Posle 397 dana oklevanja da započnu raspravu i pet dana debate, poslanici Skupštine Srbije su 30. novembra prihvatili Statut i Zakon o utvrđivanju nadležnosti Vojvodine.

Posle 397 dana oklevanja da započnu raspravu i pet dana debate, poslanici Skupštine Srbije su 30. novembra prihvatili Statut i Zakon o utvrđivanju nadležnosti Vojvodine. U vojvođanskoj Skupštini je 15. oktobra 2008. Predlog statuta usvojen sa 89 glasova nakon 12 sati rasprave. Protiv je bio 21 poslanik Srpske radikalne stranke i Demokratske stranke Srbije. U Beogradu su poslanici ove dve stranke u vreme glasanja bili u restoranu, ili su sa dvadesetak birača iz stranaka krstonosaca, isluženih socijalista i pripadnika organizacije ,,1389″, koju tužilac predlaže za zabranu zbog desničarenja, na ulici demonstrirali zbog “rasparčavanja zemlje”. Dojavljeno je da će se u Skupštini kad počne glasanje aktivirati tri bombe.

Najviši pravni akt Vojvodine kazuje da se bez referendumske saglasnosti Vojvođana ne može menjati teritorija Pokrajine. Crnogorci su posebno imenovani među devet naroda i ,,drugih brojčano manjih nacionalnih zajednica koje žive u Vojvodini”, ali crnogorski jezik nije među jezicima koji su u službenoj upotrebi, kao što je na primer hrvatski.

Vojvodina ima zastavu, grb, Vladu a ne više Izvršno veće, akademiju nauka i umetnosti, može da zaključuje međuregionalne sporazume, može biti član svetskih i regionalnih udruženja, a uz saglasnost Srbije može osnivati predstavništva u regionima Evrope i u Briselu.

Pokrajina preuzima 153 nadležnosti koje joj Beograd u svakom trenutku može oduzeti. Da bi sve moglo da proradi, Vojvodini su potrebni zakoni o izvornom finansiranju i imovini, kojih nema. Republički zakon o javnoj imovini, koji treba da definiše vlasništvo Vojvodine, zamrznut je kada je u vojvođanskoj Skupštini usvojen Statut Vojvodine.

Vojvodina će dodatne nadležnosti 2010. finansirati istom količinom para kojom je raspolagala ove godine – sedam odsto iz republičkog budžeta. Inače, Vojvodina stvara 40 odsto budžeta republike.

Švajcarski kantoni i švedski okruzi ubiraju i određuju stopu poreza na dohodak; više od 85 odsto prihoda nemačkih pokrajina potiče iz saveznih poreskih prihoda.

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV), koja poklanja upaljače s natpisom Vojvodina nije krava muzara i olovke s amblemom Di su naši novci, dva puta je tražila da Beograd obešteti Pokrajinu za 840 miliona eura kolika je, prema proceni te stranke, razlika između onoga što Vojvodina treba da dobije posle prodaje vojvođanskog NIS-a Rusima i realne cene te kompanije. Nepušači i nepismeni optužuju LSV za secesionizam.

Vojvodina Statutom nije dobila obeležja državnosti – izvršnu, sudsku i zakonodavnu vlast. Zakonom o utvrđivanju nadležnosti dodeljena joj je krezuba decentralizacija, a ne autonomija.

Ujedinjeno Kraljevstvo država je četiri zemlje. Nemačka se sastoji od 14 pokrajina i dve države. Belgija ima tri političko-teritorijalne jedinice s autonomijom, koju garantuje ustav (Brisel, Flandrija i Valonija). Italija i Španija funkcionalne su regionalne države.

Nizvodno Dunavom, politička opozicija tvrdi da Statut dokrajčuje Srbiju. Corpus separatum, Vojvodina otvara ambasadu u EU, ,,polatiničenje celokupne javne sfere severno od Save i Dunava”, „vojvođanski jezik”, „vojvođanska nacija” – spočitavaju kritičari.

Bivši predsednik dvočlane države Vojislav Koštunica kaže: ,,Statut Vojvodine i Zakon o nadležnostima urađeni su po modelu crnogorskog separatizma”. Mesecima se od predsednika i premijera Srbije, te poslanika javno tražilo da spreče usvajanje akata vojvođanske samouprave. ,,S pravom se možemo plašiti da će se, pogotovo u slučaju (ne)povoljnih međunarodnih okolnosti, ovo novostvoreno birokratsko čudovište sutra veoma lako izmetnuti u nekakvu pseudonaciju i pseudodržavu. I u politički organizam koji će, slično procesu koji smo prethodnih decenija već videli na delu u Crnoj Gori, umesto srpskog (odnosno crnogorskog) imati ‘vojvođanski’ predznak”, objavljuje Nova srpska politička misao (NSPM).

U septembru je Ministarstvo kulture Srbije odlučilo da će s oko 11.000 eura finansirati prosvetiteljsku ulogu NSPM. Pre toga je NVO Inicijativa mladih za ljudska prava tužila NSPM zbog ,,govora mržnje”: ,,Ne znam da su Albanci uradili išta kreativno, nešto po čemu bi ostali upamćeni u zajednici ljudi… Njihova najznačajnija, svetski poznata dela su trgovina ljudima, proizvodnja i organizovana prodaja narkotika, trgovina ljudskim organima, a dostignuća krvna osveta, teroristički napadi, logori i plemenski način života”.

Grupa ,,srpskih intelektualca” ustrašena je od ,,stvaranja države Vojvodine u državi Srbiji i secesije Subotičkog okruga, a možda i cele Vojvodine”. Među 64 potpisnika su i akademici Mihailo Marković i Vasilije Krestić – posednici majstorskog pisma za Memorandum SANU. Treći potpisnik je takođe akademik, Kosta Čavoški, državljanin Srbije kome je zabranjeno da uđe u Republiku Srpsku čiji je senator. Čavoški je intelektualni ortak Koštunice od 1983. i predsednik Međunarodnog odbora za istinu o Radovanu Karadžiću.

Postmiloševićevi državotvorci strepe da posle ,,srpske Sparte”, Srbija ne ostane i bez ,,srpske Atine”. Slučaj je htio da u Novom Sadu Predlog statuta bude usvojen na 20. godišnjicu ,,jogurt revolucije” – uvertiri ukidanja autonomije Vojvodine, kada su vlast preuzeli vojvođanski ,,mladi, lijepi i pametni” od kojih polovina vucara beogradske ili haške bukagije.

Dana 25. novembra 1918. novosadski Srpski narodni odbor sazvao je ,,Srbe, Bunjevce i druge narode Vojvodine” i priključio ugarsku Vojvodinu Kraljevini Srbiji, čija himna ima refren: Srpske zemlje, srpski rod. Od 757 delegata koji su proglasili ujedinjenje, nadmoćnih 77,5 odsto bili su Srbi, a 12,4 odsto Hrvati, Bunjevci i Šokci… Među ujediniteljima bilo je i šest Nemaca i jedan Mađar. Danas, posle svih kolonizacija, ,,etničkih čišćenja” i deportacija, Srbi čine 65,5 odsto, Hrvati, Bunjevci i Šokci 3,8 odsto, Mađari 4,2 a Nemci 0,16 odsto stanovnika Vojvodine.

Statut Vojvodine kombinuje bačko-banatsko-sremski patriotizam, srpski suverenitet i nadnacionalno evropejstvo. Slučaj je montirao da Vojvodina bude primljena u Skupštinu evropskih regija, organizaciju Saveta Evrope, 29. novembra 2002. na godišnjicu zasedanja AVNOJ-a. Srbija i Crna Gora primljene su u Savet Evrope pet meseci posle Vojvodine. Godine 2006. između devet kandidata Vojvodina je odabrana za Evropski region godine.

Beograd je ocenio da nema potrebe da izabranici naroda Vojvodine u parlamentu Srbije obrazlažu osnovne pokrajinske pravne akte. Džentlmenski sporazum usrećio je oba toka Dunava. Prema Zakonu o regionalnom razvoju, koji je na brzinu usvojen u julu, Srbija ima sedam regiona: Vojvodinu, Beograd, zapadni, istočni, centralni, južni region i Kosovo. Bez ovog zakona Srbija ne može da se domogne para iz pretpristupnih (IPA) fondova EU, međunarodnih donacija i kredita. Srbiji godišnje iz IPA pripada tridesetak miliona po regionu. Ako Beograd bude voljan, dva miliona Vojvođana možda će nešto zapasti.

Srbija godišnje daruje manjini od 100.000 kosovskih Srba 500 miliona eura i garantuje im “suštinsku autonomiju” u Srbiji kakve nema. Budžet suverene države Kosovo, s više od dva miliona stanovnika, iznosi milijardu eura.

Sinod SPC u pismima predsedniku i premijeru Srbije, te predsednici parlamenta anatemisao je ,,pokušaj da se od AP Vojvodine načini nova država u državi” i ocenio da je ,,predlog o osnivanju takozvane Vojvođanske akademije nauka i umetnosti učinjen u nameri da se Srbima u Vojvodini prida posebni narodnosni, tj. nacionalni identitet”. Pismo su potpisala četiri arhijereja, koja su, uz bolesnog patrijarha, tada činili Sinod. Presvetli Sinod je u ime patrijarha i SPC zamolio predsedavajućeg Skupštine Srbije da se njihov dopis i zahtev predoči poslanicima kako bi se o njemu raspravljalo. Uoči glasanja u Skupštini Srbije, na dan Svetog mučenika Nestora SPC je ostala sa četiri ministra, jer je patrijarh umro. Vladika Irinej je izjavio da je pismo falsifikat, episkop Filaret je ćutao, episkop Hrizostom se zakleo da ,,Sinod nije raspravljao o Amfilohijevom pismu”, a priterani Amfilohije priznao da je uzurpirao ovlašćenja Sinoda, ali da stoji iza svake reči u poslanici poslanicima.

 
Monitor, 04.12.2009.

Peščanik.net, 05.12.2009.