Misija Međunarodnog monetarnog fonda napustila je Beograd bez konkretnog dogovora sa Cvetkovićevom Vladom, što znači da će kreditni aranžman te finansijske institucije sa Srbijom biti zamrznut do formiranja nove vlade, nakon parlamentarnih izbora. Tako je u poslednjoj fazi svoje štetočinske vladavine, režim Borisa Tadića uspeo da se oslobodi i poslednje kočnice koja ga je koliko toliko zauzdavala u sumanutom nastojanju da pređe rubikon i zemlju gurne u totalni sunovrat.

Da su pregovori predstavnika Misije MMF i Cvetkovićevog kabineta propali, a kreditni aranžman zamrznut do okončanja parlamentarnih izbora i formiranja nove skupštinske većine, potvrdila je i Vlada u svom saopštenju u kojem je navedeno da je uslov za prvu reviziju aranžmana bio rebalans ovogodišnjeg budžeta. Ispunjavanje tog zahteva je, međutim, postalo nemoguće, budući da zbog dešavanja na srpskoj političkoj sceni Vlada nije u stanju da obezbedi većinu za usvajanje tog dokumenta, nakon što su poslanici SPO otkazali poslušnost vladajućoj koaliciji.

Okolnost da je u međuvremenu ostala bez skupštinske većine, aktuelna vlast je odlučila da iskoristi kako bi se oslobodila nadzora MMF, a samim tim i strogih pravila u kreiranju monetarne i fiskalne politike. Iako je Vlada u svom saopštenju obećala da će nastaviti da sprovodi sve dosadašnje dogovore, uključujući nivo deficita od 4,25 odsto BDP i visine javnog duga, o kredibilitetu tog obećanja možda najrečitije govori reakcija tržišta koje beleži drastičnu depresijaciju dinara, čiji će se sunovrat bez sumnje nastaviti i u narednom periodu. S obzirom da se bliži početak predizborne kampanje, pojačanom tražnjom za evrom kao jedinim stabilnim činiocem na srpskom tržištu, privreda i građani izražavaju svoja izrazito pesimistična očekivanja u pogledu ponašanja odlazeće Vlade u narednim mesecima.

Tokom pregovora sa delegacijom MMF pored mera fiskalne politike, budžeta,  makroekonomskih okvira za ovu godinu i strukturne reforme, posebno sporne su bile budžetske garancije za pozajmice javnih preduzeća, koje prema oceni te institucije premašuju dogovoreni okvir. Zbog spornih garancija MMF je dva puta odlagao ocenu prve revizije aktuelnog kreditnog aranžmana sa Srbijom u vrednosti 1,1 milijarde evra.

Misija, predvođena novom šeficom Zuzanom Mugasovom, insistirala je na tome da se na neki način formalizuje usmeno obećanje srpskog premijera da državne garancije javnim preduzećima neće biti veće od 30 milijardi dinara, odnosno da se ispravka potvrdi rebalansom budžeta i da parlament taj dokument usvoji.

Taj zahtev je usledio zbog procene MMF da postoji opasnost da privredni rast u Srbiji u 2012. bude manji od ranije procenjenih 1,5 odsto, što bi moglo prouzrokovati manje budžetske prihode i veći deficit, čime bi bili probijeni već dogovoreni okviri. Da je procena MMF realističnija od neogovorne predizborne demagogije Vlade potvrdila je i Narodna banka Srbije koja je izrazila zabrinutost da ovogodišnji rast srpskog BDP neće preći 0,5 odsto.

Dogovorom MMF i Vlade Srbije o prvoj reviziji aranžmana iz predostrožnosti, postignutim sredinom novembra, bilo je predviđeno da budžetski deficit u 2012. bude 4,25 odsto BDP. Misija MMF boravila je u Srbiji od 2. februara povodom ocene prve revizije stend-baj aranžmana iz predostrožnosti koja je dva puta odlagana zbog procena te institucije da su garancije predviđene budžetom za 2012. godinu veće od dogovorenih.

Prokopijević: Cenu će plaćati Srbija, a ne Vlada

Reagujući na vest o odlasku MMF iz Srbije, ekonomista Miroslav Prokopijević je u izjavi za Radio B92 rekao da je neuspeh razgovora mnogo gora vest za Srbiju, nego za aktuelnu vladu.

“Ovo je značajniji trenutak za Srbiju nego što je bio pre nekoliko godina kada se pregovaralo o tri milijarde evra. Ali za Vladu Srbije može da bude manje značajno jer se njen mandat bliži kraju i ona može da kaže – ovo ostavljamo nekom drugom, a mi ćemo sa ovim sredstvima koje smo predvideli raditi kampanju i sve ostalo. Vrlo je velika razlika šta ovo znači za Srbiju, a šta znači za akutelnu srpsku Vladu”, rekao je Prokopijević.

Na pitanje da li je Vlada ozbiljna u odluci da ne želi da na zahtev MMF radi rebalans budžeta koji je usvojila pre mesec i po dana, Prokopijević je istakao da “kada vam neko traži da uradite rebalans tek što ste napravili budžet, onda to više liči na komediju nego na ozbiljnu predstavu”.

Prokopijević je ocenio da je rebalans ovogodišnjeg budžeta neminovan, i to više od jednog, s obzirom da je postojeća proekcija prilično optimistična.

“Stvari idu na gore i u drugoj polovini godine se dodatno mogu pogoršati tako da je jedan rebalans minimum što možemo da vidimo do kraja godine”, ocenio je on.

Prokopijević je upozorio da odsustvo dogovora sa MMF za državu Srbiju znači mnogo skuplje zaduživanje i pogoršanje njene investicione pozicije.

“Ali pošto Vlada Srbije računa da brzo odlazi i da se njen mandat početkom maja završava, za nju to i ne mora da bude toliko loša vest. Gora je vest za sve nas ostale”, upozorio je on i dodao da se od vremena kada se Srbija zaduživala na međunarodnom tržištu pre samo sedam, osam meseci mnogo toga pogoršalo.

“Sada su krediti mnogo skuplji i praktično nedostupni za zemlje kreditnog rejtinga tipa Srbije. A ako je to tako onda bi se iz nekih drugih izvora morala naći nedostajuća sredstva, a to je velika pitanje gde bi sa ona našla”, istakao je Prokopijević.

On je zaključio da to znači da će se srpska vlada sada zaduživati po veoma visokim kamatama, od preko devet odsto, što je neisplativo s obzirom na stanje u kojem se nalazi postojeća srpska privreda. “Sa privredom koja sta stagnira vi ih ne smete uzimati pod takvim uslovima”, upozorio je Prokopijević.

Vlada, s druge strane, ne mari previše za racionalna upozorenja. Kočnica sa okidača ekonomskog ludila je uklonjena, topčiderska štamparija je nabavila dovoljne zalihe maziva i papira, a predizborna kampanja će biti idealna prilika da hazarderski režim Borisa Tadića građane Srbije ponovo vrati u najmračniji period devedesetih godina prošlog veka.

E-novine, 10.02.2012.

Peščanik.net, 11.02.2012.