Foto: Slavica Miletić

Foto: Slavica Miletić

Happy (Hepi) TV tvrdi da je agencija MP media tokom predizborne kampanje u aprilu 2016. godine naručila prikazivanje najmanje 249 spotova Srpske napredne stranke (SNS), ali da joj to nije plaćeno, saznaje Cenzolovka iz dva nezavisna izvora. S druge strane, SNS tvrdi da nije aganžovala agenciju MP media za reklamiranje na ovoj televiziji.

Oglasne poruke u vrednosti od oko 62 miliona dinara ostale su neplaćene. Treće osnovno javno tužilaštvo u Beogradu trenutno proverava okolnosti u vezi sa ovim slučajem. Iz ovog tužilaštva kažu da postoji sumnja da je reč o prevari. SNS nije odgovorila na pitanja Cenzolovke o tome da li su primetili da je tokom izborne kampanje jedna nacionalna televizija emitovala njihove oglasne poruke, kojih je prema monitoringu Regulatornog tela za elektronske medije (REM), bilo 249. I zašto, ukoliko su to primetili, nisu tražili da se sa emitovanjem prekine i utvrdi ko je odgovoran za neovlašćeno emitovanje njihovih spotova. I predsednik vladajuće stranke Aleksandar Vučić je tokom kampanje bio gost glavnog urednika Hepi TV Milomira Marića u emisiji Ćirilica.

U izveštaju o troškovima kampanje koji je SNS u junu prošle godine podneo Agenciji za borbu protiv korupcije navodi se da su njihove oglasne poruke emitovale sve televizije sa nacionalnom frekvencijom – osim Hepi TV. Ovaj podatak nije tačan. Hepi TV je emitovala promotivne spotove SNS-a, što se može videti i na osnovu monitoringa koji je sproveo REM. Od 1.462 oglasa SNS-a tokom predizborne kampanje – 249 reklama emitovano je upravo na Hepi TV.

Sličan broj oglašavanja utvrdila je i Transparentnost Srbije, koja u svom Monitoringu finansiranja kampanje za parlamentarne, pokrajinske i lokalne izbore iz jula prošle godine navodi da je procenjena vrednost oglasnih poruka na Hepi TV oko 62 miliona dinara (oko pola miliona evra).

S obzirom na to da su se spotovi emitovali, a SNS ih nije prijavio, Agencija za borbu protiv korupcije pokušala je da sazna šta se dogodilo i utvrdila nešto čega nije bilo u ranijim kampanjama, ili bar javnosti nije bilo poznato. Hepi TV tvrdi da je agencija MP media ugovorila reklamiranje vladajuće stranke na ovoj televiziji i da se tom prilikom predstavila da radi u ime SNS-a. Naprednjaci opet tvrde da s tim nemaju nikakve veze.

Agencija za borbu protiv korupcije odbila je da dostavi dokumentaciju o ovom slučaju, iako smo to tražili na osnovu Zakona o pristupu informacijama od javnog značaja. U kratkom odgovoru su nam rekli da je „nakon sprovedene kontrole troškova izborne kampanje za izbore za narodne poslanike, održane 24. aprila 2016. godine, Agencija utvrdila da postoji sumnja da je treće lice, koje, prema dokazima kojima Agencija raspolaže, nije ni na koji način povezano sa političkim subjektom Srpska napredna stranka, izvršilo krivično delo za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti, o čemu je Agencija dostavila izveštaj nadležnom tužilaštvu 19.12.2016. godine“.

Agencija nije odgovorila novinaru Cenzolovke kako je utvrdila da to „treće lice“ nije povezano sa SNS-om. Ostaje nejasno kako je do ovoga došlo, budući da je na osnovu Zakona o oglašavanju ranija praksa bila da se medijima koji emituju stranačke reklame tokom izbora dostavljaju deklaracije koje sadrže podatke o proizvođaču reklama, o oglašivaču, ali i o samoj oglasnoj poruci. Zakon koji je važio u vreme izbora prošle godine jasno kaže da se bez ovih deklaracija ili sa deklaracijama koje ne sadrže sve ove podatke, oglasne poruke neće emitovati. Ukoliko agencija MP media nema veze sa SNS-om, a dostavila je deklaracije, kako je mogla znati podatke iz stranke potrebne da bi se te deklaracije popunile? Ako pak dokazi o tome da agencija ima ugovor sa SNS-om nisu dostavljeni, zbog čega je Hepi TV emitovala sporne predizborne spotove?

Ranija praksa pokazuje da su neki mediji tražili da im se dostavi dokaz kojim stranka daje ovlašćenje agenciji da je zastupa. To je, na primer, radila Radio-televizija Srbije (RTS) za vreme izbora 2014. godine, kako bi bila sigurna da agencija s kojom sarađuje stvarno ima ugovor sa partijom koja se reklamira. Ovde se može videti primer takvog dokumenta koji je stranka dužna da dostavi RTS-u ukoliko tamo želi da se reklamira. Dakle, postoje načini da se proveri za koga se puštaju promotivni spotovi. Da li je Hepi TV to činila u ovom slučaju nismo uspeli da saznamo, uz obrazloženje da ne mogu da komentarišu dok traje istražni postupak tužilaštva. Dokument koji imamo potvrđuje da je SNS takvu deklaracija napravila tokom izbora 2012.

Iz Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, gde se predmet trenutno nalazi, nisu mogli da nam daju više podataka o tome šta se dogodilo, osim da, prema podacima kojima do sada raspolažu, postoji sumnja da se radi o prevari. Za ovo krivično delo zaprećena kazna je i do 10 godina zatvora. „Treće osnovno javno tužilaštvo u Beogradu uputilo je zahtev za prikupljanje potrebnih obaveštenja policiji a kako bi se utvrdilo koja lica su učestovala u događaju i na koji način. U zavisnosti od rezultata, tačnije po prispeću izveštaja od policije, ovo tužilaštvo će odlučiti o načinu i vrsti daljeg preduzimanja radnji u predmetu“, navodi se u odgovoru koji je Cenzolovka dobila iz ovog tužilaštva.

Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) je analizirajući izveštaj Agencije za borbu protiv korupcije otkrio koje stranke su na Hepi TV dobile najviše prostora, kao i koje partije joj najviše duguju. Prema CINS-u, dug je iznosio skoro 90 miliona dinara, od čega je koalicija Socijalističke partije Srbije i Jedinstvene Srbije bila dužna oko 70 miliona.

Cenzolovka, 20.02.2017.

Peščanik.net, 20.02.2017.