Foto: Slavica Miletić

Foto: Slavica Miletić

Privođenje grupe radnika iz Srbije zbog nelegalnog rada u Slovačkoj do koga je došlo 18. oktobra, koji se obeležava kao Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima, nije iznenađujuće. Slučajevi eksploatacije i kršenja prava naših državljana u Slovačkoj prisutni su već nekoliko godina, a naši nadležni organi o tome su blagovremeno obaveštavani.

Od 2015. godine do danas, ASTRA-Akcija protiv trgovine ljudima je preko svog SOS telefona primila veliki broj poziva od građana Srbije koji su odlazili na rad u Slovačku.1 U pitanju su uglavnom poslovi u fabrikama velikih korporacija za proizvodnju i sklapanje delova za televizore, kao i rad u automobilskoj i prehrambenoj industriji. Radnici se vrbuju pretežno preko ponuda i oglasa na Facebooku i na raznim sajtovima pojedinaca ili agencija od kojih neke nemaju licencu za posredovanje u zapošljavanju, koju izdaje naše Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Bez obzira na način regrutovanja, svim radnicima se obećava legalan rad, radne dozvole, zdravstveno osiguranje i dobri uslovi smeštaja. Sve agencije od radnika traže da sami plate troškove izdavanja radne dozvole i zdravstvenog osiguranja, iako je to u suprotnosti sa Zakonom o zapošljavanju i osiguranju za slučaj nezaposlenosti.

Prema svedočenju radnika koji su prihvatili ponudu za rad u Slovačkoj, građani najčešće nisu prijavljeni i nemaju ugovore o radu, to jest angažovani su ilegalno. Prinuđeni su da rade 12-14 sati dnevno, a njihove plate, ako su uopšte plaćeni, daleko su ispod onoga što je obećano i dogovoreno. U većini slučajeva isplaćuje im se suma dovoljna za povratak u Srbiju. Osim toga, često je ponižavanje i kažnjavanje radnika od strane poslodavaca.

Povodom ovih prijava, ASTRA se u više navrata obraćala Ministarstvu unutrašnjih poslova, Tržišnoj inspekciji pri Ministarstvu za trgovinu, turizam i telekomunikacije, koja je nadležna za nadzor nad agencijama koje nisu licencirane za posredovanje u zapošljavanju, kao i Sektoru za zapošljavanje Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, koji je nadležan za nadzor nad radom licenciranih agencija za zapošljavanje – apelujući na njih da preduzmu neophodne mere, istraže ove slučajeve i spreče kršenje prava i moguću radnu eksploataciju građana Srbije u Slovačkoj.

Ove informacije su prosleđene i Ministarstvu inostranih poslova i Ambasadi Srbije u Slovačkoj, kao i Ambasadi Slovačke u Srbiji, kako bi i oni sa svoje strane pomogli radnicima, tj. obavestili nadležne organe u Slovačkoj o ovoj situaciji. Međutim, reakcija je retko išla dalje od inspekcijskih poseta agencijama, naplate kazni zbog kršenja Zakona o oglašavanju, upućivanja nelicenciranih agencija da se licenciraju kod Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, kao i eventualnog zatvaranja agencija zbog nepopravljivih nepravilnosti u radu.

Često se dešava da vlasnici agencija koje su po nalogu inspekcije zatvorene, otvore nove agencije pod drugim imenima. Ministarstvo spoljnih poslova nikada nije pružilo značajniju i adekvatnu pomoć radnicima koji su bili hapšeni ili zlostavljani u Slovačkoj. Nepreduzimanje konkretnijih mera se često pravda nepostojanjem zvaničnih prijava i pisanih dokaza o zlostavljanju radnika, uz nerazumevanje činjenice da radnici ne žele da zvanično prijavljuju slučajeve iz straha za svoju i bezbednost svojih porodica, budući da agencije imaju njihove lične podatke, uključujući i kućne adrese.

Zbog ovakvog pristupa nadležnih organa, umesto istrage da li u ovim slučajevima ima elemenata trgovine ljudima, eksploatacije i prevare – privedeni su oni kojima je pomoć potrebna, a državni organi Republike Srbije još jednom nisu stali iza svojih građana.

Setimo se radne eksploatacije naših radnika tokom izgradnje olimpijskih objekata u Sočiju. I tu su se stvari odvijale po sličnom scenariju, i kada su u pitanju okolnosti eksploatacije i reakcija Republike Srbije. Kada je došlo do hapšenja većeg broja radnika zbog nelegalnog boravka i rada u Rusiji januara 2014, usledila je jednokratna pomoć Vlade Srbije, koja je poslala avion kojim su se naši radnici vratili kući. Međutim, nije došlo do suštinskih i sistemskih promena u ovoj oblasti, a nijedan od prijavljenih slučajeva radne eksploatacije nije imao sudski epilog, niti je doneta neka osuđujuća presuda protiv počinilaca.

Nadležni organi Republike Srbije, pre svega policija, tužilaštvo i Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja trebalo bi da temeljno istraže sve slučajeve prevarnog i eksploatativnog zapošljavanja i trebalo bi da kazne počinioce, kao i da preduzmu mere za efikasne i bezbedne radne migracije naših građana. U suprotnom, razni posrednici i agencije će nastaviti da nekažnjeno zloupotrebljavaju težak položaj radnika, a radnici će ostati žrtve radne eksploatacije, nejasnih nadležnosti i odsustva političke volje da se sistemski reši pitanje radnih migracija.

ASTRA, 19.10.2017.

Peščanik.net, 20.10.2017.


________________

  1. Podaci ASTRA SOS telefona u vezi sa identifikovanim žrtvama trgovine ljudima su dostupni na http://www.astra.rs/sos-telefon-i-pomoc-potencijalnim-zrtvama-trgovine-ljudima/statistika/