Tabla - Ulica jevrejska
Foto: Peščanik

Ne budimo licemerni: Effie Eitam1 je zapravo pravi kandidat za direktora muzeja posvećenog Holokaustu Yad Vashem. Protesti intelektualaca sa levice zbog ovog postavljenja plod su negiranja realnosti i pokušaji ulepšavanja stvarnosti. Eitam je pravi nosilac izraelskih pouka o Holokaustu.

Postaviti na čelo ove institucije učenog čoveka sa moralnim nazorima, koji će se boriti protiv rasizma, nacionalizma i ratnih zločina uvek i svuda, u ime sećanja na Holokaust, bilo bi u kontradikciji sa trajnim opredeljenjima Izraela koji se prenose s kolena na koleno. Zato je predsednik vlade dobro učinio kada je na to mesto imenovao čoveka koji predstavlja istinski duh Izraela.

Eitam, deklarisani rasista osumnjičen za ratne zločine, uvek će celom svetu jasno reći šta Izrael zaista misli: da je posle Holokausta Jevrejima sve dozvoljeno, da posle Holokausta niko nema pravo da pridikuje Izraelu, da međunarodno pravo ustanovljeno posle Drugog svetskog rata i Holokausta važi za sve države osim za Izrael, da ovde živi izabrani narod koji osvetljava put čovečanstvu i da ovde žive jedine žrtve ratnih zločina u istoriji, pred kojima je takođe zabranjeno podsećati na žrtve drugih. Stoga je Effie Eitam Yad Vashem, a Yad Vashem jeste Eitam.

Holokaust i izreka „Nikada više“ mogli su nas povesti u dva pravca: u odlučnu i pravednu borbu Izraela u razotkrivanju rasizma i ratnih zločina svuda gde se oni događaju, ili do uverenja da se samo nasiljem može sprečiti novi Holokaust. Izrael je odavno izabrao ovo drugo, a izbor Eitama se lepo uklapa u taj izbor.

Zašto se žalimo na Eitama kada naše ministarstvo spoljnih poslova, a ne general Eitam, nadmeno zahteva izvinjenje od Christiane Amanpour zato što se usudila da u istoj rečenici pomene Kristalnu noć kao objavu rata kulturi i znanju i vladavinu Donalda Trumpa. I bez Eitama Izrael ne dopušta pominjanje nacizma bez osvrta na stradanja Jevreja i protivi se sećanju na druge genocide.

Ovaj arogantni nacionalizam odlično paše Eitamu koji je bio na čelu Givati brigade2 za vreme Prve intifade, posle čega je usledio čuveni sudski proces Givati. Eitam je ponosni nosilac ukora načelnika generalštaba zbog preterane upotrebe sile, vlasnik izjave da iz Izraela treba proterati „većinu“ Palestinaca, da treba izbaciti Arape iz Kneseta i izmeniti „etički kod“ izraelske vojske. To su pouke koje je on izvukao iz Holokausta. On podržava preseljenje stanovništva, etničko čišćenje i aparthejd – sve dok postoji stvarna ili umišljena opasnost po Jevreje.

On je izjavio da „svet bez Jevreja ne bio postojao“ i često kaže da je „Izrael sveta zemlja“. Za njega su Arapi petokolonaši, kao što su Jevreji bili nacistima. Naravno, ovo nije dozvoljeno poređenje u Eitamovom sistemu vrednosti. Uskoro će i mnoge druge stvari biti zabranjene.

Ali nije on ustanovio posete koncentracionim logorima kojima se ispira mozak mladim Izraelcima, koji se sa ovih putovanja vraćaju ogrnuti nacionalnom zastavom, lijući suze i verujući u snagu oružja i sile. Nije Eitam izmislio sistematsku zloupotrebu Holokausta u izazivanju večne krivice Evrope, da bi se sprečila svaka kritika sramne izraelske okupacije.

Zamišljam Eitama kako posetiocima svog muzeja u Memorialnom holu objašnjava da je ovo država naroda kojem je sve dozvoljeno. Na primer, do smrti tući nevine ljude, kao što to čine vojnici u Gazi, ili izvršiti pokolj u selu, kao što se 1948. dogodilo ne tako daleko od mesta gde je sada Yad Vashem. I ovde opet stupa na snagu zabrana povlačenja paralele sa sličnim događajima u istoriji, kao što je Holokaust, a u ime baš toga – Holokausta.

Haaretz, 19.11.2020.

Prevela sa hebrejskog Alma Ferhat

Peščanik.net, 20.11.2020.

IZRAEL

________________

  1. Efraim Effie Eitam je penzionisani general, poznat po svojim nehumanim stavovima o Arapima. Bio je na nekoliko ministarskih pozicija u periodu 2002-04, kada se povukao iz politike u znak protesta zbog sprovođenja plana evakuacije jevrejskih naselja sa okupiranih teritorija tadašnjeg predsednika vlade Ariela Sharona. Sada ga je Benjamin Netanyahu imenovao za direktora Memorijalnog centra Yad Vashem.
  2. Givati brigada deluje na teritoriji Gaze, primarno u kontraterorističkim operacijma. Smatra se elitnom brigadom koju prate skandali vezani za prekomernu upotrebu sile, seksualno uznemiravanje i zataškavanje kriminala.