Fotografije čitateljki, Slavica Miletić

Fotografije čitateljki, Slavica Miletić

Toliko smo se već navikli da tabloidi i električni aparati preuzimaju funkcije državnih organa (tabloid te tuži, poligraf ti sudi) da nas paradržavni fenomeni više uopšte ne iznenađuju. Sad još samo da se sviknemo i na paranormalne fenomene i spremni smo da glasamo za koga god hoćete. I za Jogi letače ako treba.

U ispoljavanju parapsiholoških moći naročito je počeo da (na)prednjači ministar policije. Njemu se i ranije ”javljalo” i ko je kriv i ko nije, i šta je motiv i šta će tužilaštvo da uradi – napadač je lepi mladić sa crnogorskim akcentom (i ženskom DNK), lična karta premijerovog brata je falsifikovana, pretučena članica Saveta za borbu protiv korupcije se ”negativno izjasnila” o premijeru (čime je valjda opravdan motiv napada)…

Sada nam se ukazao u udarnom Dnevniku RTS-a da bi sa nama podelio svoje najnovije predskazanje. Uvod je bio sasvim običan – da prokomentariše najavu da Hrvatska kupuje neko naoružanje. Ali, kad nas nije začudilo već to što komentariše on, umesto da o tome govori ministar spoljnih poslova (kome su odnosi sa drugim državama posao) ili ministar vojni (koji je opravdano odsutan) ili premijer (koji sve komentariše), onda nije čudno ni sve ono što je rekao. A rekao je da (opet!) nekome smeta jaka Srbija (čitaj: jak premijer) i da mi nećemo sedeti mirno dok se Hrvatska naoružava – kao da Hrvatska kupuje oružje po svom ćefu, a ne po ugovoru sa NATO i kao da nije prvo naš premijer, čak mnogo pre nego Hrvatska, objavio da od Rusije kupuje oružje (i oruđe, kako je uporno naglašavao).

A pošto kod nas državni udar uvek dolazi u paru – ministar policije je o istom trošku najavio i unutrašnjeg neprijatelja koji će udariti na jaku Srbiju. U maniru velikog šamana saopštio nam je da će unutrašnji udar izvesti jedna novinarka (da nam pomogne u nagađanju – novinarka još od devedesetih) koja će tvrditi da je prate (u životu, ne na tviteru), a zatim će i predsednik jednog novinarskog udruženja (”ali neću da kažem kojeg”) to da potvrdi i da podigne larmu.

I šta će onda biti? Pa, ne znam. Ili će mrmot za zavije čokoladu u foliju ili će biti kao u vicu: bili Hrvat, novinarka i Srbin pa ih Srbin sve nadmudrio ha-ha-ha.

E, sad, ako se pitate da li je ministar policije svoje predviđanje zasnovao na ”operativnim saznanjima iz presretnutih komunikacija” – nije. Jer bi to značilo da policija nezakonito prati i presreće, a to niko ne sme da tvrdi.

A ako se pitate da li je tu priču plasirao preventivno, da bi sprečio da se obistini ”budućnost u koju veruje”, baš kao što je i urednik tabloida onomad tvrdio da se državni udar nije desio samo zato što ga je on unapred najavio (stara šamanska metoda: ako se obistini – predskazao sam, ako se ne obistini – znači da sam sprečio) – opet se varate. Jer, ono što je isprovociralo ministrovu tvrdnju da će neko govoriti o nezakonitim radnjama – već se dogodilo. I to nedelju dana ranije, kada je podneta krivična prijava protiv istog tog ministra.

A ako se sad pitate pa zašto onda nije izašao pred gledaoce i rekao da je protiv njega podneta krivična prijava i pokušao da se odbrani – e, to znači da ne poznajete našu vlast i njene tehnike vladanja.

I prestanite već jednom da se toliko pitate, je l’ hoćete da napravite lošu atmosferu u društvu pa da premijer zbog nje mora hteo ne hteo da raspiše izbore?!

Peščanik.net, 11.01.2016.


The following two tabs change content below.
Nadežda Milenković, kreativna direktorka, školovala se da radi sa delinkventima, a završila kao „samohrana majka srpskog advertajzinga“. Smislila neke od najboljih slogana: „Ili jesi ili nisi“ (Lav pivo) , „Izgleda šašavo, ali mene leđa više ne bole“ (Kosmodisk), „Ako vam je dobro, onda ništa“ (Peščanik)... Radila u reklamnim agencijama: Mark-plan, Sači, Mekken, Komunis. Sve manje radi komercijalne kampanje i okreće se goodvertisingu. Na Fakultetu za medije i komunikacije vodila master kurs: Idejologija. Autorka bestseler knjige „Kako da najlakše upropastite rođeno dete“, dugogodišnje rubrike „Pun kufer marketinga“ u nedeljniku Vreme i kolumne ponedeljkom na portalu Peščanik. Poslednja knjiga: „Ponedeljak može da počne“, 2020.

Latest posts by Nadežda Milenković (see all)