarbakiru došlo je do sukoba sa policijom zbog straha od manipulacija prilikom prebrojavanja glasova. Sukobi su zabeleženi i u Ankari, gde su posmatrači na nekoliko izbornih mesta optužili vlast da pokušava da ukrade glasove.

Izbornu kampanju je zasenio teški bombaški napad u petak popodne u Dijarbakiru. Na završnoj konvenciji levičarske kurdske partije HDP, na kojoj je učestvovalo nekoliko hiljada ljudi, u rasponu od nekoliko minuta aktivirane su dve bombe. Dvoje ljudi je poginulo, dok je dvoje podleglo povredama u bolnici. Oko 200 je povređeno, a 20 je još uvek u životnoj opasnosti.

Vlada je prvo tvrdila da je reč o eksploziji trafostanica, da bi premijer Ahmet Davutoglu u subotu priznao da je reč o napadu, osudivši ovu provokaciju kao „napad na demokratiju“. Brojni kurdski predstavnici su za napad optužili pristalice vlasti. Čitavu kampanju prožimao je strah od incidenata, naročito protiv HDP.

Organizacija za ljudska prava IDF je tokom kampanje zabeležila 160 napada na HDP, za koje još uvek niko nije uhapšen. Umesto toga, policija je u subotu pohapsila aktiviste HDP. Prema izjavama brojnih birača može se zaključiti da su upravo napadi na HDP odigrali značajnu ulogu u odluci da se glasa za ovu partiju. Mnoge pristalice socijaldemokrata (CHP) odlučile su da glasaju taktički kako bi HDP prešao cenzus od 10 odsto, zbog čega je CHP izgubio oko 4% glasova u odnosu na prošle izbore. Sada tri opozicione partije imaju većinu u turskom parlamentu.

Nekoliko dana pred izbore počele su špekulacije da li će Erdgoan prihvatiti poraz na izborima ili će ubrzo pokušati da organizuje nove. U svakom slučaju, pred Turskom su burni meseci.

Јürgen Gottschlich, TAZ, 07.06.2015.

Preveo Miroslav Marković

Peščanik.net, 08.06.2015.

Srodni link: TAZ – Nećeš biti predsednik