Foto: Predrag Trokicić
Foto: Predrag Trokicić

Naučnici kažu da smo mi koji imamo običaj da se ljutimo na predmete zapravo najveći optimisti. Jer istinski očekujemo da nam i neživi svet ide naruku i neprijatno se iznenađujemo kad neće. Pa tako, kad vam sledeći put dođe da besnim cimanjem raspetljavate gajtane, da išutirate probušenu gumu ili izudarate volan kad auto neće da kresne, tresnete o zid fen koji vas je počupao ili grubo odgurnete od sebe telefon koji se ogrešio o vas, setite se da to vaš nepokolebljivi optimizam daje sebi oduška.

Zamislite onda koliko li je tek naša vlast optimistična kad se neprekidno ljuti na ceo svet. I živi i neživi. Bukvalno i metaforično živi i neživi.

A lepo je izvela sav srpski živalj iz institucija, nagovorila policajce da pred kamerama poskidaju uniforme, navela čelnike opština da daju ostavke, sve državne službenike postrojila na barikadama i… I kosovska vlast je dovela drugu policiju i raspisala izbore u te četiri opštine sa većinsko srpskim stanovništvom. Onda je naša vlast odlučila da te izbore bojkotuje, zabranila da se iko na njima kandiduje i pozvala glasače da na njih ne izlaze. I izbori su se svejedno održali, izlaznost je bila mala („trinaest Srba“) i buduća zajednica srpskih opština je dobila Albance za gradonačelnike.

Ali optimizam naše vlasti ne jenjava. Dan pred izbore ogranizovala je „prikaz sposobnosti vojske Srbije“. Ovog puta ipak samo u predgrađu Beograda a ne kao prošli put u predgrađu Srbije, maltene na administrativnoj granici sa Kosovom. I tako je Batajnica (u kojoj su i dalje masovne grobnice kosovskih Albanaca!) neprikladno poslužila kao promotivni štand naoružanja. E, neka smo im pokazali. I tom NATO-u koji nas je u ovo doba 1999. bombardovao i tim Albancima koji raspisuju izbore umesto da formiraju ZSO.

Pesniče, izvini, domovina se ne brani čašću i znanjem nego samo pretnjom i naoružanjem. I posetom Jasenovcu koji je (kao mesto zločina i trpljenja!) sasvim neadekvatno poslužio da se tamo nekima (znaju oni dobro koji su!) ilustruje kako „Srbin ni zulum ni jaram neće trpeti“ i da „kad Srbinu dozlogrdi onda više povratka nema“. Ne znam kako je to Jasenovac simbol Srba koji odbijaju da trpe (a cela antifašistička epopeja nije) ali je predsednik Srbije obećao čak dva muzeja u kojima će se deca i stranci podučavati tome. Prodavnicu suvenira nije pominjao.

Kažem vam, optimizam je naša dogma.

Peščanik.net, 24.04.2023.


The following two tabs change content below.
Nadežda Milenković, kreativna direktorka, školovala se da radi sa delinkventima, a završila kao „samohrana majka srpskog advertajzinga“. Smislila neke od najboljih slogana: „Ili jesi ili nisi“ (Lav pivo) , „Izgleda šašavo, ali mene leđa više ne bole“ (Kosmodisk), „Ako vam je dobro, onda ništa“ (Peščanik)... Radila u reklamnim agencijama: Mark-plan, Sači, Mekken, Komunis. Sve manje radi komercijalne kampanje i okreće se goodvertisingu. Na Fakultetu za medije i komunikacije vodila master kurs: Idejologija. Autorka bestseler knjige „Kako da najlakše upropastite rođeno dete“, dugogodišnje rubrike „Pun kufer marketinga“ u nedeljniku Vreme i kolumne ponedeljkom na portalu Peščanik. Poslednja knjiga: „Ponedeljak može da počne“, 2020.

Latest posts by Nadežda Milenković (see all)