Zašto su Slovenci odbacili ponudu Agrokora za kupnju Mercatora? Zato što im je Ivica Todorić ponudio bonove za Konzum.

U ovoj zemlji vjerojatno nema osobe koja se barem jednom u životu nije susrela s bonovima za Konzum. Netko ih je dobio kao božićnicu, netko kao plaću, netko kao humanitarnu pomoć, netko kao dar Crkve. Nitko ih nije tražio, ali svejedno ih je dobio.

I što je onda normalnije od toga da u zemlji kojom vlada Ivica Todorić njegovi bonovi postanu uobičajeno sredstvo plaćanja?


Rohatinski štiti Todorića

I može li se očekivati išta drugo osim da guverner Narodne banke Željko Rohatinski, isti onaj kojem je njegov prijatelj Todorić dao novac za kupnju kuće – a zašto ne Konzumove bonove? – umjesto tečaja kune sada krene štititi bonove za Konzum, kao novu hrvatsku valutu?

Pa da otpusti još milijardi kuna iz deviznih rezervi ne bi li se na blagajni Konzuma natiskalo još raje s Todorićevim bonovima. I karticama za bodove, normalno.


Stvari su još uvijek načelne

Doduše, kako sada stvari stoje – a još uvijek, nakon toliko godina, stoje prilično načelno – HNB  tvrdi kako je “pravnim i fizičkim osobama zabranjeno izdavanje i uporaba pisanih isprava koje služe kao sredstvo plaćanja proizvoda i usluga te za isplatu plaća i naknadu troškova i ostalih materijalnih prava”.

Pa što onda? Zabranjeno je već godinama pa Todorića svejedno to nije sprječavalo da Hrvatsku zatrpa svojom valutom. Poput srednjevjekovnih kraljeva i zlatnika s njihovim reljefima.


Kazni poslodavce, a ne tajkuna

Novi ministar rada Mirando Mrsić najavljuje odlučnu akciju Državnog inspektorata koji će “podići kaznenu prijavu protiv svakog poslodavca koji na nelegalan način isplaćuje plaću”. A što je s onima koji ih prisiljavaju da tako isplaćuju plaću?

A to, naime, ide ovako. Svakome onom tko ima posla s bilo kojom tvrtkom povezanom s Todorićem daje se do znanja da svoj novac neće vidjeti. Može vidjeti samo bonove. Tako poslodavcima ostaju samo dvije mogućnosti: ili svojim zaposlenicima uopće neće dati plaću ili će ih isplatiti u Todorićevim bonovima.

Ali, kako najavljuje Mrsić, zbog toga neće biti kažnjen Todorić koji ucjenjuje dobavljače time što im umjesto kuna daje bonove, već oni koji uzimaju bonove jer se ne mogu dočepati kuna.


Novac za bonove

Pogledajmo samo nedavnu humanitarnu akciju Zagrebačke nadbiskupije i Sisačke biskupije. Prema objašnjenju biskupa Vlade Košića, oni su negdje uoči Božića skupili donaciju od 250 tisuća kuna za otpuštene radnike sisačke Željezare. No, umjesto da su taj novac podijelili radnicima, oni su ga predali Agrokoru koji je potom tu donaciju najprije pretvorio u bonove za Konzum i zatim ih podijelio ljudima.

Utješno je da se u Konzumovim prodavaonicama mogu platiti računi, ali još uvijek se ne mogu platiti u bonovima za Konzum.


Bonovi za novac

I kad onda ljudi preko oglasnika prodaju Todorićeve bonove ne bi li se nekako dočepali gotova novca, to se odjednom predstavlja kao skandal i kazneno djelo. Sindikati se bune, a Vlada šalje inspekciju u progon: ali ne onoga tko izdaje bonove, nego onih koji se bonovima služe.

Ta praksa traje godinama i teška je na desetke milijardi kuna. Milijardi koje Agrokor duguje dobavljačima tjerajući ih u propast, i milijardi koje zamjenjuje za svoje artikle u Konzumu.

Kako godine prolaze, tako se i ta praksa korištenja bonova značajno proširila. Donedavno su bonovi služili za podjelu Božićnica, ali sada su postali i plaća, i naplata duga, i humanitarna pomoć…


Koliko milijardi bonova?

Možda bi guverner Rohatinski mogao preko svog prijatelja Todorića doći do službenog podatka o tome koliko je milijardi Konzumovih bonova izdano u proteklih desetak, a možda i više godina.

A zatim bi netko mogao otkriti i službeni podatak koliko je godina Todorić već u prekršaju zbog tih bonova.


Eurozona ili bonozona?

Ne zato da bi Todorić zbog toga odgovarao, jer nije odgovarao za puno veće muljaže, nego tek toliko da otkrijemo hoće li nam se uskoro isplatiti ući u eurozonu ili bismo se ipak trebali okrenuti stabilnijoj valuti, bonovima za Konzum.

Srećom, u svemu tome nudi nam se jedna vedrija vijest.

Ako je istina da će Todorić uskoro otvoriti Konzumove benzinske crpke, onda ćemo napokon moći opet kupovati benzin za bonove. Baš kao i 1980. godine.

 
Index.hr, 28.02.2012.

Peščanik.net, 29.02.2012.