Fotografije čitalaca: Damir Romanov

Fotografije čitalaca: Damir Romanov

Srpska politička pijaca nema radno vreme: stalno je otvorena. Sve kupoprodajne kombinacije su moguće, od one u kojoj lokalni odbor Pokreta socijalista prelazi u Demokratsku stranku (koja se time još i hvali), do one u kojoj Janko Veselinović napušta stranku zbog koje je nedavno napustio Demokratsku stranku. Međutim, to su tričarije u poređenju sa prošlonedeljnim transferom predsednika gradske opštine Obrenovac Miroslava Čučkovića. On je iz Ujedinjenih regiona Srbije prešao u vladajuću stranku i to onu najveću – Srpsku naprednu. Novi član je tom prilikom naveo da sa SNS već godinu dana „živi kao sa porodicom“, dok je SNS uzvratio obećanjem da će ga ponovo kandidovati za istu poziciju.

Zbog čega je ovaj pomalo patetični prelazak ipak vredan pažnje, iako su gradske opštine lišene skoro svake smislene lokalne nadležnosti, pa je zbog toga i manje važno ko njima upravlja? Odgovor naravno leži u činjenici da je Čučković na čelu jedne sasvim posebne gradske opštine, koja je pre samo godinu dana bila potpuno potopljena posle višednevne jake kiše. Tom prilikom se, prema dostupnim informacijama, u Obrenovcu udavilo četrnaestoro ljudi. (U poplavama je stradala 51 osoba, ali se čak za 26 tvrdi da su stradale „prirodnom smrću“. Čak i ako se držimo tih podataka, nepobitna je činjenica da se četrnaestoro Obrenovčana udavilo, a javno su dostupna i njihova imena). Pošto je vanredna situacija ukinuta, predsednik opštine Obrenovac nije smenjen, nije podneo ostavku, niti je na bilo koji način odgovarao za posledice poplava. Sada ide i korak dalje i pokazuje želju da svoju političku karijeru nesmetano nastavi.

Vratimo se za trenutak godinu dana unazad – setimo se pokušaja da se za posledice poplava širom zemlje okrive bog i više sile. Međutim, iako se sa sigurnošću može reći da Vlada Srbije, gradonačelnik Beograda, ministar unutrašnjih poslova ili predsednik opštine Obrenovac nisu izazvali kišu, sa istom takvom sigurnošću se može tvrditi da su oni odgovorni za njene posledice. O ovome je na Peščaniku već bilo reči, ali treba ponoviti – vanredna situacija nije proglašena na vreme (ni u Obrenovcu ni na teritoriji čitave Srbije); vlasti nisu delovale preventivno; ljudi u Obrenovcu nisu evakuisani, već su podsticani da ostanu kod svojih kuća; građani od strane vlasti nisu informisani o opasnosti koja predstoji (iako je Republički hidrometeorološki zavod na vreme upozorio nadležne organe); građani takođe nisu imali nikakve informacije ni o planovima spasavanja i saniranja štete.

Kada sve to znamo, prelazak predsednika opštine Obrenovac u SNS se može tumačiti na samo jedan način. Taj prelazak je u stvari čin oprosta od odgovornosti za najmanje 14 izgubljenih života. Zato je na konferenciji za novinare, kao njegov lični zaštitnik i policajac, uz Čučkovića stao ministar policije. Da stvar bude gora, to je isti onaj čovek koji i sam odgovara za brojne propuste ministarstva unutrašnjih poslova, pogotovo onih koji se tiču nekorišćenja sistema civilne zaštite. Jedno pitanje nam se tu nameće samo po sebi – šta će nekome, pa makar to bila i Srpska napredna stranka, neko poput predsednika opštine Obrenovac? Odgovor možda leži u činjenici da novopridošli stranački kolega ima dovoljno informacija o odgovornosti drugih aktera u majskim poplavama, pogotovo gradonačelnika Beograda, pa mu se gostoprimstvo ne može odbiti.

Dakle, u slučaju Čučković/SNS, zajednička umešanost u nedozvoljeno ponašanje i posledice takvog ponašanja stvorile su neraskidive veze. One su, prirodno, krunisane prošlonedeljnim pristupanjem zajedničkoj stranačkoj „porodici“. Poruka onima koji na savesti imaju ogromnu materijalnu štetu, izgubljene živote ili oboje je jasna – pristupnicu u ruke i pravac SNS. SNS će vam pružiti ruku kao niko do sada. Premijer će (kao i u slučaju helikopter) velikodušno apsorbovati vašu krivicu i odgovornost. Ako pritom imate i informacije o nedelima članova te stranke, još bolje: to će vam još više otvoriti vrata, a amnestija će biti potpuna. Ako izjavite i nešto poput onoga da je naša država „lider u regionu i poštovana od svih, što se pokazuje na novčanicima građana“, naći ćete se u gotovo idealnoj poziciji. U tom slučaju možda dobijete još jednu dragocenu priliku da vam se još sugrađana udavi u nekoj narednoj kiši. I da za to, naravno, nikada ne odgovarate.

Peščanik,net, 09.06.2015.

POPLAVE 2014.

The following two tabs change content below.
Sofija Mandić je rođena 1986. u Novom Sadu. Diplomirana je pravnica, posrednica u mirnom rešavanju sporova i aktivistkinja za ljudska prava. Radi u Centru za pravosudna istraživanja (CEPRIS), a prethodno je bila angažovana u Beogradskom centru za bezbednosnu politiku i Nacionalnom demokratskom institutu. Generalna je sekretarka Peščanika, sa kojim sarađuje od 2007, kao učesnica u radijskim emisijama, a zatim i kao autorka tekstova. Autorka, koautorka i urednica je brojnih analiza o vladavini prava, stanju ljudskih prava u Srbiji i njihovoj perspektivi. Neke od skorašnjih su: Izbori pred Upravnim sudom 2022 – pregled postupanja i odluka (ur. CEPRIS, 2022), Izveštaj o javnosti rada Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca (CEPRIS, 2022), Sloboda izražavanja pred sudom (ur. SĆF, 2021-2022), Rad sudova tokom epidemije zarazne bolesti COVID-19 (OEBS, 2021), Ljudska prava u Srbiji (BCLJP, 2018-2023), Naša urušena prava (FES, 2019), Uslovi za izbor i napredovanje sudija i tužilaca u pravnom obrazovanju (CEPRIS, 2018), Skorašnji Ustav Srbije – rodna perspektiva (ŽPRS, 2017). Kao predstavnica civilnog društva učestvovala je u procesu izrade komentara i mišljenja na izmene Ustava iz 2022, kao i zakona koji proizlaze iz ovih promena. Autorka je knjige „U krugu negacije, godine parlamentarnog (ne)suočavanja sa lošom prošlošću u Srbiji“ (2023).

Latest posts by Sofija Mandić (see all)