BITNO da je HDZ proglašen zločinačkom organizacijom bez ijedne pravomoćne presude. Sve ostalo podložno je slobodnom tumačenju.

Pa je tako Radimir Čačić izjavio kako je nepravomoćno osuđeni glavni tajnik HNS-a Srećko Ferenčak “nevin u politički potaknutom postupku koji se protiv njega vodi”. Izjava Prvog potpredsjednika Vlade s pravom je naišla na kritiku Udruge sudaca jer je zaista skandalozna.

Odnosno, bila bi da nije postala sasvim normalna. Možda čak i poželjna.

 
“Gotovina je nevin

Njegov sadašnji šef u Vladi, diplomirani pravnik Zoran Milanović, gotovo istim je riječima prokomentirao prvostupanjsku presudu Haškog suda Anti Gotovini. “Gotovina je nevin, presuda je politička, on nije trebao biti osuđen i odgovara za tuđe grijehe”.

 
“Zagorec je kriv”

Nešto slično, ali još gore, izjavio je i nekadašnji Čačićev stranački kolega i donedavni predsjednik Republike, diplomirani pravnik i bivši općinski sudac Stjepan Mesić. Čak i prije prvostupanjske presude, on je Vladimira Zagorca proglasio krivim. “Kriv je, naravno da je kriv”, izjavio je predsjednik države hrvatskim novinarima.

I što je sudu drugo preostalo nego da Zagorca doista osudi za krađu dragulja iz MORH-a.

Upitan, pak, kad će Zagorcu oduzeti odličja, Mesić je ostao vjeran svom legalizmu: “Ne treba nama pravomoćna presuda, mi ćemo njemu odličja oduzeti odmah”.

 
Je li HDZ najgore što nam se dogodilo?

Sva sreća da se svi oni zaklinju u pravnu državu. Inače bismo stekli dojam da je HDZ ono najgore što nam se moglo dogoditi.

Ima toga još. Ne tako davno, dok je Željko Jovanović na sva zvona proglašavao HDZ zločinačkom organizacijom, Slavko Linić je ministra policije nazvao “špijunčinom” zato što se usudio kopati po slučaju riječkih Tržnica.

A kad je taj isti Karamarko iskopao dovoljno dokaza za presudu bivšem ministru obrane Berislavu Rončeviću, onda je to SDP-u bio dokaz da je HDZ doista zločinačka organizacija i da je zaista ogrezao u korupciju. Sa “špijunčinom” u Vladi.

 
Svatko je kriv dok mu se ne dokaže suprotno

Kaže se da je svatko nevin dok mu se ne dokaže krivnja. A kod nas je netko nevin i nakon što mu se krivnja dokaže.

Moglo bi se reći i da je svatko kriv dok mu se ne dokaže nevinost. A netko čak i nakon toga.

Ali treba shvatiti Čačića, uz ovakve sudove doista je teško biti legalist.

 
Legitimno i nelegitimno

Puno je lakše donijeti vlastitu presudu. I nikakva odluka “političkog suda” neće ga uvjeriti u suprotno. To je možda legitimno, ali ne i legalistički jer predstavlja izravni politički pritisak na pravosuđe.

Stjepan Mesić je duboko u sebi – kao i pred svim novinarima – vjerovao da je Zagorec kriv, iako je cijeli slučaj počivao na nepostojećim draguljima, osuđenom mafijašu i njegovim pratiljama. To je također legitimno, ali i opasno jer može ispasti da je sud donio presudu po instrukcijama šefa države.

Prošlog ljeta Jadranka Kosor slala je pozdrave osuđenim generalima u Haagu, što je izazvalo sablazan domaćih i stranih političkih krugova, pa i dobrog dijela javnosti. Par dana kasnije Zoran Milanović je izjavio da “svi smatramo da je Gotovina nevin i da je žrtva političkog procesa u Haagu”.. I nikom ništa.

 
Prokleta težina ljevice

Kad to kaže netko s ljevice, onda to ima određenu težinu.

Određenu težinu uoči odluke Vrhovnog suda ima i izjava drugog čovjeka Vlade da je njegov stranački tajnik nevina žrtva političkog procesa.

A što je nedavno govorio Andrija Hebrang nakon prvostupanjske presude Rončeviću? “Nikada ne komentiram nepravomoćne presude, dat ću mišljenje o tome kada presuda postane pravomoćna”.

Bilo bi lijepo kad bi se ljevica nekad ugledala na desnicu. Pa čak i u dobrim stvarima.

 
Ivo Sanader je nevin

I kad smo već kod legalizma spomenimo i ovo. Ivo Sanader nije bio pozvan za proslavu povodom referenduma za Europsku uniju, iako snosi dobar dio zasluga za pregovore i nema (još) ni jednu sudsku presudu. Berislav Rončević, nepravomoćno osuđeni – dakle, još uvijek formalno nevini – bivši ministar obrane nije bio pozvan na proslavu oružanih snaga na Pantovčaku.

A Srećko Ferenčak je mogao sjesti u Nadzorni odbor Janafa. Jer Čačić misli da je nevin.

Stvarno imamo sreću da su legalisti došli na vlast. Inače bismo pomislili da je HDZ nešto najgore što nam se moglo dogoditi.

 
Index, 03.02.2012.

Peščanik.net, 04.02.2012.