Teško zemlji, žrtvi razjarenih ćudi,

Gde zlato se gomila, a propadaju ljudi.

 

Kapitalizam nije politički sistem; to je oblik ekonomskog života, u praksi kompatibilan sa desničarskim diktaturama (Čile pod Pinočeom), levičarskim diktaturama (današnja Kina), socijaldemokratskim kraljevinama (Švedska) i plutokratskim republikama (Sjedinjene Američke Države). Da li kapitalističke privrede najuspešnije opstaju u slobodnom društvu verovatno je mnogo otvorenije pitanje nego što obično mislimo.

Danas malo ljudi na Zapadu može da zamisli potpuni slom liberalnih institucija, kompletnu razgradnju demokratskog konsenzusa. Ali ono što znamo o Drugom svetskom ratu – ili bivšoj Jugoslaviji – pokazuje da svako društvo može da se sunovrati u hobsovske košmare neobuzdanih zločina i nasilja. Ako ćemo graditi novu budućnost, ona mora početi od boljeg razumevanja lakoće sa kojom čak i najstabilnija liberalna demokratska društva mogu da se uruše. Da budem sasvim jasan, ako socijaldemokratija ima budućnost, to će biti socijaldemokratija straha.

***

Toni Džad je britanski istoričar i publicista. Predavao je na univerzitetima u Berkliju, Oksfordu i Njujorku. Autor je knjiga o političkim previranjima u Evropi, od kojih je najznačajnija Postwar: A History of Europe Since 1945, pregled posleratne evropske istorije. Jedan je od osnivača Remarkovog instituta, međunarodnog centra za evropske studije u Njujorku. Svoje kritičke tekstove je najčešće objavljivao u časopisu The New York Review of Books. Teško zemlji je poslednja knjiga koju je objavio za života. Izašla je u martu 2010, a Džad je preminuo nekoliko meseci kasnije, posle duge i teške bolesti, u 62. godini.

***

Peščanik je i ove godine na Sajmu knjiga, u ringu Hale 1, sa Fabrikom knjiga i Beopolisom.

Osim starih izdanja: nagrađivana knjiga eseja Vladimira Gligorova – Talog: ogledi o prednostima slobode, Ulje na vodi Dubravke Stojanović, One gorke suze posle Srđe Popovića, Kišobran patrijarha Pavla Mirka Đorđevića, Hronospore II Svetlane Slapšak, Putinova Rusija Ane Politkovske, bog nije veliki Kristofera Hičensa…

tu su i tri nova izdanja:

Toni Džad – Teško zemlji (preveo Ivica Pavlović)

Dimitrije Boarov – Debele knjige i debele mačke

Slobodan Beljanski – Druga obala: Ogledi o zlu kulture i kulturi iskupljenja

 
Peščanik.net, 18.10.2011.