Ušli smo u fazu gotovo potpune transparentnosti. Tražili smo da vlast bude transparentna, da od nas ništa ne sakriva. I dobili smo što smo tražili. Više se ne krije. Ne moramo više da nagađamo da li su ministri i državni službenici korumpirani, da li su u sukobu interesa, da li mrtvi ‘ladni imaju svoje privatne firme i bogate se dok su na funkcijama, da li su spojeni kao sijamski blizanci sa nekoliko tajkuna koji ih plaćaju na ruke, a oni njima obilato vraćaju. Sada znamo i bez pitanja od koga su zavisna nezavisna tela. Ni „nezavisni“ se više ne skrivaju, nego nam golu istinu sipaju u oči. I njima je dosta glume.

Tako se razgolitila direktorka Agencije za borbu protiv korupcije, Zorana Marković. Oliver Dulić, otvoreno uhvaćen u sukobu interesa, inaće već uveliko imućan korišćenjem sukoba interesa, nije se mnogo potresao što se javnost zabrinula. Čim su ga prozvali neki marginalci, a mediji malko pojurili, samouvereno je izgovorio funkcionersko-profitersku mantru: „sve je po zakonu“. Iako je više nego očigledno da ono što on čini nije u skladu sa zakonom, pojavljuje se lično direktorka Agencije za borbu protiv korupcije, Zorana Marković, koja javnosti saopštava da je „sve u skladu sa zakonom“. Kaže da je Agencija bila u stalnom kontaktu sa ministrom i da su, zajednički i u dogovoru, stvari sređene. Neke male formalnosti su naknadno obavljene, tako da ministar može i dalje da radi šta hoće. A onda je dobio potvrdu i od svog šefa stranke da mu je život u raju obezbeđen. Baš zato što je bio iskren i demonstrirao svoje super nezakonito ponašanje, izabran je u najuži krug partijskih funkcionera, u predsedništvo stranke. Nemamo šta da krijemo! Da, jeste, tako je. I šta nam možete? Mi smo jedina evropska stranka, nemate nikog drugog, niti ćete imati. To je kraj priče.

Da li bi nam bilo lakše da su se Zorana Marković i Čedomir Čupić i ostali likovi iz Agencije potrudili da javnosti podnesu izveštaj o onih 70 ugovora koje je Dulićeva firma sklopila sa državnim organima i firmama? Da potroše koju reč više i da podnesu izveštaj? Da, bilo bi nam lakše, umesto onog lenjog i arogantnog „marš tamo, sve je po zakonu“. Već koliko sutra, ova Agencija treba da kontroliše finansiranje stranaka. A ničemu neće služiti, sem da se Agencija razgoliti i još jednom potvrdi da je „sve u skladu sa zakonom“.

Šefovi nezavisnih institucija, kao zarazna bolest, jedan za drugim izlaze pred javnost da garantuju „da je sve u skladu sa zakonom“, ili da nam kažu ko laže a ko govori istinu. Tako, bez pitanja, republički tužilac za organizovani kriminal tvrdi da Stanko Subotić laže u emisiji B92. Istog dana kada je dat intervju, on to već zna. Nata Mesarović, i pored krupnih primedbi naše javnosti i Evropske komisije na reformu pravosuđa, izlazi pred poslanike Narodne skupštine, da bi rekla da je Visoki savet sudstva radio „sve u skladu sa ustavom i zakonom“ i da je „njen sin unapređen jer je to zaslužio“. Toliko.

I šta sad kad sve znamo i kad nam se lepo kaže da ih ostavimo na miru da bez gnjavaže stiču svoja bogatstva i moć? I šta sad sa iskrenošću javnih funkcionera da neće vršiti svoju dužnost? I šta kad su zakonom neki od njih omogućili sebi da upišu platu koliku hoće? I šta sad kad je ustavni sud rekao da je zakon o informisanju neustavan? I šta sada, kada nam sve kažu u lice, i nema više tajni? Pa ništa, sem da tolika istina ne prođe bez reči.

Peščanik.net, 21.12.2010.


The following two tabs change content below.
Vesna Pešić

Vesna Pešić, političarka, borkinja za ljudska prava i antiratna aktivistkinja, sociološkinja. Diplomirala na Filozofskom fakultetu u Beogradu, doktorirala na Pravnom, radila u Institutu za društvene nauke i Institutu za filozofiju i društvenu teoriju, bila profesorka sociologije. Od 70-ih pripada peticionaškom pokretu, 1982. bila zatvarana sa grupom disidenata. 1985. osnivačica Jugoslovenskog helsinškog komiteta. 1989. članica Udruženja za jugoslovensku demokratsku inicijativu. 1991. članica Evropskog pokreta u Jugoslaviji. 1991. osniva Centar za antiratnu akciju, prvu mirovnu organizaciju u Srbiji. 1992-1999. osnivačica i predsednica Građanskog saveza Srbije (GSS), nastalog ujedinjenjem Republikanskog kluba i Reformske stranke, sukcesora Saveza reformskih snaga Jugoslavije Ante Markovića. 1993-1997. jedna od vođa Koalicije Zajedno (sa Zoranom Đinđićem i Vukom Draškovićem). 2001-2005. ambasadorka SR Jugoslavije, pa SCG u Meksiku. Posle gašenja GSS 2007, njegovim prelaskom u Liberalno-demokratsku partiju (LDP), do 2011. predsednica Političkog saveta LDP-a, kada napušta ovu partiju. Narodna poslanica (1993-1997, 2007-2012).

Vesna Pešić

Latest posts by Vesna Pešić (see all)