strelica od belog papira
Foto: Predrag Trokicić

Sve znamo mantru „Pustite nadležne da rade svoj posao“. Pisao sam već o tome kako su ti nadležni domišljati kada treba da obrazlože zašto ne rade svoj posao, odnosno zašto im je posao da pokažu da nije prekršen zakon, da je sve u redu, da nema šta da se vidi i molim vas raziđite se.

Transparentnost Srbija nije se, poput slučajnih prolaznika na mestu nesreće, razišla već je nastavila uporno da ukazuje na kršenja zakona, da šalje zahteve za uvid u dokumente koji bi trebalo da potvrde ili negiraju ono što političari govore, da pokažu kako se troši novac, nastavila je da šalje žalbe i tužbe kada te dokumente ne dobije. Nekoliko sličica koje slede mogle bi se predstaviti kao nastavak humorističkog horor serijala „Nadležni organi rade svoj posao“ ili, da ostanemo u filmskom jeziku, kao „spin off“. Pojedini likovi su isti – tužilaštva, Agencija za borbu protiv korupcije, funkcioneri, SNS – samo su zapleti novi.

Epizoda 1: Kako je Drobnjak „pristupio“ neformalnom razgovoru u Kukulovcu

Sećate se Kukulovca – zapretili meštani, od ranije poznati kao listom verni glasači SNS-a, da neće izaći na izbore jer im nije asfaltiran put. Na mesto potencijalne nesreće odmah su izašli gradonačelnik mesno nadležnog Leskovca i direktor Puteva v.d. Srbije i ekspresno sanirali još nenačinjenu štetu – obećali asfalt u roku odmah, a v.d. Drobnjaka je pozvao Kukulovčane da sad, kad im je to završeno, izađu na izbore.

TS je podnela prijavu Agenciji za borbu protiv korupcije da utvrdi da li su ovom munjevitom akcijom u oblasti niskogradnje prekršene odredbe dva zakona koje regulišu zloupotrebu javnih resursa u partijske svrhe. Agencija je po prijavi ekspresno postupila (u skladu sa skraćenim rokovima u izbornoj kampanji) i pozvala Drobnjaka da se izjasni o prijavi. Rekorder po trajanju v.d. staža je izvestio da funkciju direktora vrši od 2007. godine, što je pet godina duže nego što SNS vrši vlast, da nije član te niti bilo koje druge stranke, da u Leskovcu nije bio u političkom svojstvu, „a naročito ne kao član ove stranke u okviru predizborne kampanje“. I ovakav iskren odgovor bio bi dovoljan da se zaključi da Drobnjak ništa nije skrivio, a naročito da nije prekršio Zakon, ali je postojala i dodatna argumentacija. U Kukulovcu je bio „u sklopu redovnih aktivnosti koje svakodnevno obavlja kao direktor JP“.

Agencija, tačnije njen direktor, utvrdila je da Drobnjak nije promovisao bilo koju izbornu listu, niti pozvao da se za neku listu glasa, pa nema „osnova za odlučivanja o povredi zakona“.

TS je potom u dopisu Agenciji, tačnije njenom direktoru, ukazala da su pogrešno utvrdili činjenice u postupku. Prvo im je otkrila tajnu da nisu morali toliko da se muče već su odmah mogli da zaključe da Zoran Drobnjak nije u njihovoj nadležnosti, jer on nije javni funkcioner. Naime, mandat mu je, po sili zakona, prestao 29. maja 2014. godine, kada je isteklo šest meseci od poslednjeg produženja v.d. stanja. Činjenica je, međutim, da se on predstavlja i potpisuje kao (vd) direktor, pa je zavarao i instituciju kakva je Agencija.

Ali kad već Agencija tretira Drobnjaka kao direktora, onda je mogla da razmotri niz drugih činjenica koje ukazuju i dokazuju da je zakon u Kukulovcu prekršen. Za one koji su u vremenu bahatosti željni argumenata evo linka. A da ne ostane sve na dopisivanju sa Agencijom, TS je podnela i tužbu Upravnom sudu.

Rešenje čekamo.

A u međuvremenu smo dočekali rešenje po prijavi podnetoj Višem javnom tužilaštvu u Nišu, istim povodom. U dopisu tužilaštvu, obrazloženo je zbog čega postoji sumnja da je počinjeno krivično delo „Davanje i primanje mita u vezi sa glasanjem“. Nakon tri meseca zamenik višeg tužioca Vladimir Pavlović obavestio je TS da je prijava odbačena.

U obrazloženju se može pročitati da je „prijavljeni Zoran Drobnjak prve polovine juna pristupio u selu Kukulovce“, te da je sastanak meštana jednog sela sa v.d. direktorom JP i njihovim gradonačelnikom „neformalno vođen razgovor“, iako je reč o skupu na kojem su javni funkcioneri učestvovali u službenom kapacitetu, a na koji su pozvani i mediji.

Tužilaštvo nije razmatralo da li postoji veza između vesti da su meštani sela, koji su na predsedničkim izborima podržali kandidata Srpske napredne stranke, najavili bojkot parlamentarnih izbora zbog toga što nisu izvedeni obećani radovi u selu, boravka v.d. direktora JP Putevi Srbije u društvu gradonačelnika Leskovca u tom selu samo dva dana nakon objavljivanja vesti i obećanja koje je bilo praćeno porukom: „i sada da izađete na glasanje“.

Konačno, nije pribavilo dokument koji najbolje govori koliko je Zoran Drobnjak ozbiljan kada daje obećanja o tome na koji način će se koristiti sredstva javnog preduzeća. Naime, JP Putevi Srbije je dalo Nalog za urgentno održavanje (III br. 952-11864/20-1) preduzeću Srbijaautoput d.o.o. Beograd da izvrši radove pojačanog održavanja i rehabilitacije lokalnih-seoskih ulica u selu Kukulovce 12. juna, odnosno dva dana nakon predizbornih obećanja v.d. direktora JP Putevi Srbije u tom selu.

Zamenik VJT je utvrdio nespornu činjenicu – da je za asfaltiranjem ulica u selu Kukulovce postojala potreba, ali je kao nesporne činjenice naveo i tvrdnje za koje ne postoji potkrepljenje – „da bi se ti radovi svakako realizovali kroz određeni vremenski period“ i da bi radove „svakako finansiralo JP Putevi Srbije“. Naime, asfaltiranje seoskih ulica uopšte nije obaveza republičkog javnog preduzeća, već za to postoji samo mogućnost kroz „naloge za urgentno održavanje“. Tužilac nije predočio dokaze da je izvođenje konkretnih radova bilo prethodno planirano niti da je za njega postojao projekat.

TS je zbog ovoga Višem javnom tužiocu podnela pritužbu na rad zamenika. Sada čekamo da nadležni tužilac odradi svoj posao.

Epizoda 2: Korišćenje Fejsbuka vs korišćenje radnika javnog preduzeća

Tokom izborne kampanje Agencija je, uz skraćene rokove za odlučivanje, reagovala zaista munjevito. Stizala je da odbrani i neodbranjivo. S obzirom na to da su se prijave istovremeno odnosile na postupanje funkcionera, odnosno kršenje Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije i Zakona o finansiranju političkih aktivnosti, po skraćenim rokovima je razmatrano da li je SNS kršila zakon, dok je predsednik ostavljen za postizborno doba.

Od četiri prijave, u tri je Agencija našla da nije kršen zakon. U dva slučaja akter spotova je bio Aleksandar Vučić, a obrazloženja su sadržavala raznolika skliska objašnjenja, na primer da korišćenje u predizbornom spotu snimaka iz funkcionerske kampanje iz posete javnim ustanovama nije isto što i korišćenje javnih resursa ili snimanje spota u javnoj ustanovi za potrebe spota. Moglo se pročitati i da je predsednik snimao spot sa terase zgrade predsedništva, jer ima pravo na bezbednosnu zaštitu. Samo u jednom slučaju, za spot u kome izjavu daje radnik EPS-a u opremi sa oznakama EPS-a, odnosno Kolubare, utvrđeno je da je zakon prekršen, pa je SNS-u izrečena sankcija – upozorenje da ubuduće poštuje zakon i da u kampanji „ne koristi zaposlene obučene u uniforme sa oznakama javnih preduzeća“. Sve te prijave i rešenja mogu se naći na sajtu TS, ali to su sporedni tokovi radnje ove epizode.

Ona se, zapravo, odigrava u Zaječaru. U uvodnim kadrovima Boško Ničić, nekada ogorčeni opozicionar, sada lokalni zvaničnik naprednjaka, sa partijskim kolegama (odbornik Boban Stanković, članice Unije žena i aktivisti Srpske napredne stranke iz Mesne zajednice sela Leskovac) i radnicima Javnog komunalnog preduzeća Vodovod iz Zaječara i Zavoda za javno zdravlje Timok iz Zaječara, učestvuje u akciji popravke i čišćenja Tupižničkog cevovoda i čišćenja i uređenja Grliškog jezera. Ničić se vrednim rukama naprednjaka i zaposlenih u javnom sektoru pohvalio na svojoj Fejsbuk stranici, navodeći da je to „Akcija za primer – zajedno možemo sve – ZA NAŠU DECU“.

Na prijavu TS, Agencija donosi rešenje da SNS nije prekršila zakon, odnosno da nije koristila javne resurse radi svoje promocije. Jednostavno – punomoćnik SNS-a se na upit Agencije izjasnio da je Fejsbuk stranica na kojoj je objavljena informacija u vlasništvu Boška Ničića, a to sa SNS-om nema veze. Tačka, kraj, nema dalje. Agencija je otišla na Fejsbuk i uverila se – stvarno, to nije stranica Ničića gradonačelnika, već Ničića fizičkog lica.

A kamo radnici javnog preduzeća i javne ustanove u akciji „Za našu decu“? O tome će valjda odlučivati upravni sud kome je TS podnela tužbu protiv Agencije zbog ovog rešenja iz koga je, poput Grliškog jezera i Tupižničkog cevovoda, očišćeno sve što bi moglo ukazati da je zakon prekršen.

Kada bi se ova epizoda ovde završila bio bi to predvidljiv kraj. Imamo, međutim, preokret. Par meseci kasnije stiže obaveštenje od Agencije. Po onoj istoj prijavi vođen je postupak protiv Ničića (gradonačelnika, verovatno, a ne fizičkog lica) i utvrđeno je da je on zloupotrebio javne resurse i to izvorište Tupižnicu, priobalje Grliškog jezera, opremu i zaposlena lica javnog preduzeća, za promociju političke stranke čiji je član. Ničić je kažnjen merom upozorenja. I zbog te mere, koja mu još zveči u glavi, ubuduće ima da se „u svemu pridržava odredaba zakona o Agenciji“.

Eto, što bi rekli oni koji vole da kažu „pustite nadležne da rade svoj posao“, vidite da nema zaštićenih. Zaštićeno je samo priobalje Grliškog jezera.

Za kraj ove epizode, posle odjavne špice, važna napomena: Nijedna institucija niti državni organ nisu povređeni, oštećeni ili obesmišljeni tokom slanja prijava, zahteva, žalbi i tužbi, niti tokom pisanja ovog teksta. Autor teksta ne snosi odgovornost za oštećenja nastala u prethodnom periodu, zbog rukovanja institucijama i organima od strane pojedinaca i političkih partija.

Peščanik.net, 23.09.2020.

Srodni linkovi:

Zlatko Minić: Spin off 2 – Istine i laži

Zlatko Minić – Nadležni organi i dalje rade svoj posao

Zlatko Minić – Pustite nadležne organe da rade svoj posao


The following two tabs change content below.
Zlatko Minić, novinar zarobljen u telu mašinskog inženjera. Novinarstvom počeo da se bavi na Radio Indexu, najduže se zadržao u Beti, gde je dužio resor borbe protiv korupcije. To ga je kao predstavnika novinarskih udruženja odvelo u Odbor Agencije za borbu protiv korupcije 2009, a potom u Transparentnost Srbija. Voli sve što vole mašinci koji se bave novinarstvom u organizacijama civilnog društva: javna preduzeća, izborne kampanje, posebno funkcionerske, transparentnost lokalne samouprave. Analizirao brojne propise i (loše) prakse, učestvovao u izradi više antikorupcijskih (loše primenjenih) akata, radio kao konsultant, trener. Koautor nekoliko knjiga i publikacija o temama koje su zanimljive samo grupi ljudi koje sve lično poznaje: „Rečnik korupcije“ (sa prof. Č. Čupićem), „Politički uticaj na javna preduzeća i medije“ (sa N. Nenadićem), „Funkcionerska kampanja kao vid zloupotrebe javnih resursa“ (sa N. Nenadićem) i „Pod lupom – prva petoletka“ (sa N. Nenadićem, izbor tekstova sa stranice Pod lupom na sajtu Transparentnost Srbija, čiji je urednik).

Latest posts by Zlatko Minić (see all)