bačena šerpa

Foto: Predrag Trokicić

Druga Srbija, sa prebivalištem u krugu dvojke, toliko je prokažena da je morala da dobije i posebnu državnu nevladinu organizaciju za borbu protiv drugosrbijanstva i krugodvojkaštva. Srbija pod svim drugim rednim brojevima za sada je bezbedna. Vlast je još uvek ne sumnjiči da je sposobna da ekspertski analizira metod kojim predsednik države dolazi do svojih zaključaka o ”nama“, ”Srbima“, ”građanima Srbije“, kako nas đuture, zavisno od prilike, naziva. Srećom pa vlast nije u pravu.

Jer taj ”narod“ na koji se predsednik države stalno poziva i za koji tvrdi da ga u glavu poznaje – prigodno govori narodskim jezikom. Pa, kad predsednik države kaže, na primer, da građani nisu želeli rešenje za Kosovo, što je on zaključio na osnovu toga što je hteo nešto da im kaže ali je prećutao, a pošto on dobro poznaje volju naroda, on zna da smo uvek protiv ”čak i onoga što ne razumemo”, pa se zato naljutio na nas i zapretio da će ostati zapisano da nismo želeli šansu za kompromis kojim bismo nešto dobili, a on će poštovati volju naroda, ali ćemo za dvadeset, trideset godina saznati da je bio u pravu u onome što nam nije rekao – to se narodski kaže: sam prdi, sam kolo vodi. Da se razumemo, pod ”prdi” se misli na sviranje u prdaljku na gajdama, a fraza opisuje svirača koji istovremeno i sam samcijat igra kolo.

Ta samodovoljnost u pitanjima i odgovorima ima i svoje psihološko objašnjenje. Koje takođe odavno postoji u narodnoj izreci: nit se tera nit se vodi, vodim ga – bode me, teram ga – sere me. Mudrost naizgled opisuje koliko je teško upravljati volom (ako ga vodite spreda, bode vas rogovima, ako ga terate otpozadi, pa, razumete već šta vam se desi) ali se koristi da opiše tvrdoglavu osobu koja se opire argumentima sa koje god strane da pokušate. Predsednika države, na primer, koji bi, i kada biste bili u mogućnosti (a niste) da mu dokazujete kako nije tačno da većina ljudi više voli da kuka nego da radi i da više voli da izgubi nego da dobije – odgovorio protivuvredama.

U narodskom rečniku postoji i izraz: uludo kiša, uludo suša. Osim što objašnjava da hidrometeorološki uslovi nisu bili usklađeni sa potrebama poljoprivrede, odnosno da se nisu desili onda i tamo gde bi bili od koristi, on služi da, umesto današnjeg pomodnog ”rezultati rada”, opiše osobu koja je kao elementarna nepogoda. Obruši se tamo gde joj mesto nije, izostane tamo gde bi bila poželjna, pohara ono što je važno da se neguje, i uopšte proizvodi štetu. A onda se ljuti na svakog ko to primeti.

A narod, kao što bi rekao predsednik države, zna najbolje.

Peščanik.net, 15.10.2018.

DRUGA SRBIJA

The following two tabs change content below.
Nadežda Milenković, kreativna direktorka, školovala se da radi sa delinkventima, a završila kao „samohrana majka srpskog advertajzinga“. Smislila neke od najboljih slogana: „Ili jesi ili nisi“ (Lav pivo) , „Izgleda šašavo, ali mene leđa više ne bole“ (Kosmodisk), „Ako vam je dobro, onda ništa“ (Peščanik)... Radila u reklamnim agencijama: Mark-plan, Sači, Mekken, Komunis. Sve manje radi komercijalne kampanje i okreće se goodvertisingu. Na Fakultetu za medije i komunikacije vodila master kurs: Idejologija. Autorka bestseler knjige „Kako da najlakše upropastite rođeno dete“, dugogodišnje rubrike „Pun kufer marketinga“ u nedeljniku Vreme i kolumne ponedeljkom na portalu Peščanik. Poslednja knjiga: „Ponedeljak može da počne“, 2020.

Latest posts by Nadežda Milenković (see all)