Corax, Danas, 7.5.2016.
Corax, Danas, 7.5.2016.

Toliko je već sve izrečeno o nelegalnom i razbojničkom rušenju Hercegovačke ulice i Savamali, da mi je samo ostalo da malo dosolim. Iz svega što je izgovorio, lepo se vidi da je Vučić načisto oduševljen “kompletnim idiotima” koji su izveli rušenje po kratkom postupku. On to uopšte ne skriva, samo se pravi Toša da ne zna ko su ti “kompletni idioti” koji ruše noću umesto danju i ko im je naredio da se takvim idiotlucima bave. Vučić ne zna ko ruši u Beogradu i bespomoćno doziva institucije da istražuju, a ima informacije šta će se dešavati na mitingu u Banja Luci. Paternalistički je obavestio političare u Srpskoj da se uzmu upamet, jer će do nereda doći, te po svaku cenu treba sprečiti “sprsko-srpski sukob”. A tako nešto će se desiti po navici da svi društveni sukobi moraju da se nacifikuju kako se ne bi zaturila glavna podela na branioce i izdajnike srpstva.

Oni iz RS su ga odmah provalili da upravo iz Srbije ekstremisti treba da pristignu i izvrše destabilizaciju. Pa su mu poručili da ih ne šalje. Meni se čini očiglednim da između tih ekstremista i noćnih fantoma postoji neka tajna veza. Ne samo zato što bi to mogli biti isti ljudi, što je u ovom slučaju manje važno; poenta je u tome da ekstremisti u Banja Luci treba da odvuku pažnju sa fantoma u Savamali. Oni treba da uličnim neredima tamo zataškaju fantomsko rušenje ovde. Jer, “dokle više ta Hercegovačka ulica”, kako je lepo primetila novinarka Studija B.

Dobro, sve je to provaljeno. Jedino je glupost ministra policije Nebojše Stefanovića nenadmašna i nepredvidiva. Dosada nismo otkrili zašto je baš njemu dodeljena uloga da ispadne najgluplji. Možda zato što se on uvek pojavljuje posle Vučića da “zapuši” preostale rupe. I kakve bisere je prosuo ovoga puta? Izjavio je da je “spin” to što je glavna vest u Srbiji rušenje tri nelegalna objekta u Savamali. Baš samo tri objekta? A videsmo onu gomilu šuta koju bageri danima uklanjaju, a i rušenje je trajalo celu noć. Ministar je mudro dodao da rušenje na takav način ne sme da se dešava, ali i kad se desi, nikako ne treba da bude glavna vest u Srbiji. Nego valjda treba da bude sporedna, ili da je i nema kao vesti da maskirani ljudi noću nelegalno ruše centar grada i vrše sijaset krivičnih dela. Jeste mu to mnogo glupo, ali ovo što sledi je najgluplje. Na pitanje novinarke zašto policija nije reagovala kada su je unesrećeni čuvari i vlasnici objekata u Savamali obavestili šta se dešava, on je rekao da policija nije smela da reaguje jer nije dozvoljeno ugrožavati živote policajaca! Mogla je, kaže ministar, da ih ubije električna struja iz porušenih objekata. I eto šta je ispalo – policija služi tome da čuva policiju! A građani, njima šta bog da, neka ih udari struja. U stvari, tako im i treba. Ministar je lepo objasnio da se radi o građanima čiji su objekti služili “za sticanje bogatstva”, da su to “građevine dobijene spregom politike i tajkuna”. Vučić je već pretio da će se ispitati ko je tim tajkunima dao dozvole da podižu nelegalne objekte koji smetaju njegovoj viziji Beograda na vodi, gde ima sve da sija i šljašti. Što da se ti “tajkuni” bagerima ne rasteraju kad ministar kaže da im je deset puta odbijena legalizacija izgrađenih objekata. Baš deset puta.

I za kraj, ministrovo obećanje da će sve biti istraženo. A i ovo ćemo istražiti. Istraga će pokazati sve. Pod uslovom da je struja isključena. I ako se prestane sa spinovanjem kako je to rušenje neka mnogo važna stvar. A ispalo je da jeste mnogo važna, jer je razbojničko gaženje zakona, prava građana i rušenje grada postalo nepodnošljivo.

Peščanik.net, 13.05.2016.

Srodni linkovi:

Mijat Lakićević – Jedan narod, jedan fantom

Vesna Rakić-Vodinelić – Fantom pravosuđa

Dejan Ilić – Gole pretnje

Sofija Mandić – Uzbunjivanje

NIN: Vesna Pešić – intervju

Dejan Ilić – Postrojavanje

Vesna Rakić-Vodinelić – Ministarska parnica

Nadežda Milenković – Uvreda nedelje

Dejan Ilić – Tužba

***

Vesna Pešić – Spomenikom na Savamalu

Mijat Lakićević – Savamala i Tolstojeva

Branislav Dimitrijević – Protest*

Rodoljub Šabić – Sve veća obaveza

Nadežda Milenković – Fantom u opereti i premijerova tetka

Ljupko Mišeljić – 14. maja građani Srpske će spavati snom srpstva

Dejan Ilić – Čekaju nas zlatni idioti

Vesna Rakić-Vodinelić – Bauk kruži Sava-malom, bauk laži

BEOGRAD NA VODI
PLAGIJATI

The following two tabs change content below.

Vesna Pešić, političarka, borkinja za ljudska prava i antiratna aktivistkinja, sociološkinja. Diplomirala na Filozofskom fakultetu u Beogradu, doktorirala na Pravnom, radila u Institutu za društvene nauke i Institutu za filozofiju i društvenu teoriju, bila profesorka sociologije. Od 70-ih pripada peticionaškom pokretu, 1982. bila zatvarana sa grupom disidenata. 1985. osnivačica Jugoslovenskog helsinškog komiteta. 1989. članica Udruženja za jugoslovensku demokratsku inicijativu. 1991. članica Evropskog pokreta u Jugoslaviji. 1991. osniva Centar za antiratnu akciju, prvu mirovnu organizaciju u Srbiji. 1992-1999. osnivačica i predsednica Građanskog saveza Srbije (GSS), nastalog ujedinjenjem Republikanskog kluba i Reformske stranke, sukcesora Saveza reformskih snaga Jugoslavije Ante Markovića. 1993-1997. jedna od vođa Koalicije Zajedno (sa Zoranom Đinđićem i Vukom Draškovićem). 2001-2005. ambasadorka SR Jugoslavije, pa SCG u Meksiku. Posle gašenja GSS 2007, njegovim prelaskom u Liberalno-demokratsku partiju (LDP), do 2011. predsednica Političkog saveta LDP-a, kada napušta ovu partiju. Narodna poslanica (1993-1997, 2007-2012).

Latest posts by Vesna Pešić (see all)