Nakon prikazivanja mape BiH na FaceTV, sa iscrtanim novim unutrašnjim granicama, za Brčanske enovine, komentar je dao novinar Oslobođenja Almir Terzić:

Brčko treba biti model za ustroj cijele BiH

Novo iscrtavanje mapa razgraničenja unutar Bosne i Hercegovine, sa posebnim fokusom na preustroj Federacije BiH po modelima koji su se u posljednje vrijeme pojavili u javnosti, ako bi kao takvi bili prihvaćeni ne bi značili ništa drugo već dodatno učvršćivanje etničkih podjela ne samo među građanima, već i narodima.

Stvaranje gotovo čisto etničkih prostora sa dominacijom bilo kog naroda odvelo bi BiH u opasnu zonu sa mogućim nesagledivim posljedicama koje podrazumijevaju ne samo stalne opstrukcije već i moguće pozivanje na referendume, pa i otcijepljenja.

Podjela Federacije BiH prema modelu koji se pojavljuje u javnosti jasno ukazuje na “razgraničenje” dva naroda – bošnjačkog i hrvatskog sa elementima stvaranja dva entiteta od jednog. Odnosno, kako se to već godinama najavljuje, došlo bi do realizacije uspostave – trećeg entiteta u kojem bi dominantnu ulogu imali Hrvati.

Ukoliko će doći do preustroja Federacije BiH prema modelima koji se prezentiraju u javnosti, onda je bolje da do njega uopće ne dođe. Iako rješenja koja sada imamo u načinu izbora predstavnika u Predstavnički i Dom naroda Parlamenta FBiH ne osiguravaju demokratsko pravo i načelo – jedan čovjek, jedan glas daleko su bolji model od onoga što bi moglo uslijediti.

Ako će doći do preustroja FBiH tako što će se stvoriti “bošnjački” i “hrvatski” kantoni kao jedini modus racionalizacije protiv toga treba odlučno dići svoj glas u javnosti i takve poduhvate zaustaviti. U takvim okolnostima zarad malih interesa – stradala bi država što se ne smije dopustiti.

Osim toga, implementacija presude Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu protiv BiH u slučaju Sejdić – Finci jasno ukazuje i naznačava kako je nužno osigurati jednakopravnost svih naroda i građana BiH na cijelom teritoriju. Na kraju to su i odluke Ustavnog suda BiH kojim se garantira da svi građani budu ravnopravni na cijelom teritoriju BiH.

Predloženi modeli ne samo da ne bi vodili ka tom cilju već bi značili ogroman korak natrag u smislu davanja prednosti dominantno etničkom, nad koliko – toliko građanskim principima. Zapravo, BiH bi bila ne više ni država tri konstitutivna naroda, nego unija tri naroda duboko podijeljenih i omeđenih granicama.

Rješenja koja su, između ostalog, predložena u sporazumu SDP-a i SNSD-a, a koji su podržala preostala četiri predsjednika nove vladajuće šestorke su i doživjela osudu u javnosti i protiv kojih je ustalo preko 300 nevladinih organizacija. Jer, ova rješenja i bez teritorijalnog preustroja o kojima se govori stvaraju pretpostavke i elemente da se učvrsti i osnaži etnički koncept.

Cijenim kako bi u Bosni i Hercegovini nužno trebao da se desi neki treći ZAVNOBIH koji će se jasno suprotstaviti daljnjim podjelama koje nemaju veze sa zaštitom nacionalnih interesa, kako se to predstavlja, već ličnim, grupnim i unutarstranačkim sitnim interesima zarad vlastitog bogaćenja. Da je tako najbolje svjedoči činjenica da su minimalne penzije u RS-u 160 KM. Eto, ko smeta da one budu deset puta veće. Koliko znam ni Bošnjaci, ni Hrvati na to nisu uložili vitalni nacionalni interes. O ostalim da i ne govorimo.

Također, bitno je naglasiti da je u skladu sa Amandmanom I na Ustav BiH definirano pitanje Brčkog kao distrikta, te da bi svako rješenje kojim bi se dokidanje ovlasti Distrikta, prekrajale njegove granice ili on pripajao bilo kom od entiteta – neprihvatljiv.

Brčko distrikt je sjajan model i primjer mogućnosti zajedničkog života i djelovanja sva tri naroda i ostalih i treba ga primijeniti na kompletnu Bosnu i Hercegovinu.

Stoga bilo kakva decentralizacija Bosne i Hercegovine treba da bude zasnovana na ekonomskim kriterijima, a nikako nacionalnim. Samo na taj način moguće je doći do cilja – ekonomskog napretka svakog građanina, a kada je to tako onda su zaštićeni i Srbi, i Bošnjaci, i Hrvati, nacionalne manjine ali i svi ostali ma kako se izjašnjavali.

Almir Terzić, Brčanske enovine, 27.11.2012.

Peščanik.net, 29.11.2012.