Foto: Predrag Trokicić

Foto: Predrag Trokicić

Ko je davio novinare na inauguraciji? Niko. Kako niko, kad se na slici lepo vidi kako ih dave? Nisu ih davili, samo su ih sklonili. Zašto? Da ne naprave incident. Kakav incident mogu da naprave novinari? Može neko da ih napadne pa da oni to objave. I zato su ih davili? Jesu, mislim, nisu ih davili, samo sklonili. Ko? Pa, zvanično obezbeđenje. Kako zvanično obezbeđenje kad je Krik utvrdio da su iz mafijaškog klana Saleta Mutavog? Nisu. Nisu? Pa, to kažem, nisu zvanično obezbeđenje.

Tako je, otprilike, izgledalo objašnjenje vlasti. Kao čuvena replika u Balkan ekspresu. I kao toliko puta do sada: Kako ste mogli ovo da kažete? Gnusna je laž da sam to rekao. Kako laž kad postoji snimak? To je izvađeno iz konteksta. Pa, koji je kontekst? Kontekst je da vi gajite ličnu mržnju prema meni. Kakve veze ima mržnja ako je tačno da ste rekli? Pa, ima, jer sad ne mislim tako, samo magarac ne menja mišljenje.

A kad tako može vlast, mogu i njoj podređeni mediji: Ovo je skandal. Mislite, skandal je to što ste objavili ove ženomrzačke tekstove? Ne, skandal je što društvene mreže bruje o tome da su autori lažno potpisani. Pa, zar nisu? Jesu, ali to nam je namešteno, poslali su nam lažne fotografije. Ali, zar oni nisu i lažni stručnjaci? Jesu, ali kako smo mogli da znamo, ne možemo sve da proveravamo. A kako su tviteraši mogli da provere? Zato smo ih i prijavili tužilaštvu. Tviteraše? Ne, nepoznate počinioce. Šta su uradili? Hakovali nam novine. Kako može neko da hakuje ono što štampate? Dobro, nije hakovanje, ali jeste kriminalni napad. Kako vas napadaju? Pa, na društvenim mrežama.

Ili, drugi primer: Taj tabloid je reketaški. Kako znate? Pa radili smo u njemu. Znači i vi ste se bavili reketiranjem? Ne, nismo reketirali, samo smo pisali šta nam se kaže. Dakle, klevetali i ucenjivali? Jesmo, ali ne za naš groš. Nego za čiji? Pa, za vlasnikov. I šta ste onda uradili? Osnovali svoje tabloide i počeli da radimo za svoj groš.

I tako dalje i tako dalje. Poverenik ima ogromnu platu. Zar mu plata nije ista kao poslanicima? Nije, mnogo je veća. Zar ne piše ovde da je ista? Možda i piše, ali je Ombudsman imao baš ogromnu platu. Pa, hoćete li je smanjiti sada kad ste izabrali novog ombudsmana? M-m-m, samo tetki da odnesem lek pa ću…

Peščanik.net, 24.07.2017.


The following two tabs change content below.
Nadežda Milenković, kreativna direktorka, školovala se da radi sa delinkventima, a završila kao „samohrana majka srpskog advertajzinga“. Smislila neke od najboljih slogana: „Ili jesi ili nisi“ (Lav pivo) , „Izgleda šašavo, ali mene leđa više ne bole“ (Kosmodisk), „Ako vam je dobro, onda ništa“ (Peščanik)... Radila u reklamnim agencijama: Mark-plan, Sači, Mekken, Komunis. Sve manje radi komercijalne kampanje i okreće se goodvertisingu. Na Fakultetu za medije i komunikacije vodila master kurs: Idejologija. Autorka bestseler knjige „Kako da najlakše upropastite rođeno dete“, dugogodišnje rubrike „Pun kufer marketinga“ u nedeljniku Vreme i kolumne ponedeljkom na portalu Peščanik. Poslednja knjiga: „Ponedeljak može da počne“, 2020.

Latest posts by Nadežda Milenković (see all)