Problem sa tripartitnim razgovorima, pored toga što nije jasna reprezentativnost učesnika, jeste u tome što predstavnici kapitala i predstavnici rada ne pregovaraju o raspodeli, već i jedni i drugi zahtevaju od države finansijsku podršku.

Preduzetnici zahtevaju smanjenje obaveza prema državi, a radnici zahtevaju da im se obezbedi zaposlenje i zarade. Oba bi zahteva država mogla da usliši ili povećanjem poreza ili dodatnim zaduživanjem.

Usled čega se rasprava prenosi na reformu poreskog sistema. Budući da se u nju ide sa zahtevima da se poveća ili bar ne smanjuje javna potrošnja, problem se svodi na to kako da se preduzetnici oslobode nekih obaveza, pre svega prema fondovima, a da se zarade ne opterete dodatno ili ne previše – neposredno. To znači da se raspravlja uglavnom o tome za koliko je potrebno dodatno opteretiti dohotke domaćinstava, ali preko oporezivanja potrošnje, a koliko je potrebno pozajmiti od budućih generacija. Ili, ako se to svede, koliko bi nezaposleni i buduće generacije trebalo da pomognu današnje preduzetnike.

To ne bi trebalo da je prvenstvena uloga socijalnog dijaloga. Jer su porezi i javna potrošnja politička pitanja. Socijalni partneri, a pre svega preduzetnici i sindikati bi trebalo da raspravljaju o raspodeli i zaposlenosti. Dakle, o tome kolike bi trebalo da su plate kako bi se obezbedio određeni nivo zaposlenosti i njen rast u budućnosti. Država je tu prisutna kako bi pregovarače upozoravala na makroekonomska ograničenja, a i da bi predstavljala poreske obveznike, posebno one nezaposlene, ako pregovarači na njih zaborave. Ali nije tu da finansira njihov dogovor.

Ovako kako se sada vodi socijalni dijalog, jedini ishod može biti da će loše proći oni koji nisu prisutni – nezaposleni i buduće generacije, jer njih niko ne zastupa.

 
Blic, 05.05.2010.

Peščanik.net, 05.05.2010.


The following two tabs change content below.
Vladimir Gligorov (Beograd, 24. septembar 1945 – Beč, 27. oktobar 2022), ekonomista i politikolog. Magistrirao je 1973. u Beogradu, doktorirao 1977. na Kolumbiji u Njujorku. Radio je na Fakultetu političkih nauka i u Institutu ekonomskih nauka u Beogradu, a od 1994. u Bečkom institutu za međunarodne ekonomske studije (wiiw). Ekspert za pitanja tranzicije balkanskih ekonomija. Jedan od 13 osnivača Demokratske stranke 1989. Autor ekonomskog programa Liberalno-demokratske partije (LDP). Njegov otac je bio prvi predsednik Republike Makedonije, Kiro Gligorov. Bio je stalni saradnik Oksford analitike, pisao za Vol strit žurnal i imao redovne kolumne u više medija u jugoistočnoj Evropi. U poslednje dve decenije Vladimir Gligorov je na Peščaniku objavio 1.086 postova, od čega dve knjige ( Talog za koju je dobio nagradu „Desimir Tošić“ za najbolju publicističku knjigu 2010. i Zašto se zemlje raspadaju) i preko 600 tekstova pisanih za nas. Blizu 50 puta je učestvovao u našim radio i video emisijama. Bibliografija