Pre nego što je ubijena, Anu Politkovsku su u redakciji čekali redovi ožalošćenih Rusa, u nadi da će ona istražiti nerasvetljena ubistva njihove rodbine. Policija i pravosudni sistem su ignorisali ta ubistva. Sada se taj sistem našao na optuženičkoj klupi na suđenju za ubistvo Politkovske, koje je počelo 17. novembra u Moskvi. Od raspada Sovjetskog Saveza nije bilo važnijeg testa za privrženost Rusije nezavisnom sudstvu.

Politkovska je bila tiha žena sa naočarama, majka dvoje dece i najhrabriji ruski izveštač svoje generacije. Ubijena je pre dve godine u liftu svoje zgrade, na 54. rođendan Vladimira Putina. Njeno ubistvo imalo je prepoznatljiv žig naručenog ubistva. U to vreme je radila na priči o mučenju civila u Čečeniji. Sedam godina je pisala o Drugom čečenskom ratu sa neuporedivom istrajnošću i ne razmišljajući mnogo o sopstvenoj bezbednosti. Njene novine, Novaya Gazeta, nastavile su da objavljuju njene priče o surovosti ruskih vojnika i strašnim stvarima koje su se i njima događale na severnom Kavkazu još dugo nakon što su mejnstrim mediji u zemlji prestali da izveštavaju o ovoj temi.

Na početku rata, koji se vremenski poklopio sa stupanjem Putina na vlast, on se zavetovao da će poluanarhiju iz Jeljcinovog vremena zameniti «diktaturom prava». Njegov naslednik Dmitrij Medvedev u martu ove godine je obećao kraj «legalnog nihilizma». Barem obojica žele da izgledaju kao borci za efikasan pravosudni sistem.

U slučaju Politkovske su okrivljena četvorica, ali nijedan nije optužen za to da je izvršio ili naručio njeno ubistvo. Policija je kao izvršioca navela Rustama Mahmudova, Čečena. Službe bezbednosti su optužene za sistematsku opstrukciju i pomoć Mahmudovu da izbegne hapšenje. On je i dalje na slobodi.

Najbolje što se može reći o ovom suđenju jeste to da je do njega došlo i da je otvoreno za javnost. Od 41 ubistva novinara u postsovjetskoj Rusiji, većina je nerazrešena, a u mnogim slučajevima je sprovedena površna istraga: moć korumpiranih zvaničnika i bogatih biznismena da silom ućutkaju kritičnu štampu jednaka je njihovoj moći da spreče održavanje sudskih procesa.

Medvedev, advokat po zanimanju, sada ima priliku da ostvari svoj zavet da će ostvariti poštovanje zakona. Poput svoga prethodnika, i on se izgovara time da je sudstvo nezavisno od Kremlja. Ali to ga ne sprečava da komentariše ovaj slučaj. Naprotiv, trebalo bi da javno podrži odluku suda da suđenje za ubistvo Politkovske bude otvoreno za javnost. Trebalo bi da se založi za zaštitu svedoka i da vrši pritisak da se policijska istraga nastavi sve dok i Mahmudov ne bude izveden pred sud.

Stvaranje sudstva koje je istinski nezavisno od drugih grana vlasti u Rusiji je najveći izazov sa kojim se suočavaju njegovi reformatori. Ako se ne primenjuje, nijedan zakon nema smisla. A bez smislenih zakona, Rusija će nastaviti da utabanom stazom klizi u kleptokratiju. Politkovska i njena zemlja zaslužuju pravdu.

 
The Times, 18.11.2008.

Prevela Olja Petronić (prevodilac knjige Ane Politkovske Putinova Rusija)

Peščanik.net, 19.11.2008.