Foto: Predrag Trokicić
Foto: Predrag Trokicić

Najljubaznije, i ništa manje odlučno, zahtevam od Vlade Srbije da smesta proglasi vanredno stanje i u takozvanim parking zonama: Uredbom Vlade Republike Srbije, del. br. 2608/20, a samim činom njenog objavljivanja, proglašava se moratorijum na plaćanje parkinga: sva vozila parkirana na za to propisanim mestima mogu tu besplatno ostati dok Covid 19 ne bude potpuno poražen!

Tako stvari stoje, braćo i sestro! Hvala vam što ćete, kao u Brehtovoj pesmi, revnosno i sa poverenjem izvršiti ono što ja predlažem, to će nam svima služiti na čast.1 Vlasnici mot. vozila neće morati da produžavaju pretplatu ukoliko im potonja ističe dok traje vanredno stanje. Zar to neće biti i ustupak novoj stvarnosti i gest dobre volje prema hiljadama zatočenika, koji, gle, još imaju automobile! Radnicima Parking servisa će njihov poslodavac, koji je jedan od najpovlašćenijih u našoj takoreći besprivrednoj zemlji, isplaćivati 80% zarade, a terenci se neće pojavljivati na ulici, neće pregledati vozila i neće za brisače zadevati mrske plave koverte u nepromočivom, ali možda zaraženom omotu!

Parking servis bi i bez tog očevida mogao znati kome je rok za parkiranje u zoni istekao, i mogao bi, samo na osnovu onoga što veleuprava vidi na kompjuteru, gospodski izricati i sabirati kazne onima koji nisu produžili pretplatu, a koji ne mogu više da plaćaju gotovinom, jer su blagajne sve do jedne zatarabljene. Mnogi ne mogu da plaćaju ni karticom preko interneta, jer nikad nisu ništa kupili ni platili na taj savremen način, nemaju nikakav fond koji bi krnjili online kad nastupe crni dani, a ovi bi dani i nedelje mogli poneti tu ofucanu oznaku.

S druge strane, možda su moj auto moji pravni naslednici oterali u selo, i parkirali ga u mojoj rođenoj šupi, tamo gde je u necrne dane stajao zetor 5211? Ne verujem da Parking servis baš ima satelite i dronove koji bi mu javljali gde su automobili čiji vlasnici ne produžavaju pretplatu, ergo, da bi se njegov blagosloveni biznis nastavio kak ni v chem ne byvalo, kao da stanje uopšte nije vanredno, tecigazda ipak mora imati svoje trudbenike na ulicama.

Ali, ako je tako, kako ću videti da mi se na šoferšajbni plave i belasaju kazne? Neplatiša si, kazaće mi Država, i sleduje ti globa za svaki bogovetni dan, jer zapremaš javnu površinu, kao što si činio i pre korone. Pre nego što ti pretplata istekne tvoj poslovni partner će te izvestiti SMS-om, pa gledaj šta ćeš! Ali šta ako je nekog penzionera Telenor pre toga ekskomunicirao, jer cenj. korisnik nije platio račun? Nema, kao što smo videli, svako ni naviku da plaća preko interneta, nije svako dužan ni da bude na mreži, ja sam sve plaćao činovnicima na ruke, gotovinom. Imam doista pravo da izađem iz kuće, jednom nedeljno, znatno pre kolebljivog praskozorja, ali u toj avetinjskoj pomračini ne rade pošte, niti radi Telenor!

Što mi govori da jedino Parking servis ne sme u ovom metežu da izgubi nijedan jedini dinar! Ako sam u pravu, njihovi će radnici kao i ranije špacirati sa svojim alatom i pripremljenim uplatnicama za kazne, dodirivaće brisače koji su možda zaraženi, ili će svojim rukavicama i tom plavom uplatnicom zaraziti vlasnika vozila, možda će se baš tu zakašljati, a maska će im u taj mah biti na podbratku, kao predsedniku!

Dalje: ako bih bio kažnjen, i ako bih u subotnju zoru pokupio svežanj kazni, šta sa njima da radim? Da volonterima jednom nedeljno dajem novac, da plaćaju umesto mene nagomilane kazne? Dobro, mogu jednog volontera da pošaljem jednokratno u poštu, da plati i kazne i da mi produži pretplatu, mogao bih to, ali kako, kad sam ja sam protiv svega toga! Rade pekare, apoteke, samousluge, čistači ulica odnose smeće, to je sve neophodno, a naplaćivanje parkinga nije. I ne da nije neophodno, nego nije ni pristojno što se država – Parking servis je njen omiljeni pipak, on je rakova hvataljka za novac – ne odriče tog prihoda, koji je uvek nezaslužen, neopravdan i prevelik, ali ga se ne odriče ni sada, kad sve stoji, stoje naši dotrajali automobili u kojima će se isprazniti akumulatori, mi vlasnici se mičemo jednom nedeljno, glavinjamo po mraku, krivi što ćemo razočarati i razgneviti predsednicu Vlade, a taj Javni servis, zvani Parking, koji nam je i inače naturen, nije oduvek postojao (mlađi je dvadeset godina od mene), niti mu je zajamčeno da će uvek postojati, može se polis i drukčije urediti, da radi elegantno, čak i bez troškova za održavanje naplatnih stanica, kao da u Srbiju nije navratio ni jedan jedini pripadnik Covida 19.

Peščanik.net, 08.04.2020.

KORONA VIRUS

________________

  1. NE TREBA MI NADGROBNI KAMEN / Ne treba mi nadgrobni kamen, ali / Ako on vama bude potreban za mene, / Želeo bih da na njemu piše: / Podnosio je predloge. Mi smo ih / Prihvatali. Takav bi natpis / Svima nama služio na čast.