Poštovani profesori, asistenti, saradnici i lektori,

 
Povodom događaja koji su doveli do blokade nastave na Filološkom fakultetu, koja traje već 11 dana i neće se obustavljati do ispunjenja zahteva, odlučili smo da vas upoznamo sa našom borbom za slobodan univerzitet.

Reforma visokog školstva, koja se sprovodi u cilju usklađivanja sistema visokog obrazovanja, a prema odredbama Bolonjske deklaracije, pokazuje se kao neuspešna na mnogim poljima. Glavni problem ovakve reforme postala je činjenica da se visoko obrazovanje tretira kao privilegija, umesto kao pravo, a podela upisanih studenata na budžetske i samofinansirajuće dovodi do grube diskriminacije na osnovu socijalnog položaja. Naplaćivanje školarina na državnim univerzitetima je dvostruko naplaćivanje jedne te iste stvari, i preko poreza i preko školarina. Pravdanje ove prakse „sprečavanjem lenjosti“ je grubo i formalističko, nesposobno da trezveno sagleda konkretne razloge produženog studiranja.

Rangiranje, odnosno činjenica da student može da ne dobije budžetsko mesto uprkos svom uspehu, osim ako to mesto ne izgubi njegov kolega, stvara atmosferu u kojoj se tuđ neuspeh vrednuje više od sopstvenog uspeha. Kolegijalnost i slobodna razmena informacija neophodnih za kvalitetno studiranje postaju retkost, umesto da budu uobičajena praksa u okviru studentske zajednice.

Smatramo opasnima demagoške izjave velikog broja političara i ideologa kako je za naš sistem bitno da „podržava samo najbolje“. Visokoškolske ustanove su mesta za izgradnju obrazovanih i kreativnih ličnosti. Princip „podržavanja samo najboljih“ se kosi sa osnovama produktivnosti; iole produktivan obrazovni sistem treba da bude takav da uspe da integriše i stručno osposobi što veći broj ljudi, prevazilazeći početne razlike. U zemlji koja ima jednocifren procenat visokoobrazovanih ljudi, trenutna politika na univerzitetima se jedino može označiti kao destruktivna.

Podsećamo, Republika Srbija je ratifikovala Međunarodni pakt o socijalnim, ekonomskim i kulturnim pravima u kome se u cilju punog ostvarivanja prava na obrazovanje u članu 13. navodi da ,,više školovanje treba da bude dostupno svima podjednako, zavisno od sposobnosti svakoga kroz odgovarajuća sredstva, a naročito kroz postepeno uvođenje besplatnog obrazovanja“.

Nastava na Filološkom fakultetu je blokirana jer se samo tako mogao izvršiti pritisak na Ministarstvo prosvete i nauke da učini potrebne korake u cilju rešavanja gorućih problema unutar samog sistema obrazovanja. Blokada se u praksi pokazala kao jedini vid borbe kojim smo uspeli da skrenemo pažnju akademske zajednice, države i javnosti uopšte. Svaki prethodni metod se godinama unazad pokazuje kao neuspešan – peticije, pregovori sa Ministarstvom, pokušaji da se Studentski parlament aktivira u borbi za studente, protestne šetnje, blokade mostova i saobraćajnica, štrajkovi glađu – sve to je donosilo nepotpuna rešenja bez realne šanse za ostvarenje neophodnih sistemskih promena, ili nikakva rešenja uopšte.

Blokada nastave na Filološkom fakultetu je izvršena sa svešću o drastičnom porastu siromaštva i sve većoj nezaposlenosti i ekonomskoj nesigurnosti u zemlji. Takvo stanje je proizvod zaoštravanja raslojenosti društva, u čemu i javni sistem visokog obrazovanja u Srbiji u poslednjoj deceniji ima značajnu ulogu. Raslojavanje među studentima se intenzivira uvođenjem visokih školarina i drugih dažbina. Visoko obrazovanje time postaje nedostupno većini građana. Protivimo se podvrgavanju državnih univerziteta principima tržišne ekonomije i zahtevamo obrazovanje dostupno svima. Želimo da mu vratimo status javnog dobra.

Svima nam je u interesu da se što pre vratimo na predavanja i posvetimo svojim redovnim obavezama na fakultetu. Tražimo od vas da nas podržite u ovoj borbi i da nam se aktivno i javno priključite. Kolegijalnost i odgovornost prema društvu ne dopuštaju ništa manje!

 
Sa barikada,

Vaši studenti u protestu

U Beogradu, 26. oktobra 2011.

 
Studentski plenum Filološkog fakulteta, 26.10.2011.

Peščanik.net, 27.10.2011.