Žerar Depardije, poznat i po svojoj ulozi Gala Obeliksa, napušta Francusku. Umoran je od francuskog fiskusa koji opseda njegovo galsko selo tj. luksuznu vilu u centru Pariza. Novi poreski domicil, kao i mnogi njegovi dobrostojeći zemljaci, pronašao je u jednom belgijskom selu nekoliko kilometara udaljenom od francuske granice. Tamo će francusku zvezdu dočekati raširenih ruku i sa neskrivenim likovanjem.

Kod kuće, gde je postao bogat i slavan, pobrao je zvižduke i uvrede zbog svoje odluke. Niko mu ne veruje da zemlju napušta zbog oduševljenosti pejzažom belgijskog mesta Nechin. Ulje na vatru dolili su i francuski mediji objavljivanjem slika Depardijeove pariske vile, koju je sada ponudio na prodaju za 50 miliona evra. Toliki luksuz nije popularan u egalitarnoj Francuskoj.

Premijer Žan-Mark Ero je rekao da je Depardije pokvaren i uskogrud. Ovaj nije ostao dužan. U otvorenom pismu žalio se zbog, prema njegovom mišljenju, nezasluženih uvreda i fiskalne pohlepe levičarske vlade. Njegov ponos je toliko povređen da namerava da se odrekne francuskog pasoša.

Ko će pustiti suzu? Depardijeov prijatelj, Nikola Sarkozi, uzaludno je pokušavao da poreskim olakšicama za bogate vrati neke od njih u Francusku. Sada ih je Oland rasterao povećanjem najvišeg poreza na dohodak na 75%.

Logično je bilo očekivati da će se Depardije pre odreći svog državljanstva, nego svojih miliona i uz to odigrati ulogu „belgijskog“ novobogataša.

 
Rudolph Balmer, TAZ, 16.12.2012.

Izbor i prevod Miroslav Marković

Peščanik.net, 17.12.2012.

Srodni linkovi: