Nezavisno udruženje novinara Srbije ocenjuje da je Ištvan Kaić, saradnik Instituta za javnu politiku, objavljivanjem teksta „Treći metak Branke Prpe“ u beogradskom dnevnom listu Politika posegnuo za u poslednje vreme učestalim manirom na srpskoj javnoj sceni – pravljenjem spiskova. Ovoga puta, na meti su se našli svi oni koji, prema mišljenju Kaića, diskredituju istragu u slučaju ubistva Slavka Ćuruvije, navodi se u saopštenju NUNS.

Zanemarujući činjenicu da Nezavisno udruženje novinara Srbije već dve decenije dosledno i uporno insistira na razrešenju ubistava novinara, osim NUNS-a i njegovog predsednika Vukašina Obradovića u tekstu se poimence prozivaju Branka Prpa, Vesna Mališić, Vesna Rakić Vodinelić, Vesna Pešić, Nikola Tomić, Tamara Spaić, Radio Slobodna Evropa i Branka Mihajlović. Svi oni, prema mišljenju Kaića, svesno i „samo naočigled nepovezanim reakcijama“ zapravo stvaraju atmosferu koja, kako se navodi, treba da unapred kompromituje istragu i njene rezultate.

Posebno je degutantan deo teksta u kome autor iznosi detalje iz privatnog života Branke Prpe ne bi li je, očigledno, i na ovaj način difamirao kao ključnu osobu koja je, prema osnovnoj Kaićevoj tezi, spremna i da opstruira proces otkrivanja počinioca i nalogodovca ubistva Slavka Ćuruvije, samo da bi sprečila Aleksandra Vučića da pobere zasluge za formiranje Komisije i rešavanje zločina nad vlasnikom Evropljanina i Dnevnog telegrafa.

Kako se ističe u saopštenju, NUNS je i posle izlaska Vukašina Obradovića iz Komisije za rešavanje ubistava novinara pružao i pružaće punu podršku svim naporima u rasvetaljavanju ubistava Slavka Ćuruvije, Dade Vujasinović i Milana Pantića.

„Sigurni smo da i navedeni pojedinci u tekstu nemaju nikakvih dilema kada je u pitanju razotkrivanje ubica novinara. Objavljivanjem ovakvih tekstova sigurni smo, međutim, da ta istina neće biti ni za milimetar bliža srpskoj javnosti“, dodaje se u saopštenju NUNS-a.

Pripremila Milica Jovanović

Peščanik.net, 10.04.2014.

SLAVKO ĆURUVIJA