Ovaj sudski proces nam nije dao sve odgovore. Ta ocena Inge Bejer Eng, tužiteljke u procesu protiv teroriste Brejvika, data pre dva meseca u njenoj završnoj reči, važi i na dan kada je objavljena presuda.

Na pitanje da li se najgore krvoproliće u Norveškoj od kraja Drugog svetskog rata može pripisati „samo“ neuračuljivom i time krivično neodgovornom čoveku, sud je odgovorio sa NE.

Mnogi komentatori su unapred upozoravali da bi se norveški pravni sistem izblamirao ukoliko bi, kao pre 60 godina, optuženog proglasio neuračunljivim. Tada su, posle Drugog svetskog rata, pisac Knut Hamsun i neki norveški političari, odgovorni za deportacije Jevreja i za likvidacije boraca pokreta otpora, po hitnom postupku proglašavani psihički neuravnoteženima, čime je sud izbegao važnu raspravu o kolaboraciji sa nacistima.

Da se sakrijemo iza psihijatrije, umesto da priznamo da je masovni ubica odrastao u ovoj zemlji, u ovom vremenu, u ovom okruženju? „Ne“, jasno je rekao sud.

Bez protivnika islama i političke klime u kojoj je ksenofobija normalizovana, Andreas Brejvik ne bi postao to što je sada.

Brejvik je „jedan od nas“, upozorila je odmah nakon zločina spisateljica Ane Holt: on je „Made in Norway“. Biskup grada Osla govorio je o izdaji žrtava, ukoliko se norveško društvo korenito ne promeni. Prošlo je godinu dana, ali se te promene još ne naziru. Krajne je vreme da počnemo. Presuda nam je pokazala put.

 
Reinhard Wolff, TAZ, 24.08.2012.

Izbor i prevod Miroslav Marković

Peščanik.net, 25.08.2012.