Na Saboru Srpske pravoslavne crkve (SPC), iza zabravljenih vrata a pod tačkom „Neka organizaciona i kadrovska pitanja“, odlučivaće se o prolećnom penzionisanju vladika. Na tapetu su – mileševski Filaret, vranjski Pahomije i banatski Nikanor. Na spisku nema najstarijeg među njima, Irineja, istog imena kao patrijarh.

Kada je čuo šta mu se sprema, vladika mileševski tražio je od ministra policije Ivice Dačića da to spreči. Pravoslavni socijalista Dačić ima dobre veze u Patrijaršiji. Filaret je u vreme Slobodana Miloševića, Dačićevog duhovnika, bio najbliži Socijalističkoj partiji Srbije među vladikama. Svojedobno je na ulazu u manastir okačio natpis „Dobro došli mladi socijalisti”.

Filaret se fotografisao na slavonskom ratištu pred bornim kolima sa mitraljezom u rukama, spremao se da poljubi ruku Miloševiću u Hagu. Kanonizovao je 2005. dvojicu pljevaljskih „sveštenomučenika“ koje su na smrt osudili partizani. Slobodan Šiljak i Milorad Vukojičić – popovi četnici za života, posle smrti – sveci, okupatorima su cinkarili kumove, žene i komšije, ili su bili članovi „crnih trojki“ u Pljevljima. Nadimak Vukojičića bio je „pop koljač“. „Crna trojka“ je ponajviše klala i ponajviše muslimane, ali je ubila i Milicu Janketić, majku glumca Miše Janketića. „To što je učinila SPC je toliko amoralan čin da neću da učestvujem u ovoj stvari čak ni kao protivnik“, prokomentarisao je Miša Janketić unapređenje dvojca, na sajtu SPC u rubrici Žitija novoprosijvaših ispovednika i mučenika.

Vernici su prikupili oko četiri hiljade potpisa i poslali Patrijaršiji, da zaštiti sveštenike od Filareta koji ih „progoni, proklinje i njih i njihove porodice i malu decu”, naplaćuje im 30 eura izlazne vize kada napuštaju teritoriju eparhije, pa i kada odlaze kod doktora ili na sahranu rođaka. Na molbu vladici, umesto taksene marke za ausvajs spajalicom zakače novac. „Sveštenik koji je trebalo da se operiše u Crnoj Gori je umalo umro iščekujući vladičinu dozvolu“, kaže anonimni uplašeni sveštenik. Filaret je naredio crkvama i manastirima da ne plaćaju struju, pa duguju državi oko 50.000 eura.

Filaret na srpskom znači „dobrica“, pa je taj Dobrica vladici Pahomiju kome je zastarela optužba da je seksualno zlostavljao četvoricu dečaka, dodelio orden Beli anđeo. Istom prilikom je isti orden prikačen i na Dačićeve grudi. Beli anđeo se na to, umesto na Hristov, smestio na grob Srbije. Beli anđeo je bio ukomponovan u prvi interkontinentalni satelitski prenos video signala 1963. i u ime Evropljana pozdravio Amerikance. Isti signal je poslat i u svemir prema mogućim vanzemaljskim oblicima života, a Beli anđeo je odabran jer je u svetu znan kao simbol mira. Pahomijevo ime je na koptskom „soko“ – ptica grabljivica koja proždire slabije.

Vladika Nikanor se vozi u novoj škodi superb metalik boje. Sveštenici u njegovoj eparhiji, da bi preživeli seku drva, mešaju malter, sade baštu, uzgajaju svinje. Sveštenik je dužan da 21 odsto svake zarade uplati vladiki. Ako harač kasni, kamata je pet odsto. Kod vladike nema ni dozvoljenog, ni nedozvoljenog minusa. Država daje Nikanoru novac za „pomoć sveštenstvu, regulisanje doprinosa za penziono i socijalno osiguranje, kulturne i graditeljske programe“. Neki sveštenici su tek kod lekara saznali da nemaju osiguranje.

Nikanor je kanonizovao cene crkvenih usluga u eurima, kao i za sveće proizvedene u Eparhiji banatskoj, koje su skuplje od patrijaršijskih. Tarifu SPC za usluge sveštenika, vladika Nikanor povećava – taksu za venčanja sa šest podiže na 40 eura. Toliki je i namet za razvod braka, iako Patrijaršija misli da je dovoljno devet eura. Ako sveštenik piše nekome molbu, naplaćuje pet eura. Toliko u policijskoj stanici košta popunjavanje zahteva za registraciju vozila. SPC od početka ne plaća PDV, a Vlada Srbije je predizborno obećala ove sedmice roditeljima da će ukinuti PDV na hranu i opremu za bebe.

Nikanor je komandovao sedamdesetoricom sveštenika koji nisu dopustili sudskim izvršiteljima u Kikindi da shodno presudi Vrhovnog suda Srbije iz stana isele porodicu jednog đakona. „Slabiji je Vrhovni sud od SPC, a i mlađi je. Mi veću silu imamo nego vi“, pretio je vladika izvršiteljima. Nikanor na grčkom znači “pobednik nad ljudima”. Na pomenu poginulima u Oluji u Hrvatskoj pred predsednikom Srbije Borisom Tadićem, ministrima i Karađorđevićima, Nikanor je protumačio da su „žrtve Oluje ostale na srpskoj zemlji. Da je Republika srpska krajina ostala, danas bi u svetu bilo manje njih koji kidišu i na delove Srbije“.

Irinej je (samo) na grčkom „miroljubiv“. Bački episkop je doveo 23. januara na komemoraciju žrtvama racije u Novom Sadu 1942. tridesetak osoba u mantijama, sa maskirnim pantalonama ispod odeždi, koje su zabranile građanima i gostima da stave cveće i upale sveće. Gorile u mantijama oterale su od spomenika pogubljenima predsednika Skupštine Vojvodine, novosadskog gradonačelnika, ambasadore Izraela i Mađarske. Prema podacima mađarske vlade, u novosadskoj raciji je ubijeno 1.800 pravoslavaca i 1.256 Jevreja.

Jedini je Irinej tražio da se Zmajeve dečje igre, koje traju 55 godina izmeste jer mu smeta galama dece. Pozvao je policajce da prekinu predstavu trupe iz Modene, koja je pobratim sa Novim Sadom, jer je njihov performans “satanistička seansa”. Predstava je bila prijavljena policiji, ali uzalud.

Irinej se nije ni oglasio, niti je osudio huligane koji su organizovano došli u Novi Sad iz Beograda za vreme Evropskog prvenstva u rukometu i razbijali kamenjem i sekirama automobile hrvatskih navijača, niti one koji su demolirali Novi Sad svaki put kada su hapšena trojica optuženih za ratne zločine. Ćutala je i država tom prilikom, kao da nije Ustavom odvojena od crkve.

Anarhisti, Irinej i Filaret apeluju na svoje da ne podlegnu iskušenju i daju pare državi, pa novosadska ispostava SPC duguje za grejanje 20.000 eura. SPC uzima državne subvencije, ali ne dopušta državi da kontroliše kako se one troše.

“Niko ne može dva gospodara služiti; ili će jednoga mrziti, a drugoga ljubiti; ili će se jednoga držati, a drugoga prezirati. Ne može se služiti i Bogu i Novcu“, piše u Jevanđelju po Mateju (MT.6,24) u međunarodnom izdanju Biblije. U SPC tumačenju novcu je oprošteno, jer MT.6,24 glasi: „Bog i svet su krajnje suprotni jedan drugome, sami za sebe su dva gospodara i, kako je govorio Hristos, služiti oba niko ne može“. Ili, novac je svet.

Vladika Porfirije je predsednik Republičke radio-difuzne agencije (RRA), koordinator SPC sa Vojskom Srbije i potpredsednik Humanitarnog fonda Privrednik čiji je predsednik jedan Karađorđević. Nacionalnu frekvenciju su od RRA dobile televizije u kojima Albance predstavlja Ajdemi Popuši, Bosance Fiko Karakurtović, Crnogorce Đuro Palica, Hrvate Hrvoje Metličić, Makedonce Dimče Sexovski… Zadržale su nacionalnu frekvenciju i nakon otvorenog upozorenja Demokratske zajednice Hrvata Porfiriju da je TV voditelj “pozvao Al Kaidu da pričeka da Hrvatska uđe u Evropsku uniju pa da se onda obračuna sa njom atomskom bombom”. Voditelja zapošljava Prva srpska televizija. Sa TV Pink stižu tumačenja: „Ne volim Jevreje koji su stvorili Ameriku. Kako da volimo Jevreje koji su nas bombardovali, koji su nam uranijum poslali, doneli rak i razna čuda“. Porfirije, čije ime znači „optočen purpurom“, nije se ni zacrveneo.

 
Monitor, 23.03.2012, štampano izdanje

Peščanik.net, 25.03.2012.