Plenumi studentkinja i studenata Filozofskog i Filološkog fakulteta zahtevaju smenu rektora Univerziteta u Beogradu Branka Kovačevića zbog odgovornosti za napad fašista na studente Filozofskog i Filološkog fakulteta u blokadi. Samo dan pre napada, Kovačević je pozvao državu da interveniše i prekine blokade, i istovremeno upozorio na mogući ’’akcident’’ poput požara na fakultetu. Prilikom pomenutog napada, bačena je navijačka baklja u ulaz fakulteta, koja, na sreću, nije povredila nijednog od prisutnih studenata. Smatramo da ovo nije puka koincidencija, već posledica Kovačevićevih zahteva za prekidom blokade, te ga zato i pozivamo na odgovornost i tražimo njegovu smenu.

Osim toga, rektor je svesno obmanjivao javnost navodima da radikalno levičarske organizacije stoje iza blokada na Filološkom i Filozofskom fakultetu, što su plenumi već demantovali. Takođe je pokazao veliko nepoštovanje i nerazumevanje za studentske probleme.

Prema članu 33. Statuta Univerziteta u Beogradu, rektor se može razrešiti dužnosti ukoliko ispuni jedan od četiri preduslova za razrešenje, definisanih u članu 33. Statuta, a on je ispunio tri: prekršio je Kodeks profesionalne etike, član 87. stav 1) tačku 4) Statuta Univerziteta i član 86. stav 1) tačke 4) i 8) Zakona o visokom obrazovanju i zloupotrebio položaj rektora.

Stoga, na osnovu ugrožavanja bezbednosti studenata i ispunjavanjem zakonski regulisanih preduslova za razrešenje dužnosti rektora, smatramo da imamo puno i osnovano pravo da zahtevamo njegovu smenu, kako se ovakvi incidenti ne bi ponovili. Međutim, ne smatramo da su ovaki postupci ’’ispadi’’ jednog čoveka, već sistematski proizvod katastrofalne obrazovne politike i državne represije u službi njenog sprovođenja.

Prilažemo i pismo upućeno Savetu Univerziteta, koji po članu 39. Statuta ima pravo da rektora razreši dužnosti, u kome se to od Saveta i zahteva.

 
Radne grupe za odnose s medijima Plenuma studentkinja i studenata Filološkog i Filozofskog fakulteta, 28.10.2011.

Peščanik.net, 28.10.2011.