Rimokatoličko učenje odbacuje veštačke metode kontrole rađanja. Papa Pije XI je u svojoj poslanici Casti Connubii (O čednom braku) iz 1930. tvrdio da je kontracepcija “uvreda Božjeg zakona i prirode”. Nema mnogo prostora za plodonosnu raspravu o ovom pitanju – ne zato što je tema trivijalna, nego zato što je tu pre reč o metafizici nego o moralu. Uzmite ili ostavite.

Ali izjave o učincima kontracepcije su nešto drugo. U Kamerunu, tokom svoje prve posete Africi, papa Benedikt XVI je juče izjavio da se sida ne može prevazići “deljenjem kondoma, koji čak pogoršavaju probleme”. Papin komentar ima loše posledice po ljudsko zdravlje. Medicinskih dokaza ima koliko hoćete: njegova tvrdnja je apsurdna i neodgovorna.

Stav crkve o čednosti izvan braka, o vernosti i prirodnom planiranju porodice prilično je dosledan, ali je neprikladan kada je reč o tako ozbiljnoj epidemiji kakva pogađa Afriku. Ujedinjene nacije procenjuju da širom sveta ima 33 miliona odraslih i dece koji žive sa HIV virusom – od čega dve trećine u podsaharskoj Africi. Dok se situacija stabilizuje u nekim afričkim zemljama, kao što je Malavi, druge prijavljuju povećanje broja zaraženih. U Južnoafričkoj Republici, gde je bivši predsednik Tabo Mbeki odbacio naučni konsenzuz da je HIV uzročnik side, gotovo 20 odsto stanovništva je zaraženo.

Za sidu nema leka. Crkva preko svojih bolnica, prihvatilišta i sirotišta na mnogim kontinentima, obezbeđuje saosećanje i nesebičnu negu obolelima od side. Ali suprotstavlja se najpouzdanijim sredstvima za prevenciju te bolesti: deljenju kondoma i obaveštenjima o bezbednom seksu. Rezultat toga je da Afrika pati.

Apostolski nuncije u Ugandi se 2000. suprotstavio potpredsedniku zemlje i pozvao mlade da ignorišu zvanični savet da upotrebljavaju kondome. To nijepro-life stav. To je recept za garantovano povećanje broja sahrana. Neprijateljstvo crkve prema prevenciji side pretvorilo se u pokvarenu, sumanutu pseudonauku. Kardinal Alfonso Lopez Truhiljo, predsednik vatikanskog Pontifikalnog saveta za porodicu, čak je u jednom intervjuu na BBC-ju iz 2003. Tvrdio da HIV virus može da prođe kroz kondom.

Posledice epidemije side u Africi su užasne statistike o patnji i umiranju koje su se mogle izbeći. Zdravstvene ustanove u Senegalu devedesetih godina su sprovele veoma uspešne inicijative za zaustavljanje side, koje su podržali muslimanski i hrišćanski lideri. Ipak, Vatikan i dalje koči programe za borbu protiv side sprečavajući katoličke medicinske ustanove da dele kondome i pogrešno se izjašnjavajući protiv dokazane delotvornosti kondoma u smanjenju stope zaraze.

Papa Benedikt bez predrasuda prihvata neka druga naučna otkrića. Mnogi pobožni katolici s pravom smatraju da je vreme da Vatikan promeni i svoj stav o sidi. Naučno je dokazano da su kondomi delotvorna prevencija ove bolesti. A Isus u Jevanđelju po Mateju kaže: “Milosti hoću, a ne žrtvu.”

 
Time, 18.03.2009.

Prevela Olja Petronić

Peščanik.net, 19.03.2009.