Ljubodrag Stojadinović – Oči slepog vođe

Uvodna beleška

Prvi Ljubin tekst na sajtu Peščanika objavili smo 9. novembra 2016. pod naslovom „Plastični kult“. U sledećih 5 godina napisao ih je još 460. Poslednji tekst u ovoj knjizi, „Vrhovni komandant konoplje“, napisao je 5. oktobra 2021. Naslov knjige je izabrao autor, po naslovu svog ranog teksta iz aprila 2017.

Ovo je knjiga o Aleksandru Vučiću. Tokom njegove duge vladavine naši autori su se otimali, vapili „Nisam ja njegov biograf“ i prestajali da pišu. Ljuba se kretao u suprotnom smeru i umesto jednog tražio dva teksta nedeljno. On gazi po blatu Vučićevog režima, posmatra ga izbliza i izveštava o tome u direktnom prenosu. To je njegova misija.

Odlagali smo sklapanje ove knjige čekajući da prestane korona. U stvari smo čekali da padne Vučić, pa da imamo srećan kraj. Nismo dočekali ni jedno ni drugo, ali oboje će nestati, jednom u budućnosti. Vučić možda pre korone. A svi razlozi za to su već sada dostupni u ovoj knjizi.

oktobar 2021.

PREUZMITE KNJIGU:

Ljubodrag Stojadinović – Oči slepog vođe (pdf)

Ljubodrag Stojadinović – Oči slepog vođe (epub)

Papirno izdanje u knjižari Beopolis u Domu omladine

PEŠČANIK KNJIGE


The following two tabs change content below.
Ljubodrag Stojadinović (1947, Niš), gde se školovao do velike mature u gimnaziji „Svetozar Marković“. Studirao u Skoplju, i magistrirao na Institutu za sociološka i političko pravna istraživanja, odsek za masovne komunikacije i informisanje u globalnom društvu (Univerzitet Kiril i Metodi 1987). Završio visoke vojne škole i službovao u mnogim garnizonima bivše Jugoslavije, kao profesionalni oficir. Zbog javnog sukoba sa političkim i vojnim vrhom tadašnjeg oblika Jugoslavije, i radikalskim liderima i zbog delikta mišljenja – odlukom vojnodisciplinskog suda od 1. marta 1995. kažnjen gubitkom službe u činu pukovnika. Bio je komentator i urednik u Narodnoj Armiji, Ošišanom ježu, Glasu javnosti, NIN-u i Politici. Objavljivao priče i književne eseje u Beogradskom književnom časopisu, Poljima i Gradini. Dobitnik više novinarskih nagrada, i nagrada za književno stvaralaštvo, i učesnik u više književnih projekata. Nosilac je najvišeg srpskog odlikovanja za satiru, Zlatni jež. Zastupljen u više domaćih i stranih antologija kratkih i satiričnih priča. Prevođen na više jezika. Objavio: Klavir pun čvaraka, Nojev izbor, Više od igre (zbirke satiričnih priča); Muzej starih cokula (zbirka vojničkih priča); Film, Krivolak i Lakši oblik smrti (romani); Ratko Mladić: Između mita i Haga, Život posle kraja, General sunce (publicističke knjige); Jana na Zvezdari (priče za decu); Masovno komuniciranje, izvori i recipijenti dezinformacije u globalnom sistemu (zbirka tekstova o komunikacijama). Zastupljen u Enciklopediji Niša, tom za kulturu (književnost). Za Peščanik piše od 2016. godine. U decembru 2021. izbor tih tekstova je objavljen u knjizi „Oči slepog vođe“.

Latest posts by Ljubodrag Stojadinović (see all)