Ovi izbori se bliže kraju. Džon Mekejn visi sa ivice provalije i niko mu ne dolazi u pomoć. Pored toga, za Mekejna se drži i Sara Pejlin, koja ga dodatno vuče na dole.

15. septmebar će verovatno biti zapamćen kao jedan od presudnih dana u ovoj kampanji. Toga dana je Lehman Brothers bankrotirao i time opalio šamar Mekejnovoj kampanji. Ono što je nakon toga sledilo (AIG, Dow Jones koji je pao skoro 20% od 15. septembra, 700 milijardi dolara pomoći) je dodatno oštetilo Mekejna. Balon popularnosti Sare Pejlin se izduvao (ona je trenutno ubedljivo najnepopularniji kandidat od svih četvoro). Obamina staloženost i organizovanost njegove kampanje na svim nivoima su doveli do toga da po svim proračunima Obama sigurno može da računa na 260 elektora (za pobedu je potrebno 270).

Mekejn se naravno neće predati bez borbe, ali je njegov manevarski prostor sužen, jer je njegova najslabija tačka ekonomija, koja je glavni prioritet 59% glasača. Njegov štab se opredelio za negativnu kampanju, što do sad nije donelo nikakve rezultate, sem možda prezira jednog broja ljudi zbog načina na koji se ta kampanja vodi. Tokom vikenda, na tri različita skupa, motivisano govorima Mekejna i Sare Pejlin iz publike se na pomen Obame čulo: “Izdajnik”, “Terorista”, “Ubij ga!”. Pejlin je rekla kako Amerika ne poznaje “pravog” Baraka Obamu, koji je pod reflektorima medija neprestano već 20 meseci, dok se ona pojavila na sceni pre 6 nedelje. Pričala je o Vilijamu Ersu (teroristi iz šezdesetih) sa kojim se Obama video 4 puta, dok je njen muž do 2002. bio član partije na Aljasci koja se otvoreno zalaže za secesiju od Amerike i čije je predsednik jednom prilikom rekao “da su vatre pakla led u poređenju sa njegovom mržnjom prema Americi i njenim institucijama”. Ona čak pominje i pastora Rajta, koga se Obama odrekao, dok je ona više puta prisustvovala govorima pastora iz Kenije, koji je žene proglašavao za veštice i isterivao ih iz gradova (bukvalno).

Tokom druge debate u utorak, Mekejn nije pominjao ni Ejlsa, ni Rajta, ali nije predložio ništa novo (sem njegovog plana da otkupi sve loše zajmove, što je izazvalo bes njegove baze) i Obama je, iako je govorio kao da drži govor pred donatorima, a ne da je na debati, po svim ocenama (i ultra-konzervativnog Fox-a) pobedio. Do 4. novembra sve što je potrebno da bi Obama dobio ove izbore je da ne dođe do nekog velikog skandala unutar njegove kampanje. Sa druge strane, ne postoji jasan plan koji bi Mekejna doveo do Bele kuće i on će verovatno pokušati sve, ali s obzirom da je nakon poslednjih anketa Virdžinija (država koju je demokrata poslednji put osvojio 1964.) prešla na Obaminu stranu, teško da će bilo šta od tih pokušaja doneti rezultata. Polako se ispostavlja da će se Mekejnova dvostruka bitka, sa Obamom i sa katastrofalnim nasleđem koje iza sebe ostavlja Džordž Buš, završiti sigurnim porazom.

 
Peščanik.net, 10.10.2008.