Nevezano sa tim ko će pobediti na izborima u Srbiji predviđenim za 11. maj 2008. godine velika šteta je već načinjena srpskoj ekonomiji.

Strani investitori uglavnom čekaju rezultate izbora. Neki su već počeli da se povlače iz Srbije.  Po proračunima stručnjaka Srbija je od početka godine do danas već izgubila 750 miliona evra stranih investicija.

Dva ključna faktora od kojih zavisi da li investitor investira ili ne su: ekonomski i politički pokazatelji zemlje.

Posle katastrofalnih devedesetih i niza ratova na području Balkana, u 2000. godini srpska ekonomija je počela polako da se oporavlja.  Srpski BDP je u 2007. godini dostigao rekordnih 7,5 odsto što je porast u odnosu na šest odsto iz 2006. godine.

CPI inflacija je dostigla 13,5 odsto u martu (year on year) sa 12,5 odsto zbog porasta cena prehrambenih proizvoda (na 25,5  odsto u martu).  Radi poređenja, CPI inflacija Velike Britanije je oko dva odsto.

Niz kompanija se već povukao iz Srbije ili čeka ishod izbora:

ATEC,  austrijska kompanija, odustala od kupovine RTB-a zbog političke situacije u Srbiji – gubitak investicije 466 miliona evra.

Geox, italijanska kompanija, rešila da odustane od investiranja osam miliona evra u izgradnju fabrike u Pirotu gde je planirala da zaposli čak 1.000 ljudi.

Tus, slovenačka firma, u Vranju planirala izgradnju tržnog centra, međutim odlučila da sačeka ishode izbora.  Investicija je bila vredna oko 1,5 milion evra i otvorila bi 100 novih radnih mesta.

Tender za fabriku automobila Zastava iz Kragujevca odložen je zbog političke situacije. Trenutno 3.600 radnika fabrike nalazi se u potpuno neizvesnoj situaciji. General Motors najavio da do septembra ne razmišlja o investicijama u Srbiju.

Nacionalni avio prevoznik JAT Airways i dalje nije privatizovan.  Neizvesno je kada će se objaviti tender.

Situacija na Beogradskoj berzi takođe zabrinjava. Od početka godine do aprila Belex 15, indeks najlikvidnijih akcija na Beogradskoj berzi, zabeležio je pad 30 odsto. Trend povlačenja portfolio investitora od januara do danas se nastavlja.

Stranim investitorima je potrebno da vide sledeće: jak BDP rast, opadanje inflacije, dobru fiskalnu politiku, čvrstu monetarnu politiku, snažni dinar,  kontrolisani spoljni dug, jak priliv stranih direktnih investicija (FDI), visok nivo rezervi i nastavak reformi.

Budući pobednik izbora mora da se dobro potrudi da povrati poverenje stranih investitora.

Jedino je izvesno da ma ko da pobedi na izborima, čeka ga veliki problem – finansijska kriza Srbije. Možda zato i ne čudi da, na primer, Demokratska stranka vodi veoma bledu kampanju, prosto kao da priželjkuje da ‘hot potato’ prebaci na nekog drugog.

 
Peščanik.net, 26.04.2008.