sivo nebo
Foto: Nebojša Nenadić

Povod za ovo otvoreno pismo je vaša tvrdnja da je neodgovorno i tendenciozno govoriti da država ne radi ništa u vezi sa zagađenjem vazduha i da su građani uskraćeni za informacije o stanju vazduha. Obe ove tvrdnje objavili ste u Kuriru na dan održavanja protesta za bezbedan vazduh, na koji je pozvala Eko straža.

Prvo, moram da kažem da mi je drago da više ne moramo da se ubeđujemo sa ljudima na najvišim funkcijama da li je vazduh u Srbiji uopšte zagađen. Ovo jeste mala, ali svakako važna pobeda građana. Vašom izjavom „da kvalitet vazduha nije na zavidnom nivou“ i „da ima razloga za zabrinutost“, u istom tekstu, jasno ste potvrdili da su i Ana Brnabić i Aleksandar Vučić govorili neistine kada su početkom prošle godine, takođe isprovocirani protestima građana koje je tada organizovala inicijativa Ne davimo Beograd, komentarisali zagađenje vazduha. Podsetiću vas da je Vučić tada rekao da „mi ne možemo da budemo zagađeni“ i da „zagađenje u našim gradovima traje jedan ili dva dana i to samo kada se poklope vremenske prilike“. Da bi u jednom trenutku ljutito zaključio: „O kakvom bre crnom zagađenju pričamo.“

Ana Brnabić držala se linije da nema mesta za paniku jer se radi o redovnoj pojavi, kao da to menja nešto na stvari. Gradonačelnik Beograda je čak tvrdio da je zagađenje na teritoriji Beograda u padu prethodnih godina.

Upravo te izjave najviših državnih funkcionera su obmanjivanje građana i uskraćivanje informacija o stanju vazduha. Dakle, odgovorno ponašanje bilo bi zapravo reći da su vaše partijske kolege obmanjivale javnost, ali to je svakako svima jasno.

Zbog povrede prava na informisanje o stanju životne sredine iz člana 268 KZ, Građanski front, asocijacija autentičnih lokalnih pokreta, podnela je jednu od dve krivične prijave protiv vašeg prethodnika Gorana Trivana. Sramne su bile njegove izjave u kojima, poput Ane Brnabić, krivicu za zagađenje vazduha prebacuje na građane i lokalne samouprave, pokazujući da je spreman na sve kako bi zadržao funkciju.

U vezi sa vašom tvrdnjom da su građani bili pravovremeno informisani o zagađenju vazduha, podsetio bih vas na stav vaše partijske koleginice Ane Brnabić. Ona je izjavila ranije da upravo „nije zadovoljna načinom na koji se resorno ministarstvo zaduženo za ekologiju do sada bavilo ovim problemom, jer građani nisu imali pravu informaciju“. Usaglasite stavove, članice ste iste Vlade.

Zanimljiva je i vaša tvrdnja da je prethodna vlast kriva zbog odsustva bavljenja problemom zagađenja vazduha. Skrenuo bih vam pažnju na to da je upravo Goran Trivan, vaš prethodnik, već 12 godina na najodgovornijim funkcijama u vezi sa životnom sredinom, a Srpska napredna stranka je već osam godina jedina odgovorna za lošu politiku u Srbiji. Dakle, ako govorite o prethodnoj vlasti i tvrdite da nije uradila ništa, zašto ste ne samo zadržali već i unapredili čoveka koji je prvo kao gradski sekretar, a onda kao ministar, krojio politiku zaštite životne sredine u Beogradu i Srbiji? Odgovor na ovo pitanje je jasan. Trivan je radio sve što može da škakljive teme, poput zagađenja vazduha, zataška, relativizuje, prebaci odgovornost na drugoga i učini upravo ono zbog čega smo podneli i drugu krivičnu prijavu protiv njega, za krivično delo Nepreduzimanje mera zaštite životne sredine iz čl. 261 KZ.

U vašoj izjavi ni na jedan način niste pokazali šta je to država važno uradila, već govorite šta će se u budućnosti raditi u ovoj oblasti, kao da je vreme stajalo u prethodnih osam godina vaše vlasti. Odličan pokazatelj namera vlasti da se bavi kvalitetom vazduha je činjenica da je u januaru 2020. godine osnovala radnu grupu za sistemsko rešavanje pitanja zaštite vazduha, a ista takva grupa formirana je i 2018. i nije dala nikakve rezultate. Od tada se ova grupa sastala dva puta, a rezultat su subvencije za preskupe električne automobile.

Šta o vašim namerama govori činjenica da je rok za donošenje nacionalne Strategije zaštite vazduha istekao 2015. godine, da u Beogradu ne postoji adekvatan Plan kvaliteta vazduha, da se novi donosi krišom od javnosti, ali i da je Energetska zajednica pokrenula postupak protiv Republike Srbije koja ne primenjuje Nacionalni plan za smanjenje emisija iz velikih postrojenja za sagorevanje? Sve i da ove planove i strategije imamo, siguran sam da bi vi i vaše kolege našli način da ih zaobiđete i da se ovim problemom ne bavite.

A Srbiji ne nedostaje stručnjaka i konkretnih i dobro osmišljenih predloga mera za rešavanje problema. Mnogi eksperti su upozoravali na strašne posledice i davali predloge šta da se uradi da se one spreče. Tako je i Ne davimo Beograd, u saradnji sa stručnim organizacijama i ekspertima predložio skup mera.

Tu navodimo neke od mogućih rešenja koja biste mogli primeniti. Recimo, zaštita stanovništva u trenucima ekstremnog zagađenja. Odustajanje od projekata koji će dodatno povećati zagađenje – spalionica i termoelektrana. Vi, naprotiv, planirate upravo obrnuto. Dugoročne mere koje predlažemo podrazumevaju odlučnu energetsku tranziciju i odustajanje od upotrebe fosilnih goriva, što vi opet ne vidite kao problem jer je ugalj prepoznat kao strateški resurs za proizvodnju električne energije u Strategiji razvoja energetike koju ste usvoji 2015. godine.

Veći broj mera koje predlažemo bavi se smanjenjem emisije zagađenja, bilo da su u pitanju industrijski zagađivači, individualna ložišta ili veliki energetski kompleksi. Do sada ste jedino pokazali nesposobnost da regulišete velike zagađivače poput onih u Smederevu, Pančevu ili Boru, a istovremeno podržavate otvaranje novih sistemskih zagađivača kao što su Linglong ili Rio Tinto. Smanjenje zagađenja iz individualnih ložišta ne vidite kao mogući korak, već samo kao krivca na koga možete da svalite problem. Standardizacija uređaja za loženje, standardizacija dostupnih goriva koja odlaze u prodaju, edukacija stanovništva o korišćenju ekoloških goriva – to su sve oblasti u koje biste morali da ulažete.

Sve što sam naveo samo je deo mera koje predlažemo i ilustracija za to kako Srbiju, nažalost, vodite u potpuno suprotnom pravcu od poželjnog. Ceo tekst ovih mera dostavili smo vam prošle godine, a do sada je 17 hiljada građana podržalo naša rešenja za čist vazduh.

Za kraj, oko jedne stvari složiću se sa vama. Kada kažete da neke organizacije od pitanja kvaliteta vazduha prave političko pitanje, apsolutno ste u pravu. Za mene i pokret Ne davimo Beograd, ovo je jedno od najbitnijih političkih i društvenih pitanja. Mi kao društvo nemamo nikakve šanse da rešimo probleme zagađenja, niti bilo koji drugi problem koji muči obične građane, dok god su na vlasti ljudi kao što su Ana Brnabić, Aleksandar Vučić, Goran Trivan ili vi. Zato je neophodno da vas što pre smenimo sa najvažnijih funkcija u državi, na koje ste došli prevarom, otimačinom i krađom. Budite uvereni da ćemo tome posvetiti svaki trenutak u narednom periodu i svu energiju koju imamo.

Autor je aktivista inicijative Ne davimo Beograd.

Peščanik.net, 13.01.2021.

EKOLOGIJA