Književna grupa Proza na putu (P-70) i ove je godine, uprkos mojoj najstrožoj prošlogodišnjoj zabrani, svoju književnu nagradu Poziv na putovanje povezala sa imenom Danila Kiša.

Njeni su članovi, među koje spada i Vladimir Kecmanović, Danasovim čitaocima poznati po svojim infamnim sudovima o Krleži, odlučili da ta nagrada “afirmiše savremenu prozu u najboljem duhu Saveta mladom piscu Danila Kiša” (videti Danas, 11-12 avgust 2012, str. 12). Odabrani savet glasi: “Čuvaj se da svoj govor ne zagadiš jezikom ideologije”, dok se na Guglu, uz pomenutu vest, citira još i rečenica: “Gaji sumnju u vladajuće ideologije i prinčeve”.

Kako živim u zemlji u kojoj je pojedinac nemoćan pred nasilničkim ponašanjem, koje se ne obazire na tuđu volju i tuđa prava, ovim kratkim pismom želim samo da obavestim javnost da je ovo svojatanje Danila Kiša od strane ovih spisateljskih siledžija protivno mojoj volji. I ta volja nije posledica nekakvog hira, već najdubljeg uverenja da između njih i Danila Kiša, između onoga kako je on mislio i pisao, kao i toga kako je živeo, i onoga kako oni pišu, misle i žive, nema nikakvih dodirnih tačaka. Naprotiv. Zbog njima sličnih i zbog “vladajuće (nacionalističke) ideologije” koju zastupaju, on je napustio ovu zemlju.

Moj im je pak lični savet da prelistaju kupusare Dobrice Ćosića, svog zaštitnika i jedinog “učitelja mišljenja” koji je po njihovoj meri, i pronađu neki slogan koji bi pristajao njihovom programu.

Danas, 13.08.2012.

Peščanik.net, 16.08.2012.

Srodni link: Branka Mihajlović – Zloupotreba Danila Kiša