U 2012. godini na okupu će se naći geopolitička, ekonomska, financijska, demokratska, znanstvena i umjetnička obećanja i prijetnje.

Mogu li biti toliko drzak i predložiti domaću zadaću: načinite listu svih malo vjerojatnih, a opet mogućih događaja koji bi promijenili tijek vašeg života nabolje, a mogli bi se dogoditi u 2012.

Na taj popis stavite svoje želje za zdravljem, radom, pažnjom ili bilo čime drugime namijenjene vama ili onima koje volite više od sebe. Zatim suzite listu na 10 točaka, što konkretnijih to bolje. Zatim se zapitajte kako vi možete utjecati na njihovo ostvarenje i posložite ih po uzlaznom redoslijedu s obzirom na taj utjecaj. Budite pritom što pošteniji: suprotno uobičajenom vjerovanju, mi nismo bez utjecaja na vlastito zdravlje, ljubavi i posao. Čak i na tuđe, pod uvjetom da iskreno odredimo što možemo učiniti da bismo utjecali na vlastitu sudbinu (preventivni liječnički pregledi, obnovljena pažnja prema drugima, novi oblici usavršavanja) i sudbinu drugih ljudi (osobito svojim političkim izborima).

Držite ovaj popis u tajnosti i redovito se savjetujte s njime tijekom godine. Iznenadit će vas koliki utjecaj on može imati na vaše ponašanje.

Neću vam ovdje predočiti svoj osobni popis, ali i sam sam se upustio u ovu planetarnu vježbu.

Evo, dakle, deset vrlo malo vjerojatnih događaja koji su ipak mogući u 2012., a mogli bi donijeti pozitivnu promjenu tijeku povijesti, čovječanstvu i planetu.

Naravno, svatko od nas a priori ne može mnogo toga učiniti po pitanju svakoga od njih. Ali razmislite o tome. Vidjet ćete da nema nijednoga u kojem vaša aktivnost ne bi mogla povećati vjerojatnost ostvarenja; osobito se to odnosi na prioritete koje će svaki od vas, u zemlji čiji ste državljanin, nametnuti političarima.

1. Prvo presađivanje jetre načinjene od matičnih stanica primatelja uzetih s njegove kože. Moguće je i zasigurno će se dogoditi u ne tako dalekoj budućnosti. Uslijedit će i drugi organi; to će radikalno izmijeniti životni vijek, kao i odnos između smrti i sreće.

2. Najava u Kini (pod pritiskom pripadnika srednje klase, korisnika društvenih mreža koje nisu pod kontrolom političara, poput Weiboa) da će se 2013. godine održati prvi slobodni izbori u cijeloj zemlji.

3. Uvođenje u SAD-u programa nacionalnog jedinstva ekonomskog i tehnološkog oporavka, čak i prije predsjedničkih izbora u studenome.

4. Uzajamno priznanje Izraela i Palestine unutar granica ustanovljenih sporazumom u Camp Davidu s predsjednikom Clintonom između Arafata i Baraka 2000. godine.

5. Stvaranje zajedničkog tržišta između Angole, Demokratske Republike Kongo, Nigerije i svih zemalja koje ih geografski razdvajaju, čime bi ova regija postala glavni pokretač globalnog rasta.

6. Reforma Međunarodnog monetarnog fonda kojom bi se povećao njegov kapital, promijenila glasačka prava u zemljama s rastućom ekonomijom i obilato korištenje MMF-ovih posebnih prava vučenja za financiranje javnog duga.

7. Ustanovljenje globalnog minimalnog dohotka iznad razine određenog praga siromaštva za svaku zemlju, financiranog općim porezima na emisije ugljičnog dioksida i financijske transakcije, primjenjivima na cijeli planet.

8. Pokretanje u Europi, od strane Europske investicijske banke, opsežnog 20-godišnjeg programa instalacije naprednih mreža interneta 4. generacije, energije i vode.

9. Reforma europskih institucija, pod pritiskom javne peticije kojom bi se skupili milijuni potpisa, s uspostavom vladinih institucija u eurozoni, stvaranjem europskog poreza, uvođenjem euroobveznica i kupnjom od strane Europskog monetarnog fonda manjeg dijela kontrole nad najvećim bankama u eurozoni.

10. U Francuskoj, jednoglasna odluka svih političkih stranaka da se mladež počne smatrati (osobito mladi pogođeni nezaposlenošću) osnovnom svrhom njihovog postojanja i djelovanja, lokalnog i nacionalnog.

Sve je ovo moguće. Moramo sami sebi omogućiti sredstva za ostvarenje navedenoga. Provedite vrijeme u 2012. čineći ono što je najbolje za vaše voljene i ostatak svijeta!

 
H-Alter, 13.01.2012.

Peščanik.net, 15.01.2012.