Foto: Slavica Miletić

Foto: Slavica Miletić

Dragi Građani i Građanke,

CRTA posmatračka misija Građani na straži od parlamentarnih izbora 2016. upozorava nadležne institucije za sprovođenje izbora da je potrebno ispraviti greške u izbornom zakonodavstvu i procedurama, koje su dovele da toga da su izbori 2016. bili ozbiljan korak unazad za Srbiju, njene institucije i građane.

Institucije kao što su Republička izborna komisija – RIK, Regulatorno telo za elektronske medije – REM, Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu – MDULS ništa konkretno nisu uradile između dva izborna ciklusa da bi predstojeći izbori bili bolji. Građani iskazuju veliko nepoverenje u mogućnost fer i poštenih izbora. Prema istraživanju CRTE iz jula 2016. 44 odsto građana veruje da je na parlamentarnim izborima 2016. bilo nepravilnosti.

Posmatračka misija Građani na straži poziva državu da omogući fer i poštene izbore i da pod hitno reaguje u sledećim oblastima:

Sprečavanje zloupotrebe javnih resursa i državnih funkcija u izbornoj kampanji – rad Agencije za borbu protiv korupcije, koja je zadužena za nadgledanje upravo ovog segmenta kampanje, ugrožen je zbog nepotpunog sastava Odbora Agencije. Zbog toga Narodna skupština treba u najkraćem roku da izabere pun sastav Odbora Agencije.

Ravnopravni pristup kandidata medijima i rad REM-a – izostanak kontrole ponašanja emitera u izbornom procesu po svim izveštajima nezavisnih posmatrača i civilnog sektora ocenjen je kao jedan od najvećih nedostataka vanrednih parlamentarnih izbora 2016. Potrebno je da se REM vrati u zakonske okvire i sprovede aktivnosti u punom kapacitetu.

Overa izjava birača – RIK i Ministarstvo pravde moraju hitno da izdaju jasna uputstva povodom overavanja potpisa podrški građana kandidatima. Dovođenje u zabludu kandidata i institucija u odnosu na nadležnosti za overu potpisa može ozbiljno ugroziti izborni proces.

Ažuriran birački spisak – MDULS treba da obavesti javnost o razlozima koji su doveli do problema sa biračkim spiskom (razlike u elektronskoj bazi i izvodima biračkog spiska, pogrešni pozivi za glasanje itd) i da učini transparentnim proces ažuriranja, održavanja i kontrole biračkog spiska.

Glasanje na Kosovu i Metohiji – RIK i ostali državni organi treba da donesu zajednički plan sprovođenja odluke Ustavnog suda IUo 149/14 od 16.06.2016. kojom se naglašava potreba da se izborne procedure za održavanje izbora na KiM usaglase sa onima koje važe u centralnoj Srbiji i time omogući glasanje preko 106.000 birača sa prebivalištem na KiM.

Imajući u vidu loša iskustva sa prošlih izbora, kao i tenzije između stranaka izbornih štabova kandidata CRTA posmatračka misija Građani na straži poziva sve nadležne institucije da urade sve u okviru svojih nadležnosti da bi omogućili fer i poštene predsedničke izbore.

Pozivamo sve građane da prate izbornu kampanju i da nam dostavljaju informacije sa terena o incidentima, kupovini glasova, pritiscima na birače, zloupotrebama javnih resursa u kampanji kao i potencijalnim problemima sa biračkim spiskom. Ove informacije građani mogu poslati preko društvenih mreža @nastrazi ili www.facebook.com/gradjaninastrazi, putem e-maila [email protected], web sajta http://www.gradjaninastrazi.rs/ i telefona: 069/232 1901.

Samo ako smo „na straži“ možemo odbraniti slobodne i fer izbore.

Građani na straži, 01.03.2017.

Peščanik.net, 14.03.2017.

IZBORI I PROTESTI 2017.