Foto: Slavica Miletić
Foto: Slavica Miletić

Nekoliko dana stanari Bloka 37 na Novom Beogradu protestovali su protiv izgradnje stambeno-poslovnog kompleksa od 8 spratova. Tvrdili su da je dozvola za izgradnju višespratnice 2017. godine izdata pod sumnjivim okolnostima. Zemljište je, kažu, investitoru prodato 2008. za izgradnju trospratne garaže. Ipak, 9 godina kasnije, izdata je građevinska dozvola za veliki stambeno-poslovni kompleks. Stanari smatraju da bi višespratnica dovela do brojnih problema, pre svega sigurnosne prirode. Zato su danima pozivali gradske vlasti da se slučaj preispita i utvrdi njegova legalnost.

Znajući sa kakvim režimom imamo posla, reakcija zamenika gradonačelnika bila je neočekivana. Na stranu što Vesić nije nadležan da lično rešava pomenuti problem, ali verovatno su se mnogi iznenadili kada se oglasio, razmotrio zahteve stanara i zatražio izveštaj od inspekcije.

Ubrzo je postalo jasno o čemu se radi. Kako je ceo proces započeo za vreme bivšeg režima, zamenik gradonačelnika namirisao je priliku da se prikaže kao superheroj. Ovako Vesić: „Utvrdio sam da je Grad Beograd 2008. godine otuđio ovu lokaciju koja je do tada bila državna. Ovo kažem jer sam na društvenim mrežama video razne političke prevarante koji pokušavaju da politizuju ovaj protest, a koji su bili na vlasti te 2009. godine kada je dozvoljena izgradnja ovakve zgrade“. Dva dana kasnije, da bi pojačao utisak, dodaje: „Ako mene pitate, mislim da je ta zgrada ‘monstrum’ i da toj zgradi nije mesto tamo. Ti ljudi koji rade su iskoristili mogućnost koju im je davao urbanistički plan, usvojen 2003. a menjan 2009, da grade tu zgradu“.

Vesiću je situacija očigledno savršeno legla. Em je opozicija napravila problem, em ga on rešava. Kompanija Durst Development d.o.o, investitor na ovom projektu, odlučila je da učestvuje u Vesićevoj predstavi. Priča je sledeća. Vesić kompaniju zamoli da obustave radove. Kompanija usliši Vesićevu molbu uz napomenu da je sve potpuno legalno i da je u pitanju isključivo dobra volja investitora da privremeno stopira ceo proces. Vesić prizna da nema zakonskih prepreka za izgradnju kompleksa i da je za sve kriva prethodna vlast. U završnom činu zamenik gradonačelnika obećava da će uprkos svemu pronaći rešenje koje će svima biti prihvatljivo.

Urbanistkinja Ksenija Radovanović nagovestila je kakvo bi to rešenje moglo da bude. Dogovor bi verovatno podrazumevao potpunu obustavu gradnje, ali pod uslovom da grad isplati investitoru punu cenu zgrade. U tom slučaju stanovnici Beograda bili bi najveći gubitnici.

Ovo je za Gorana Vesića savršen scenario. Stanarima se ispunjava zahtev, investitor dobija novac bez rada, a za praznu gradsku kasu optužuje se bivša vlast. Zamenik gradonačelnika u superherojskom stilu pronalazi rešenje za bezizlaznu situaciju.

Da je istina to što Vesić priča ne bismo imali šta da prigovorimo ovakvom raspletu situacije koji bi nas koštao velikog novca. Ali, naravno, Vesić laže. Građevinska dozvola za pomenuti projekat izdata je nelegalno i to za vreme vladavine SNS-a. Arhitektica i članica nevladine organizacije Ministarstvo prostora izvršila je detaljnu analizu i utvrdila da zakoni ipak nisu poštovani. Problem je, ukratko, sledeći. Da bi se dobila građevinska dozvola, neophodno je da prethodno lokacijski uslovi budu izdati na osnovu Plana generalne regulacije. Plan generalne regulacije koji je propisivao da se na pomenutom mestu može graditi zgrada od najviše tri sprata (prizemlje plus dva sprata) donet je tek početkom 2016. Pošto je investitor prethodno već ušao u proces, prvi lokacijski uslovi izdati su na osnovu Generalnog plana Beograda koji dozvoljava veću spratnost.1 Problem nastaje kada investitor u oktobru 2016. otvara novi proces za dobijanje novih, izmenjenih lokacijskih uslova. Sekretarijat za urbanizam bio je u obavezi da nove lokacijske uslove izda na osnovu sada važećeg Plana generalne regulacije. Ovo je potpuno ignorisano i izdata je očigledno nelegalna građevinska dozvola.

Tako je čitav superherojski poduhvat Gorana Vesića pao u vodu. Zlikovci su identifikovani, a gde drugde nego među SNS-ovim režimskim mešetarima. Kako će se ceo slučaj završiti još uvek ne znamo. Ali jedno je jasno. Režim je dosledni saučesnik svakog kršenja zakona.

Autor je istraživač na Institutu za filozofiju i društvenu teoriju i student doktorskih studija na Fakultetu političkih nauka u Beogradu.

Peščanik.net, 18.06.2021.


________________

  1. Iako je Plan generalne regulacije donet 21.3.2016, zakonom je predviđeno da se lokacijski uslovi za već započete procese izdaju na osnovu Generalnog plana Beograda sve do 21.4.2016. Investitoru su lokacijski uslovi izdati upravo u tom periodu, 1.4.2016. Od 21.4.2016. pa nadalje, lokacijski uslovi moraju biti usklađeni sa novodonetim Planom generalne regulacije.