U Galeriji Blok u Bloku 45 na Novom Beogradu u petak 14. decembra u 19 sati je otvaranje izložbe fotografija Srđana Veljovića pod naslovom „Osamdesete“. U sledeći petak 21. decembra biće organizovani vođenje i razgovor o izložbi u 18 sati. Tada će biti predstavljena knjiga „Osamdesete“, u formi knjige umetnika u tiražu od 3 primerka. Zahvaljujem Arionu Aslaniju na velikoj pomoći oko realizacije ove postavke.

U pitanju je serija fotografija nastala od avgusta 1983. do januara 1985. godine u novobeogradskom Bloku 45. Sentimentalni naboj ovih fotografija ispunjava prvi nivo značenja na koji nailazimo. Vremenski odmak u trajanju čitave jedne generacije, posmatranje aktera fotografija u dobi sopstvenih potomaka ipak nas odmiče ka drugim temama koje ove fotografije mogu potaknuti.

Blok 45, Naselje Sunca, realizovan kao utopistički, biopolitički projekat izveden na zalasku jugoslovenskog socijalizma, a koji se danas može smatrati utopijskim, scena je na kojoj su nastale ove fotografije. Taj period je stvorio uslove stasavanja generacija, koji se iz današnje perspektive čine visoko privilegovanima.

Možda ove fotografije možemo gledati i kao dokument odrastanja jedne od poslednjih bezbrižnih generacija SFRJ, posebno u svetlu nastupajućih devedesetih.

Peščanik.net, 14.12.2018.

Srodni link: Srđan Veljović – Devedesete

FOTOGALERIJE
JUGOSLAVIJA