S pomnom pažnjom smo gledali sinoćnu specijalnu emisiju RTS „Anatomija zločina“, u kojoj zaštićeni svedok priča o svojoj ulozi u ilegalnoj trgovini organima na Kosovu.

CEAS se nada da će svi navodi izveštaja Dika Martija, kao i novi dokazi do kojih su došli srpski pravosudni organi, o ilegalnoj trgovini organima na Kosovu i Albaniji tokom sukoba ali i u mirnodopskom periodu, biti u potpunosti istraženi, bez obzira na to na koga rezultati te istrage mogu da ukažu. 

Smatramo da je način na koji je javni servis RTS sinoć obradio temu jednog potresnog svedočenja o zločinima tokom sukoba devedesetih jako dobar. Nadamo se da će to postati redovna praksa RTS, te da će javnost Srbije moći tako detaljno da čuje i druga potresna svedočenja, pa i ona data ranije, pred Haškim tribunalom, bez obzira na to da li se radi o stradanju Srba, Bošnjaka, Hrvata ili Albanaca. 

Zainteresovanost novih vlasti u Srbiji, kao i javnog servisa RTS, da razjasne ozbiljne navode o zločinima počinjenim na Kosovu u vezi s ilegalnom trgovinom organima, daje nadu da će s istom posvećenošću biti podržano osnivanje i pomognut rad Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim kršenjima ljudskih prava tokom rata u bivšoj Jugoslaviji – REKOM-a.  

Smatramo da bi istaknute javne ličnosti Srbije poput Novaka Đokovića ili političari poput Borisa Tadića takođe mogli značajno doprineti uspostavljanju REKOM-a i plasiranju njenih nalaza široj javnosti Srbije i regiona. Bez neupitnih činjenica i jasnog odnosa prema njima, ni Srbija ni region ne mogu graditi stabilnu zajedničku budućnost.

 
CEAS, 11.09.2012.

Peščanik.net, 11.09.2012.