Sledeće nedelje počinje izborna kampanja u Demokratskoj stranci (DS). Trajaće do 10. novembra. Tog dana su 1989. sami Nemci počeli da ruše Berlinski zid. Glavni odbor DS usvojio je u subotu predlog predsednika partije Borisa Tadića o datumu izborne skupštine, ali su hametice odbacili njegov predlog da se rukovodstvo stranke bira neposredno. Glasaće se posredno, kako su hteli zamenik predsednika DS Dragan Ðilas, Beograđanin i potpredsednik DS Bojan Pajtić, Vojvođanin.

Tadić se pred članovima Glavnog odbora proglasio odgovornim što je bio bolećiv prema nedelotvornim ministrima i funkcionerima stranke, što nije smenio korumpirane i prekršioce zakona, što je dozvolio antagonizam među potpredsednicima stranke, kadrovske greške, afirmaciju bezobzirno ambicioznih, pritisak tajkuna… I najavio da će se u inat izbornom porazu u maju i ostalim neuspesima ponovo kandidovati za predsednika stranke. Članovi Glavnog odbora su to odobrili.

Svi koje je Tadić kritikovao su njegovi izabranici. On je u stranku doveo Đilasa, kome najbolje pristaje odelo tajkuna i koji će mu biti protivkandidat u takmičenju za šefa stranke, iako je sredinom jula Đilas prisegnuo da se nikada neće kandidovati protiv Tadića.

Po gradovima i opštinama Srpska napredna stranka (SNS) i Socijalistička partija Srbije (SPS) čitavog leta prekrajaju izbornu volju građana tako što kupovinom i zastrašivanjem odbornika ili njihovim odvođenjem u karantin stvaraju većinu po svojoj meri. U Novom Sadu se zbog toga mesec dana vodio rovovski krstaški rat. Beograd je izuzetak. Vratio se Beogradski pašaluk. U Beogradu Đilasa protivnici hvale. Na mestu gradonačelnika Beograda štite ga predsednik vlade, ministar unutrašnjih poslova, komandant Republičkog štaba za vanredne situacije, predsednik Saveta za borbu protiv trgovine ljudima i SPS Ivica Dačić, te prvi potpredsednik vlade, ministar odbrane, generalni sekretar Nacionalnog saveta za bezbednost i vršilac dužnosti predsednika SNS Aleksandar Vučić. Vučić je duže od decenije bio generalni sekretar Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja. Đilas je odobrovoljio i socijaliste i bivše radikale.

Članovi paraolimpijskog tima Srbije vratili su se iz Londona sa dve zlatne i tri srebrne medalje. Gradonačelnik  Đilas je u utorak na pitanje da li će se na balkonu Skupštine Beograda slaviti uspeh paraolimpijaca, odgovorio: „Mi pravimo doček za sportove koji zaista imaju rezultat i koji imaju publiku”. Olimpijski tim Srbije koji se iz Londona vratio sa po jednom zlatnom i srebrnom, te dve bronzane medalje, slavio je na balkonu Skupštine Beograda. 

Tito je Đilasa sklonio na vreme.

DS je na vlasti u Srbiji od 2000. Za razliku od Herakla koji je u 12 poduhvata ubio lava, aždaju sa devet glava, surimatskog vepra, očistio kraljevske štale, za 12 godina vlasti demokrate su uspele samo da za sebe ukradu zlatne jabuke iz vrta Hesperida. 

Na Boforovoj skali, najjači vetar označen je brojem 12. 

Kovčeg sa telom ubijenog drugog predsednika DS Zorana Đinđića nosili su u martu 2003. Zoran Živković, potpredsednik DS, koga je posle devet meseci drugi nosač, Tadić, takođe potpredsednik DS, pobedio u izboru trećeg predsednika DS. Pre nego su birali kome će se privoleti 2004. glasači su dobili telefonsko uputstvo: “Za način glasanja, obratite se predsedniku opštinskog odbora”. Predsednici opštinskih odbora dovodili su demokrate u delegatsku sobu broj 9 i zahtevali da se zaokruže imena tadićevaca. Tako je glasala polovina delegata. 

Treći nosač, takođe potpredsednik DS Čedomir Jovanović nije tada prošao na izborima, pa je osnovao svoju stranku. Od ostale trojice odanih mrtvom Đinđiću, dvojica su tajkuni.

Poražen, Živković je progovorio o “kontrolisanom glasanju”, stvaranju afera o suparničkoj strani u „žutoj štampi“, pretnjama i smenjivanju onih predsednika opštinskih odbora koji nisu bili za Tadića.

Tadić je optužio Ðilasa što je DS 2012. u Beogradu osvojila devet odsto manje glasova nego 2008. i istovremeno rekao: „Ja sam Đilasa i doveo u stranku da bude kandidat za premijera“. Tadić je sedam dana nakon izbornog poraza prihvatio da bude premijer Srbije.

Socijal-liberalna DS razmnožila se nakon 1992. u nacionalističku Demokratsku stranku Srbije Vojislava Koštunice, monarhističku i konzervativnu Srpsku liberalnu stranku Nikole Miloševića, centristički Demokratski centar Dragoljuba Mićunovića, prvog predsednika DS, Liberalno-demokratsku partiju Jovanovića. Visoki funkcioner DS Goran Knežević, u dva navrata gradonačelnik Zrenjanina, sada je visoki funkcioner SNS, koja glumi preporođenu Šešeljevu partiju. Kada Slobodan Vuksanović nije uspeo da postane predsednik DS umesto Đinđića, postao je potpredsednik stranke čiji je šef Momčilo Perišić osuđen na 27 godina zatvora zbog ratnih zločina.

 U Jovanovom jevanđelju čitamo: “Zaista, zaista, kažem vam, ako pšenično zrno pavši na zemlju ne umre, ostaje samo, ako li umre, donosi obilat rod”.

Članovi DS bili su Ljubomir Davidović, Milan Grol, Jaša Prodanović, Desimir Tošić, Borislav Pekić… Rad predratne DS je obnovljen februara 1990. godine. Na prvim višestranačkim izborima decembra 1990. stranka je osvojila sedam od 250 mogućih mandata u Srbiji. Koalicija predvođena DS je 2000. osvojila 176, zatim je pala na 102 mandata da bi 2012. imala 67 poslanika.

Dan uoči sednice Glavnog odbora DS saopšteno je preko državne agencije da je “uže Predsedništvo DS u užem sastavu odlučilo o formiranju tima za pružanje pravne i medijske asistencije svojim članovima koji su na udaru medijskih i drugih napada motivisanih revanšističkim porivima“. Predsedništvo DS ima 30 članova, statut stranke ne zna za „uže Predsedništvo u užem sastavu“. Pre ovog saopštenja glavni urednik i direktor dnevnog lista Danas za koji su čitaoci od 1997. mislili da je drugačiji, jer podržava manjine, mirovnjake i EU pozvani su u sedište DS, u kojoj su ranije dragi gosti bili urednici dva konformistička dnevnika – Blica i Politike. I odmah je Danas objavio „ekskluzivni“ intervju sa Tadićem od 2.431 reči. U intervjuu je Tadić razradio ono u šta će ubeđivati članove Glavnog odbora. Savet za borbu protiv korupcije Vlade Srbije je lane otkrio da je Đilas suvlasnik agencija koje imaju „značajno mesto na tržištu reklama i marketinga“ od kojih mediji žive. Osim medija koje  kontroliše, Đilas će u izbornoj kampanji moći da koristi glasila pod okriljem socijalista i naprednjaka.

Mediji su poklekli i pred autocenzurom. Nijedan medij republičkog tiraža nije objavio da je Socijalistička internacionala (SI) krajem avgusta isključila iz članstva Stranku nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika zbog nacionalizma i ekstremizma. Nijedna članica SI iz regije i sveta nije se usprotivila odluci, ni iskazala suzdržanost. Novinari nisu hteli da se zamere DS, koja je članica SI, a podržala je isključenje SNSD. Tadić je glasao za isključenje, a Dodika koji je njegov „višegodišnji prijatelj“ vodio je naokolo tokom izbornih kampanja. Nisu hteli novinari da se zamere ni SPS koja od 2008. kuca na vrata SI. Pa su tako revnosni napakostili Dačiću koga je u subotu u „Andrićgradu“ gostio prokazani Dodik, što SI neće promaći.

Monitor, 14.09.2012.

Peščanik.net, 14.09.2012.