U poslednjih nekoliko dana smo svedoci medijskog cirkusa i brojnih zloupotreba i pogrešnih tumačenja u javnosti naših izjava vezanih za pretnje upućene ekipi filma Šišanje, koje doživljavamo veoma ozbiljno, pa ovim putem želimo da tu situaciju do kraja razjasnimo.

Naime, nije istina da nam je bilo koja organizacija pretila dopisom sa memorandumom ili tekstom na zvaničnom sajtu, smatram da bi retko ko bio toliko glup, kao i da se jako retko pretnje batinama na taj način upućuju žrtvama. Ja tako nešto nikad nisam zvanično izjavio ili autorizovao, a kako su mediji moje izjave prenosili, to je već sasvim druga stvar.

Ono što jeste istina je da su članovima ekipe brojne pretnje upućene preko diskusija na forumima neonacističkih sajtova kao na primer Stormfront Srbija, kao i preko komentara gledalaca na trailer filma na sajtu YouTube, naravno anonimne i pod pseudonimima, kao i usmeno, preko nekoliko članova ekipe koji su dobijali upozorenja i „dojave“ od pripadnika raznih, uglavnom huliganskih, grupa. Evo primera jedne od njih sa pomenutog neonacističkog sajta:

„Не могу да верујем да постоје људи (додуше још увек серу у пелене) који сматрају да ће овај филм донети нешто добро нашој нацији уопште?! … Знате шта ја искрено мислим?! Пошто су 6 и 10 октобар близу треба искористити кад већ сви будемо у БГу да усеремо од батина све оне који подрже “ивент” 6 октобра…” (link – topic Šišanje)

ili, na primer:

„Pozivam sve skinse,da li su SHARP, NS ili tradicionalci,da lincujemo rezisera!!! stavlja nas SVE u jebeni holivudski stereotip!!!“ (link –  na 12. strani komentara user sinerBG)

I tako dalje. Ovo je sve blagovremeno dokumentovano i javljeno policiji, koja se najozbiljije bavi ovim slučajem, i garantuje bezbednost premijere.

Sve ostalo su slobodna tumačenja i interpretacije predstavnika medija, koja nisu autorizovana ni od mene, ni od ostalih članova ekipe.

A grupama čiju zabranu traži i republički javni tužilac zbog toga što „njeni pripadnici raspiruju mržnju prema neistomišljenicima, ksenofobiju, homofobiju i zalažu se za proterivanje ljudi koji nisu iste vere i nacije kao i oni“ (izjava republičkog tužioca Slobodana Radovanovića, 25.09.09, u kojoj traži zabranu „Obraza“ i „1389“) preporučujem da se pozabave sopstvenim problemima, umesto što krajnje licemerno prete tužbama medijima i umetnicima.

I na kraju bih želeo da dodam, da smo i cela ekipa i ja radili na ovom filmu 4 godine, ne da bismo učestvovali u dnevnopolitičkim prepucavanjima, već da bismo pokušali da pošaljemo jednu univerzalnu poruku protiv nasilja, svakom ko je spreman da je čuje.

Stevan Filipović, reditelj

p.s.

Dopis koji sam dobio od producenta našeg filma, Branislava Jevića:

„Nadam se da smo se svi konačno umorili od kafanskog, ćoškarskog, blogovskog… prepucavanja i prepljuvavanja. Uveren sam da smo (ekipa filma “Šišanje”) sa velikom ljubavlju, svom dušom i puna srca, pokušali da napravimo film kojim se obraćamo svima, i dobru u svakom od nas, da ukažemo na zlo, u svakom od nas, i pokušamo da pomognemo tim dobrim nama da pobede i uvedu nas u neko srećnije vreme i bolji svet. Apelujem na sve da tako shvate film i naše poruke.“

Peščanik.net, 06.10.2010.

Srodni linkovi:

Premijera filma Šišanje

Stevan Filipović: Šišanje