Gaza, foto: MEE
Gaza, foto: MEE

Na letu za Vašington sa presedanjem u Cirihu me je čekalo iznenađenje: vođa izraelske opozicije Beni Ganc se na aerodromu pojavio kao običan čovek. Utisak javnosti je bio još povoljniji kada mu se pridružio Amir Ešel, njegov novi savetnik. Bivši izraelski komandiri vazduhoplovnih snaga su skoro uvek impresivna pojava.

Nakon stajanja u redu za čekiranje za Vašington (kao i svi ostali putnici) gde su išli na sastanak u Beloj kući, malo su porazgovarali u avionu. Ime Muftie Ziade sigurno nije pomenuto u ovom razgovoru, koji je posle dve čaše Bladi Meri utihnuo i njih dvojica su zaspali iznad Atlantika. Koja Muftia? Sumnjam da su ikada čuli njeno ime. A ono bi moralo da odzvanja kao eho u njihovim glavama.

Simbolična je i razlika od dva dana koja su delila posetu Vašingtonu i odluku o tužbi podnetoj protiv njih u okružnom sudu u Hagu. Međutim, sastanak u Vašingtonu je doživljen kao važan događaj, dok rasprava u Hagu nije izazvala pažnju. Tri sudije su, kao što se i očekivalo, odbacili tužbu za odštetu koju je podneo Ismail Ziada, ožalošćeni sin Muftie, inače holandski državljanin, protiv lepog i obećavajućeg izraelskog para, Ganca i Ešela.

Muftia je bila palestinska izbeglica od 1948, koja je kao devojčica pobegla odnosno proterana u kamp za izbeglice Burejdž u Gazi, u kome joj je prošao ceo život. Dana 20. jula 2014. njen život je na surov način prekinut: zgrada u kojoj je živela je bombardovana iz vazduha i Muftia, žena od 70-ak godina je poginula zajedno sa još trojicom svojih sinova, snahom i unukom. Porodica je skoro uništena. Bila je to jedna od 142 porodice koje su izgubile više od troje dece u tim strašnim danima akcije Zaštitna ivica. U ovoj akciji izraelska vojska je ciljano bombardovala stambene zgrade i to nije bila nikakva operativna greška, već deo sprovođenja jedne diskriminatorne i brutalne politike.

Prema podacima organizacije B`tselem, tada je bombardovano oko 70 stambenih zgrada, a poginulo je više od 600 ljudi. Beni Ganz je bio komandant te akcije, a Ešel je bio zapovednik vazduhoplovnih snaga. Ganc je do današnjeg dana ponosan na ovaj pokolj. Kao reakciju na tužbu iz Haga on je izjavio da je izraelska vojska najmoralnija vojska na svetu i da je on ponosan što je služio u njoj više desetina godina. Njih dvojica su odletela u Vašington da razgovaraju o planu aneksije okupiranih teritorija, planu koji Ganc podržava. Oni su braća po oružju, partneri u krvi. Na njihovim rukama ima više krvi nego na rukama njihovog protivnika, Benjamina Netanjahua.

Stambena zgrada u kampu El Burejdž je ponovo podignuta. Četiri siročeta koji su izgubili roditelje i baku u bombardovanju su se ponovo smestili u prizemlju te sive zgrade. Reporterka državnog televizijskog kanala iz Holandije, Simon Tangelder, koja priprema dokumentarni film o ovom incidentu, prošlog četvrtka je posetila porodicu koja se oporavlja u kampu. Članovi porodice su joj rekli da se nadaju da će tužba pred holandskim sudom biti prihvaćena. To je naravno bila lažna nada, nada onih koji nemaju nikakav izbor.

Porodica Ziada je uništena kao deo planiranog bombardovanja civila i to je nesumnjivo ratni zločin. Taj zločin, kao i mnoge slične njemu, nema ko da istraži, ni u Izraelu ni u svetu, osim komične istrage koju sprovodi izraelska vojska. Niko ne preuzima odgovornost, niko ne priznaje krivicu, niko ne plaća cenu, niko neće obeštetiti žrtve. Ovaj zločin je siroče, baš kao i deca porodice Ziada.

Samo je holandski pravednik među ljudima, starac Henk Zanoli, reagovao i vratio znamenje dobijeno od muzeja Jad Vašem, ambasadoru Izraela u Hagu, kao znak protesta zbog ubistva porodice Ziada. Za ovu porodicu, kao i za mnoge druge sa istom sudbinom u Gazi, nema ko da digne glas i nema nikoga da im pruži zaštitu. Sada ih je čak i Hag izneverio, obavezujući ih da plate sudske troškove državi Izrael, čiji tužioci su branili Ganca i Ešela.

Odgovorni za ovaj masovni pokolj u Gazi su sada nada levog demokratskog fronta, umerenih i razumnih pristalica, boraca za mir i pravdu. Oni se kite etičkim vrednostima, oni su protiv rata i zločina i naravno, oni su protiv Netanjahua. Samo da Ganc bude izabran, a Ešel postavljen za savetnika, pa će sve biti mnogo bolje i mnogo pravednije.

Haaretz, 02.02.2020.

Prevela sa hebrejskog Alma Ferhat

Peščanik.net, 07.02.2020.

IZRAEL