Radovan Karadžić je izjavio da su bosanski Srbi vodili „pravedan i sveti“ rat da bi sprečili stvaranje islamske države.

U ratobornoj uvodnoj reči na suđenju za ratne zločine, bivši vođa bosanskih Srba tvrdio je da njegova vojska nije imala drugog izbora nego da se od 1992. do 1995. bori za „odbranu veličine jednog malog naroda“ od muslimanske zavere da se ponovo digne na noge Otomansko carstvo.

Šezdesetčetvorogodišnji dr Karadžić, koji se sam brani, neprekidno je opominjan da uspori, kako bi prevodioci mogli da ga sustignu i prevedu njegovo četvoročasovno „predavanje“ o istoriji Bosne i sukoba u kojem je život izgubilo 100.000 ljudi.

Ovo suđenje, za koje se očekuje da će trajati tri godine, predstavlja najznačajniji proces nakon suđenja Slobodanu Miloševiću, bivšem predsedniku Srbije, koje je završeno bez presude, pošto je umro 2006.

“Ovde sam pred vama ne da branim svoju malenkost nego veličinu jednog malobrojnog naroda u BiH koji 500 godina trpi i pokazuje veliki stepen izdržljivosti i skromnosti da opstane u slobodi,“ rekao je dr Karadžić u sudnici Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju.

„Braniću naš narod i njegovu stvar koja je pravedna i sveta, i tako ću odbraniti i sebe.“

Optužnica ga u 11 tačaka tereti za ratne zločine, a dve tačke se odnose na genocid, i navodi se da je kao „vrhovni komandant“ sprovodio etničko čišćenje Hrvata i bosanskih muslimana. Optužbe za genocid se odnose na opsadu Sarajeva, koja je trajala 44 meseca i u kojoj je 10.000 ubijeno ljudi, kao i na masakr 8.000 muškaraca i dečaka u Srebrenici, zaštićenoj zoni UN-a, 1995. godine.

U plavom odelu sa crvenom kravatom, dr Karadžić je krenuo u kontranapad, optužujući muslimane za kovanje zavere. „Bili su to fundamentalistički ciljevi da se promeni sudbina i izgled čitavog regiona,“ rekao je on. „Njihov cilj je bila stoprocentna vlast, kao u Otomanskom carstvu.“

Karadžić tvrdi da su plan za stvaranje muslimanske države podržavali „razni akteri“, među kojima i SAD i Nemačka. Citirao je Džordža Kenija, nekadašnjeg službenika u Stejt departmentu, koji je nagovarao bosanskog predsednika Aliju Izetbegovića da blokira pregovore i „sačeka unitarnu bosansku državu“.

Karadžić je zaključio: „Ovakva američka intervencija zagarantovala je krvav rat u Bosni i pogibiju više hiljada ljudi.“

U pokušaju da preokrene optužbe koje ga terete za etničko čišćenje, insistirao je na tome da su jedino Srbi zaista želeli multietničku državu. „Srbi su tražili svoje teritorije i to nije zločin,“ rekao je on. „Nikad nije postojala namera, niti ideja a kamoli plan, da se proteraju Muslimani i Hrvati.

 
Dejvid Čarter, The Times, 02.03.2010.

Preveo Ivica Pavlović

Peščanik.net, 03.03.2010.