Foto: Peščanik

Foto: Peščanik

Ukoliko pratite rad inicijative Ne da(vi)mo Beograd na Fejsbuku, verovatno ste primetili pojavu nekoliko novih stranica koje sponzorišu objave sa fotografijama aktivista Inicijative, pogrdnim komentarima, skrivenim i otvorenim pretnjama, obezglavljenim ili sa metama iscrtanim patkama, ali i brojnim komentarima sa direktnim pozivima na ubijanje, rezanje grkljana, prebijanje, klanje, nabijanje na kolac, silovanje i brojne druge gadosti.

Stvarajući ove stranice i ulažući velika sredstva u njihovu promociju i reklamu, za koju su odvojene stotine, ako ne i hiljade evra, vlast ide korak dalje u botovskim aktivnostima. Od početnih lažnih profila, botova koji glume ljude, nova strategija je stvaranje više lažnih stranica koje objavljivanjem pogrdnih fotografija, podmetačinama i lažima huškaju i okupljaju ekstremiste koji dalje razvijaju pretnje nasiljem i eksponencijalno šire govor mržnje. Ove lažne stranice uglavnom se osnivaju za područja u kojima Inicijativa ima aktuelno lokalno dejstvo, ili u kojima se građani sami organizuju, pa je tako direktan povod ovoga puta bila serija od 12 razgovora o lokalnim problemima koje sprovodimo u mesnim zajednicama na Novom Beogradu.

Ove pretnje govore o ogromnom strahu koji vlast ima od građana i organizovanja ljudi na terenu. Direktno bavljenje lokalnim problemima omogućava građanima prostor za iskazivanje ogromnog i očiglednog nezadovoljstva koje se u medijima guši i kontroliše.

Pretnje koje dobijamo uglavnom su lako povezive sa centralnom kampanjom gradskog i državnog vrha u kojoj se Inicijativa preko režimskih medija optužuje da radi za strane agenture, za izdaju nacionalnih interesa i slično. Nakon svakog našeg većeg medijskog pojavljivanja u vezi sa nekim protestom, tužbom ili analizom štetnosti nekih poteza vlasti, sledi odgovor u obliku salvi blaćenja, podmetačina i laži preko mreže režimskih medija. Ovo stvara atmosferu u kojoj se ostrašćeni simpatizeri vlasti osećaju pozvanima da spreče naše dalje delovanje i na taj način “spasu” Srbiju. U tome su se isticali i na linč huškali, ali i upućivali direktne pretnje poslanici Vladimir Đukanović i Marijan Rističević, gradski odbornik i član GO SNS Srba Filipović, Miša Vacić i slična ekipa. A onda se od početnih nekoordinisanih pretnji prešlo na ovu novu fazu kampanje stvaranjem serije online entiteta, koji pojačavaju uticaj tradicionalne medijske kampanje Informera, Srpskog telegrafa, Pinka ili Studija B.

Inicijativa Ne da(vi)mo Beograd tužilaštvu za visokotehnološki kriminal redovno prijavljuje sve ove pretnje, pozive na ubijanje, kamenovanje, nabijanje na kolac, zabadanje noževa i vezivanje žicom, pozive na silovanje, prebijanje, metak u čelo i slično. Do sada smo podneli više od 30 prijava, uključujući i one za realne fizičke nasrtaje ili praćenja. Do danas nadležni nisu reagovali ni po jednoj od ovih prijava. Jednostavno, nakon prijave i prikupljanja informacija gubi se svaki trag daljem bavljenju ovim slučajevima. Ništa. Zbog čega policija i tužilaštvo ne reaguju na prijave inicijative Ne da(vi)mo Beograd?

Pored ove nove taktike pretnji, vlast ne odustaje ni od stare prakse lažnog predstavljanja i zbunjivanja glasača i javnosti. Jedan od najvećih uspeha ove prakse bilo je učešće lažnih lista zbunjujućeg imena “Patkica – Ne Beogradu na vodi“ na izborima 2016. godine, u dve beogradske opštine. Oduzimanjem glasova opoziciji na ovaj način, ove liste su pomogle naprednjacima da osvoje vlast u jednoj opštini. Da se vlast sprema da ponovi ovu prljavu igru govori pokretanje sajta zutapatka.rs ili udruženja građana “Ne damo Beograd” iza kojih, po APR-u i drugim dostupnim podacima, stoje već provaljeni aktivisti SNS-a.

Čini se da je neizvesnost beogradskih izbora veća od one koja se prikazuje u javnosti, gde se potencira laka pobeda SNS-a i nemoć opozicije. Ovakvo temeljno i predano bavljenje Inicijativom, u koje vlast, pored dosadašnjih praćenja, pretnji i prisluškivanja, ulaže nove ljudske i finansijske resurse, govori o njenoj beskrupuloznosti, ali i strahu od ishoda izbora.

S druge strane, protiv aktivista i aktivistkinja inicijative Ne da(vi)mo Beograd pokrenuto je preko 20 prekršajnih postupaka zbog organizovanja protesta, pa čak i lepljenja jedne nalepnice na banderu. Hitrost pokretanja ovih procesa pokazuje da je naše sudstvo tromo samo kada se ukaže potreba za njegovim nereagovanjem.

Ne da(vi)mo Beograd

Peščanik.net, 21.12.2017.

BEOGRAD NA VODI