Poštovani čitaoci,

Od sledeće godine Nove gazete verovatno više neće biti na kioscima i u vašim sandučićima. Našu novinu će ukinuti. Na snazi je zakon po kome činovnici Federalne službe za praćenje medija imaju pravo da bilo kojoj novini upute upozorenje, a dva takva upozorenja zatvaraju novinu.

Novinari imaju pravo žalbe na tu odluku i sud može odlučiti u njihovu korist. Teoretski je tako, ali u praksi to izgleda ovako – 31. marta 2010. Nova gazeta je dobila upozorenje-prigovor da propagira fašizam. U narednih nekoliko meseci mi smo se trudili da osporimo tu uvredu, ali Taganski sud je pravio budale od nas pokušavajući da čitavu stvar prebaci na arbitražni sud kome to nije u nadležnosti. U septembru dobijamo odluku po našoj žalbi na našu štetu. Po mišljenju suda upozorenje smo zaslužili.

Šta je uznemirilo federalne činovnike? Naš tekst Banda, agencija, partija, o tome ko su ”legalni nacionalisti” – istraživanje posvećeno ultradesnim organizacijama, koje otvoreno promovišu nacionalističke stavove. Mi smo citirali propagandni tekst sajta ”Ruski obraz”, a sa nacističkih sajtova smo uzeli fotografije ljudi koji sebe nazivaju legalnim političarima, a okićeni su simbolima sličnim fašističkim.

Zašto smo to uradili? Zato što ”Nova gazeta” godinama unazad zauzima principijelnu antifašističku poziciju i zahteva od vlasti istragu o delovanju nacional-ekstremista, da vlast objasni ljudima šta predstavljaju aktivisti mnogobrojnih tzv. ”patriotskih” pokreta, koji u taktu Ruskog marša paradiraju u centru Moskve, da li se vodi statistika o žrtvama nacionalista.

U januaru 2009. fašisti su ubili našu novinarku Anastasiju Baburovu i prijatelja naše redakcije, advokata Stanislava Markelova. Ubijeni su metkom u potiljak u samom centru Moskve. To je bila javna kazna antifašistima.

Mi smo sproveli svoju istragu i pokazalo se da su lica koja su optužena za ovo ubistvo bila povezana sa članovima ”Ruskog obraza”. Kako se ova organizacija ograđuje od ekstremizma i reklamira kao nefašistička, mi smo citirali njihova programska dokumenta, njihove fotografije sa nacističkom simbolikom, da bi našim čitaocima, ali i pravosudnim organima, pružili pravu sliku o njima.

Čekali smo posle te publikacije da se Federalne službe pozabave činjenicama koje postoje na sajtu ”Ruski obraz” i da tužilaštvo podigne optužnicu. Pozabavili su se, ali ne ultradesničarima nego ”Novom gazetom”.

Zato postavljamo pitanje da li je podrška ultradesničarima i zatvaranje novina koje im se suprotstavljaju politika sudske i izvršne vlasti Rusije.

Čak i da je tako, nadamo se da će ovu sramotu Federalne službe spasiti više sudske instance u kojima, pretpostavljamo, ne rade idioti.

 
Sergej Mihalič, Новая Газета, 17.10.2010.

Prevela sa ruskog Jagoda Mileta

Peščanik.net, 19.10.2010.