Ne zvuči ovo dobro, iako bi trebalo da je tek početak, poruka je pogrešna: policija je 29. oktobra uhapsila petoricu pripadnika navijačke grupe “Ekstremi”, pristalica FK Novi Pazar za koje se sumnja da su 28. oktobra na utakmici osmine finala Kupa Srbije protiv Rada na tribinama kraće vreme držali transparent sa porukom “Srce, bubreg, pluća, živela žuta kuća”. Privedeni su novopazarski kik-bokseri Edin Pulić i Edin Hadžimujović, te Emir Ratović, Enes Vusljanin i Mirza Gračanin. Četvorica osumnjičenih su, navodno, 24. oktobra na utakmici Kupa Srbije između FK Novi Pazar i FK Rad, unela transparent koji su od njih, navodno, preuzeli maloletni navijači iz grupe “Ekstremisti”.

Dotle je sve iz novinskih vesti očekivano i normalno, a potom sledi razlog za određivanje dvodnevnog policijskog pritvora – “nasilničko ponašanje na sportskoj priredbi”. Enes Vusljanin, peti privedeni se tereti i za ometanje službenog lica u vršenju poslova bezbednosti i, prema informacijama iz štampanih i elektronskih medija, jedino je on mogao da se “nasilnički” ponaša. Problem nastaje zbog toga što je pazarska policija isticanje jezivog transparenta koji nedvosmisleno poziva na obračun sa Srbima i ruga se žrtvama okvalifikovala kao “nasilničko ponašanje”.

Nije opravdavajuće, ali registrujmo da je to smislila policija. Kao što su e-novine pisale o ovom detalju međunacionalnog incidenta, Tužilaštvo se uzdržalo i nije ušlo u kvalifikaciju dela, izgovarajući se činjenicom da je potraga za izgrednicima još u toku. Već tada je ovakav postupak bio prilično obeshrabrujući, a Disciplinska komisija Fudbalskog saveza Srbije poslužila se logikom i evropskim propisima: “Navijači Novog Pazara su istakli transparent koji vređa nacionalna osećanja i širi međunacionalnu mržnju, što je strogo zabranjeno po svim odredbama pravilnika Fudbalskog saveza Srbije, Evropske fudbalske unije i Svetske fudbalske federacije”, konstatovala je Komisija. Za pouku.

Osnovno javno tužilaštvo u Novom Pazaru je i posle saslušanja optuženih ostalo nemo, bez kvalifikacije dela koje su učinile poremećene enigmate-stihoklepci, pa je javnosti predočeno samo policijsko obrazloženje za određivanje dvodnevnog pritvora. Ovo ćutanje Tužilaštva je krajnje neprimereno i ostavlja utisak da se država svela na policijsku represiju nad navodnim nasilnicima, iako fizičko nasilje nije zabeleženo. Naprotiv, autori transparenta kojim se odgovara beogradskom rebus-mahnitanju “Nož, žica, Srebrenica”, bili su, govori policijska procena iz saopštenja o razlozima za zadržavanje, mirni, nenasilni. Izuzev jednog za koga ne znamo u kojim je okolnostima “sprečavao službeno lice”, koje i u čemu.

Izvesno je da medij kojim su se poslužili novopazarski fašisti, transparent, nije bio pripremljen i donet na stadion da bi se neko fizički povredio; njegovo, pak, nesumnjivo dejstvo osudila je pazarska i srbijanska javnost, zahtevajući od policije i pravosuđa brz i adekvatan odgovor. Policija je uradila svoj posao, Tužilaštvo ćuti.

U redu, sačekajmo još malo, valjda je 48 sati dovoljno da se čuju baš svi aspekti motivacije privedenih (u vestima se ne pominje da li neko od njih osporava svoje učešće), pa će Tužilaštvo, nadajmo se, nešto suvislo progovoriti, okvalifikovati. Šta ćemo u međuvremenu, i inače, sa autorima prvog fašistoidnog rebusa koji se smestio u istoriju srbijanskog neofašizma, sa sve hemijskim simbolom srebra Ag i enigmatskim apostrofima. Beogradski fašisti sa martovske “sportske priredbe” Partizan – Novi Pazar , kada je viđen istorijski rebus, nisu uhapšeni, iako je javnost tražila efikasnu reakciju države i u ovom slučaju.

Prethodni tekst na ovu temu (Krvava enigmatika) završili smo rečenicom Sačekajmo sledeće nagradno pitanje na gostovanju FK Novi Pazar. Partizanov parolaš ima pitanja za mnoge sezone, stadione i slična mesta za ispoljavanje mržnje, a najverovatnije i odgovore. Na prvenstvenoj utakmici srbijanske najsnažnije lige, na utakmici Partizan – Novi Pazar u Beogradu, enigmata je smislio, “Grobari” na jugu istakli pitanje “Alija? A Spasoje Jugović?”.

Polako se otkriva psihološki profil fašistoidnog manijaka: čita Vuka Draškovića. U Draškovićevom romanu “Nož”, docnije i u istoimenom filmu čija se radnja delom smešta i u etničke sukobe u Bosni i Hercegovini, glavni lik Alija Osmanović saznaje da su mu preci Spasoje i Cvijeta Jugović.

Brzo će odgovor, negde. Biće nasilan, nikad nije bilo drugačije.

E-novine, 31.10.2012.

Peščanik.net, 31.10.2012.