Balkanska konstrukcija
Foto: Ingrid Sager

Setimo se, letos su stanari Bloka 37 na Novom Beogradu protestovali protiv izgradnje osmospratnice ispred zgrada gde žive. Oni već imaju problem sa nedostatkom parking mesta, te bi nova zgrada napravila potpuni kolaps. Saobraćajni problem brzo bi prerastao u bezbednosni. Stanari su se zato organizovali i redovno blokirali saobraćaj kako bi sprečili katastrofu stopiranjem nelegalne gradnje.

Krajem jula postignut je dogovor. Zamenik gradonačelnika obećao je da će gradnja biti obustavljena, da će se mašine skloniti sa gradilišta, da će kompaniji Durst biti ponuđene druge lokacije za gradnju na Novom Beogradu, a da će u Bloku 37, nakon što vlasništvo nad parcelom ponovo pređe u ruke grada, biti izgrađen objekat koji će služiti potrebama stanovnika bloka. O tome da li će se graditi garaža, što je i bio početni plan, odlučiće se u dogovoru sa stanarima.

U skladu sa naprednjačkim renomeom, datum konačnog rešenja problema nekoliko puta je pomeran. Poslednji je bio sredina decembra. Mada su mašine sklonjene, vlasništvo nad parcelom i dalje je u rukama privatne kompanije. Stanari su se ponovo okupili. Zabrinuti su i najavljuju nove proteste i blokade.

Jedan od predstavnika stanara kaže kako se komšije plaše da zapravo ništa nije rešeno, da je situacija samo zamrznuta i da nakon izbora mašine mogu ponovo da se pojave. Zato traže da „grad sprovede i drugi deo dogovora koji je obećao i da se ovo formalizuje i pravno, da mi ne moramo da budemo stalno u iščekivanju i tenziji da će ovde jednog dana da se ponovo reaktivira gradilište“.

Naprednjaci su razorili državu i doveli do stanja potpune pravne nesigurnosti. Nikakav dogovor za njih nije obavezujući. To što su rekli juče, danas će bez problema prekršiti, ukoliko im računica kaže da od kršenja profitiraju. Bilo finansijski bilo izborno, što se uvek na kraju svede na ovo prvo. Stanari Bloka 37 znaju kako režim računa i zato traže formalne garancije. Sad već otvoreno sumnjaju da su pregovori bili običan predizborni performans i da će nakon izbora biti zaboravljeni.

Ali zašto bi i formalno-pravne garancije bile obavezujuće za naprednjački režim? Kada se narod i priroda u Srbiji nađu na putu profita privatnih kompanija, zadatak režima je da obezbedi gaženje uz što manje buke. Deo novca koji ide režimu potom se koristi da se vlast nelegitimno proširi na sve sfere društvenog života i tako učvrsti, kako bi buduća gaženja bila sve tiša i bezbolnija. Videli smo to već nebrojeno puta, krši se sve od Ustava do pravilnika.

Da formalizacija u Srbiji apsolutno ništa ne znači pokazao je i sad već mitski objekat na Pančićevom vrhu. Setimo se, prvo je Republička građevinska inspekcija početkom 2018. izdala rešenje za njegovo rušenje. Ugostiteljski objekat ne samo što nije srušen, već je počeo sa radom. Potom je inspekcija sredinom jula iste godine izdala drugo rešenje. Nepunih mesec dana kasnije rešenje je izdalo i Ministarstvo građevinarstva. Zakazano je rušenje, ali do njega nije došlo jer policija nije prihvatila da asistira. Ovaj gest policije dodatno boli kada se setimo brojnih snimaka policijske asistencije prilikom deložacije običnih ljudi iz sopstvenih stanova.

Obećanja o zakonskom postupanju i rušenju nelegalnog objekta redom su davali svi iz vrha SNS-a. Prvo je Vučić još u leto 2018. rekao da će „pitanje nelegalnih objekata na Kopaoniku biti rešeno u skladu sa procedurama i zakonom“. Potom je Stefanović kao tadašnji ministar policije obećao „da će taj objekat do poslednje cigle biti srušen. Neće ostati trunčica od njega. Pokazaće se vladavina prava“. Stefanović je garantovao da će sve biti gotovo najkasnije do kraja 2019. godine. Na kraju nas je i tadašnja ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović ubeđivala da će sve biti završeno i da nikada neće „prihvatiti da ovo nije pravna država“. Ishod znamo. Objekat je živ i zdrav, radi, a pre mesec dana izbetonirana je i terasa.

Aktivisti udruženja Ne damo Jadar sve ovo savršeno dobro znaju. To što je juče Skupština grada Loznice ukinula prostorni plan za izgradnju rudnika litijuma i dalje ništa ne znači. Nebojša Petković iz udruženja i dalje je na oprezu: „Očekujemo ako dobiju izbore da će ponovo sve ove odluke da guraju i da ponovo protežiraju kompaniju, ovo je samo njihovo taktičko povlačenje i što je najgore sve to prikazuju kao neke svoje odluke, svoje ustupke narodu.“

Petković je tako i stanarima bloka posredno poručio da „iščekivanje i tenzija“ neće nestati sve i da se vlasništvo nad imovinom formalizuje kao gradsko. Već sutra nikakva formalna ograničenja za naprednjake neće biti obavezujuća. Zato je svaki dogovor sa režimom ništa drugo do samoubistvo. Učešće u režimskoj predizbornoj kampanji i cementiranje stanja potpune nesigurnosti.

Autor je istraživač na Institutu za filozofiju i društvenu teoriju i student doktorskih studija na Fakultetu političkih nauka u Beogradu.

Peščanik.net, 17.12.2021.