Pink Lenin
Pink Lenin

Nedelju dana pre nego što će se ruski premijer Vladimir Putin na povratku iz Slovenije zadržati pet sati u Srbiji, Beogradski univerzitet ga je jednoglasno uvrstio među počasne doktore, a zbog “neizmerne zahvalnost za sve što je učinio i čini za očuvanje teritorijalne celovitosti Srbije i dostojanstva srpskog naroda i svih njenih građana”. I jer je “snažan i svestran čovek, bogatog duha i opšte kulture”, piše u obrazloženju.

Naučne ambicije i bogatstvo duha je pravnik Putin iskazao u junu 1997. kada je na Rudarskom institutu u Sankt Petersburgu predao ekonomsku disertaciju “Strateško planiranje regionalnih resursa u tržišnim uslovima”. Prema Klifordu Gadiju, višem naučnom saradniku Bruking instituta, think tank-u Demokratske stranke koji postoji od 1916, od 218 stranica Putinove teze 16 ključnih strana je ili prepisano ili prepričano iz studije “Strateško planiranje i politika” američkih profesora Vilijema Kinga i Dejvida Klelanda, koju je KGB, za koji je Putin radio, naručio da se prevede. Prepisao je i šest dijagrama i tabela.

Kada je u Sovjetskom Savezu država uzjahala nauku, agronom Trofim Lisenko je botaniku podvrgao principima dijalektičkog materijalizma i postao direktor Sovjetske akademije poljoprivrednih nauka. Naučnike koji mu nisu verovali da se stečene osobine mogu nasleđivati Lisenko je oterao u gulag. Na sednici Akademije Lisenko je u izveštaju koji je odobrio Staljin tvrdio da je znanost o genetici buržoaska izmišljotina protivna marksizmu-lenjinizmu. Upregnuće univerziteta u službu vlasti osetilo je 40 miliona ljudi u Rusiji i Kini. Umrli su od gladi kada su na njivama primenjene politički podobne Lisenkove agro-tehničke mere.

Akademska sloboda i autonomija univerziteta prvi put je upisana u povelju Constitutio Habita Univerziteta u Bolonji 1155. Povelja obavezuje akademsku zajednicu da poštuje ideje i činjenice i kada nisu po volji vlasti.

Dan pre Univerziteta, Skupština zajednice srpskih opština Kosova i Metohije u Zubinom Potoku je Putina proglasila počasnim građaninom, opet “zbog zasluga na očuvanju celovitosti Srbije”. I opet, kao u Beogradu, aklamacijom.

U Zemunu je počasni građanin oficir Hitlerove pretorijanske garde, član Hitlerjugenda i nacističke partije, Franc Šenhuber; počasni Beograđani su i diktator Nikolae Čaušesku i Kim Il Sung, njegov azijski dvojnik.

Skupština zajednice je stvorena u junu 2008. u severnom delu Kosovske Mitrovice. Predsednik, jedan potpredsednik i sekretar skupštine su iz Srpske radikalne stranke, a drugi potpredsednik je iz Demokratske stranke Srbije. Obrazloženo je da je Skupština nastala da bi poništila nezavisnost Kosova koja je bila na snazi već četiri meseca. Portparol UNMIK-a Aleksandar Ivanko, bivši novinar ruskog lista Izvjestija, preneo je da “takozvana srpska skupština nije ozbiljna stvar”.

Povelja o počasnom građanstvu Putina u Zubinom Potoku sa okolinom, naselja sa 8.479 varošana je uručena šefu Kancelarije za vezu Ruske Federacije u Prištini Andreju Šogorovu, koji će je diplomatskom poštom proslediti Putinu.

Prema podacima o diplomatskim misijama Rusije u svetu, ona u Beogradu ima ambasadu, a u Prištini Kancelariju za vezu. Za osnivanje kancelarije Moskva je morala tražiti i dobiti saglasnost one Prištine koju pred Beogradom ne priznaje. I lokalnim vlastima plaćati komunalije u evrima, ne u rubljama. Pre Šogorova, šef Kancelarije je bio Petar Ivankov. Isti rang diplomatskog predstavništva na Kosovu ima Evropska komisija, vlada EU u kojoj je četiri petine članica priznalo nezavisnost Kosova.

Američka kancelarija za vezu je postojala u Pekingu od 1973. do 1979, kada su uspostavljeni puni diplomatski odnosi dve zemlje. Ona je obavljala diplomatsko-konzularne poslove. Trojica od četiri šefa Kancelarije su imali rang ambasadora. Jedan je postao američki predsednik, drugi ministar odbrane.

Rusi su bili prvi strani vojnici koji su svojevoljno ušli na Kosovo juna 1999. Umesto manastira, preferirali su da čuvaju prištinski aerodrom Adem Jašari, koji je dobio ime po osnivaču i komandantu OVK. Odlukom Putina, tada predsednika, ruske trupe su prve napustile Kosovo jula 2003. U KFOR-u ih je bilo 650, dok su Britanci poslali na Kosovo oko 11.000 vojnika. Anatolij Kvašnjin, načelnik ruskog generalštaba opravdao je povlačenje ruske čizme sa svete srpske zemlje finansijskim razlozima – za Moskvu je skupo da vojnike u međunarodnoj misiji mira plaća gotovo trideset miliona dolara godišnje. Za nešto više od 30 miliona dolara je 2008. u Francuskoj prodat jedan ferrari 250 GTO.

Ono što nema čitav Kremlj ima Putin: u Gazprom-u deonice vredne oko 13, u Surgutneftegaz-u oko 20 milijardi dolara i polovinu deonica u kompaniji Gunvor koja trguje naftom. Godišnji obrt Gunvora je 40 milijardi dolara.

Putinovi mama i tata su bili fabrički radnici. Otac je noću pohađao kurseve i postao sekretar partijske ćelije u radionici, a deda po ocu Spiridon je kuvao Lenjinu, pa Staljinu. Vladimir se na fakultetu učlanio u komunističku partiju i ostao joj veran dok se nije raspala 1991. U razredu sa 45 učenika bio je jedan od retkih koga zbog grubijanskog ponašanja nisu primili u pionire.

Putin je za premijera Rusije imenovan 8. maja 2008. Taj 8. maj je dan kada se u Srbiji okupljaju ravnogorci iz zemlje-domaćina, Crne Gore, RS i rasejani.

Putin, bez obzira da li je predsednik ili premijer, i bez obzira da li je u Beogradu na vlasti leva ili desna Srbija, proglašen je za počasnog građanina 12 naseobina u Srbiji – od Apatina do Svilajnca. Po broju počasti nije zasenio Tita, ali jeste Slobodana Miloševića.

Putin je i predsednik Saveta ministara Zajednice Rusije i Belorusije. Time je opet doveo Srbiju u neprijatnu situaciju, jer je kandidatkinja ovog meseca morala obećati EU da će sankcionisati Belorusiju čija je vlast varala na izborima, potom progonila političke protivnike, te da predsednik Belorusije, kao u martu 2009. više neće skijati po Kopaoniku sa proširenom porodicom i pratnjom od 150 ljudi.

Magazin Time je Putina 2007, a Hitlera 1938. izabrao za Ličnost godine. Kriterijumi uredništva se nisu menjali.

Rekviziti kulta ličnosti Putina su Putinka vodka, PuTin konzerve, kavijar Gorbuša Putina, portreti premijera na kolekciji majica. U julu se dovezao na Rusko-ukrajinski festival pravoslavnih dvotočkaša u Sevastopolju na Harley-Davidsonu, koji je ferari među motorima. Domaći novinari nisu primetili da motor ima tri točka da premijer ne bi pao. U februaru je Putin privoleo poslanike suverene ustavne republike Kirgistan, koja je nezavisna od SSSR-a već 20 godina, da njegovim imenom nazovu vrh na gorju Tijan Šanin. Predstavnici naroda te zemlje ne mogu putovati avionima svoje zemlje, jer im je evropsko nebo zabranilo prelet pošto ne zadovoljavaju standarde bezbednosti.

Na engleskom, put in ima 15 značenja – proceniti, prilagoditi, podvrgnuti, nametnuti, naterati, primorati…

Peščanik.net, 21.03.2011.